Bakalářská práce se zabývá kávovým olejem. Kávovník byl nejprve botanicky zařazen a následně byly popsány jednotlivé kroky při zpracování kávovníkových plodů. Nejvýznamnější část této bakalářské práce byla věnována lipidové frakci kávových třešní. Byly popsány postupy pro získávání kávového oleje a následně rozebráno jeho složení. Mezi nejdůležitější části kávového oleje patří mastné kyseliny. U těchto sloučenin bylo pomocí několika různých metod zjišťováno jejich procentuální zastoupení a také to, zda jsou ve vázané nebo volné formě. Bylo zde také popsáno využití kávového oleje v přípravcích pro ochranu před sluncem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with coffee oil. The coffee tree was first classifield botanically and then the individual steps in processing of coffee fruits were described. The most important part of this thesis was devoted to the lipid fraction of coffee beans. Procedures for obtaining coffee oil have been described and then its composition has been discussed. The most important parts of coffee oil are fatty acids. In the case of these compounds, their percentages were determined by several different methods and whether they are in bound or free form. There has also been described the use of coffee oil in sun protection products.
Bakalářská práce se zabývá kávovým olejem. Kávovník byl nejprve botanicky zařazen a následně byly popsány jednotlivé kroky při zpracování kávovníkových plodů. Nejvýznamnější část této bakalářské práce byla věnována lipidové frakci kávových třešní. Byly popsány postupy pro získávání kávového oleje a následně rozebráno jeho složení. Mezi nejdůležitější části kávového oleje patří mastné kyseliny. U těchto sloučenin bylo pomocí několika různých metod zjišťováno jejich procentuální zastoupení a také to, zda jsou ve vázané nebo volné formě. Bylo zde také popsáno využití kávového oleje v přípravcích pro ochranu před sluncem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with coffee oil. The coffee tree was first classifield botanically and then the individual steps in processing of coffee fruits were described. The most important part of this thesis was devoted to the lipid fraction of coffee beans. Procedures for obtaining coffee oil have been described and then its composition has been discussed. The most important parts of coffee oil are fatty acids. In the case of these compounds, their percentages were determined by several different methods and whether they are in bound or free form. There has also been described the use of coffee oil in sun protection products.
AUGUSTÍN, Jozef. U kávy o kávě a kávovinách. V Brně: Jota, 2016. ISBN 978-80-7462-850-4.
FERRARI, M., F. RAVERA, E. DE ANGELIS, F. Suggi LIVERANI a L. NAVARINI. Interfacial properties of coffee oils. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects. 2010, 365(1-3), 79-82. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2010.02.002. ISSN 09277757.
SCHUETTