Bakalářská práce je zaměřena na inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na bakterie tvořící biofilm izolovaných z mléčných výrobků. V teoretické části práce je vysvětlen princip tvorby a struktura biofilmu i jeho význam. V práci je rovněž popsána charakteristika a struktura použitých mastných kyselin a obecný popis antibakteriálních účinků a fyzikálních vlastností. V experimentální části jsou zhodnoceny inhibiční účinky mastných kyselin na růst grampozitivních i gramnegtivních tyčinek a tvorbu biofilmu. Největší antimikrobní vlastnosti vykazovala MK C11:1 již při nízkých koncentracích na všechny testované bakterie. Bakteriostaticky působila MK C12:0 již v koncentraci 25 mg/l na rod Bacillus kromě Bacillus tequilensis. Baktericidní účinky vykazovala MK C12:0 při koncentraci 250 mg/l na všechny sledované bacily. Málo účinné mastné kyseliny vůči růstu bacilů byly MK C8:0 a MK C18:0. Naopak na bakterii Stenotrophomonas maltophilia působila inhibičně MK C18:0 již od koncentrace 25 mg/l. Biofilm produkovaný Stenotrophomonas maltophilia byl vůči působení všech MK odolný.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the inhibitory effects of selected fatty acids on biofilm bacteria isolated from dairy products. The theoretical part explains the principle of biofilm formation and structure and its importance. The thesis also describes the characteristics and structure of fatty acids used and a general description of antibacterial effects and physical properties. In the experimental part, the inhibitory effects of fatty acids on the growth of gram-positive and gram-negative rods and biofilm formation are evaluated. MK C11:1 showed the greatest antimicrobial properties even at low concentrations on all tested bacteria. MK C12:0 was already bacteriostatically active at a concentration of 25 mg/l per genus Bacillus except Bacillus tequilensis. MK C12:0 showed a bactericidal effect at a concentration of 250 mg/l on all the observed bacilli. Low potency fatty acids to bacilli growth were MK C8:0 and MK C18:0. On the other hand, Stenotrophomonas maltophilia was inhibited by MK C18:0 already at 25 mg/l. The biofilm produced by Stenotrophomonas maltophilia was resistant to all MK.
Bakalářská práce je zaměřena na inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na bakterie tvořící biofilm izolovaných z mléčných výrobků. V teoretické části práce je vysvětlen princip tvorby a struktura biofilmu i jeho význam. V práci je rovněž popsána charakteristika a struktura použitých mastných kyselin a obecný popis antibakteriálních účinků a fyzikálních vlastností. V experimentální části jsou zhodnoceny inhibiční účinky mastných kyselin na růst grampozitivních i gramnegtivních tyčinek a tvorbu biofilmu. Největší antimikrobní vlastnosti vykazovala MK C11:1 již při nízkých koncentracích na všechny testované bakterie. Bakteriostaticky působila MK C12:0 již v koncentraci 25 mg/l na rod Bacillus kromě Bacillus tequilensis. Baktericidní účinky vykazovala MK C12:0 při koncentraci 250 mg/l na všechny sledované bacily. Málo účinné mastné kyseliny vůči růstu bacilů byly MK C8:0 a MK C18:0. Naopak na bakterii Stenotrophomonas maltophilia působila inhibičně MK C18:0 již od koncentrace 25 mg/l. Biofilm produkovaný Stenotrophomonas maltophilia byl vůči působení všech MK odolný.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the inhibitory effects of selected fatty acids on biofilm bacteria isolated from dairy products. The theoretical part explains the principle of biofilm formation and structure and its importance. The thesis also describes the characteristics and structure of fatty acids used and a general description of antibacterial effects and physical properties. In the experimental part, the inhibitory effects of fatty acids on the growth of gram-positive and gram-negative rods and biofilm formation are evaluated. MK C11:1 showed the greatest antimicrobial properties even at low concentrations on all tested bacteria. MK C12:0 was already bacteriostatically active at a concentration of 25 mg/l per genus Bacillus except Bacillus tequilensis. MK C12:0 showed a bactericidal effect at a concentration of 250 mg/l on all the observed bacilli. Low potency fatty acids to bacilli growth were MK C8:0 and MK C18:0. On the other hand, Stenotrophomonas maltophilia was inhibited by MK C18:0 already at 25 mg/l. The biofilm produced by Stenotrophomonas maltophilia was resistant to all MK.
Charakteristika mikroorganizmů vyskytujících se při tvorbě biofilmů.
Charakteristika a výskyt biofilmů
Možnosti detekce biofilmů
II. Praktická část
Kultivační metody pro stanovení biofilm pozitivních bakterií
Vliv kultivačních podmínek na tvorbu biofilmů.
Vyhodnocení a zpracování výsledků
Diskuze a formulace závěrů
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Charakteristika mikroorganizmů vyskytujících se při tvorbě biofilmů.
Charakteristika a výskyt biofilmů
Možnosti detekce biofilmů
II. Praktická část
Kultivační metody pro stanovení biofilm pozitivních bakterií
Vliv kultivačních podmínek na tvorbu biofilmů.
Vyhodnocení a zpracování výsledků
Diskuze a formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
SIVAMANI, Raja K., Jared R. JAGDEO, Peter ELSNER a Howard I. MAIBACH. Cosmeceuticals and active cosmetics. Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2016. ISBN 978-1-4822-1417-8.
BERLANGA, Mercedes, Laura GOMEZ-PEREZ a Ricardo GUERRERO. Biofilm formation and antibiotic susceptibility in dispersed cells versus planktonic cells from clinical, industry and environmental origins. Antonie van Leeuwenhoek. 2017, 110(12), 1691-1704. DOI: 10.1007/s10482-017-0919-2. ISSN 0003-6072. Dostupné z: http://link.springer.com/10.1007/s10482-017-0919-2
ALHEDE, Morten, Özge ER, Steffen EICKHARDT, et al. Bacterial biofilm formation and treatment in soft tissue fillers. Pathogens and Disease. 2014, 70(3), 339-346. DOI: 10.1111/2049-632X.12139. ISSN 2049632X. Dostupné z: https://academic.oup.com/femspd/article-lookup/doi/10.1111/2049-632X.12139
Dle doporučení vedoucího.
Databáze Web of Science
Seznam doporučené literatury
SIVAMANI, Raja K., Jared R. JAGDEO, Peter ELSNER a Howard I. MAIBACH. Cosmeceuticals and active cosmetics. Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2016. ISBN 978-1-4822-1417-8.
BERLANGA, Mercedes, Laura GOMEZ-PEREZ a Ricardo GUERRERO. Biofilm formation and antibiotic susceptibility in dispersed cells versus planktonic cells from clinical, industry and environmental origins. Antonie van Leeuwenhoek. 2017, 110(12), 1691-1704. DOI: 10.1007/s10482-017-0919-2. ISSN 0003-6072. Dostupné z: http://link.springer.com/10.1007/s10482-017-0919-2
ALHEDE, Morten, Özge ER, Steffen EICKHARDT, et al. Bacterial biofilm formation and treatment in soft tissue fillers. Pathogens and Disease. 2014, 70(3), 339-346. DOI: 10.1111/2049-632X.12139. ISSN 2049632X. Dostupné z: https://academic.oup.com/femspd/article-lookup/doi/10.1111/2049-632X.12139
Dle doporučení vedoucího.
Databáze Web of Science
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Mgr. Magda Janalíková, Ph.D. - 1) Jaké další mikroorganizmy se mohou podílet na tvorbě biofilmu? Uveďte prosím příklady.
2) Ve všech sloupcových grafech je navíc kolmá černá linka. Můžete prosím objasnit, co naznačuje? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Objasněte pojem PCR. ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Jaký je mechanismus působení mastných kyselin v rámci antibakteriálního účinku? ZODPOVĚZEN ZCELA. Dr. et Mgr. Petr Svoboda - Kde se v lidském organismu nachází biofilm? ZODPOVĚZEN ZCELA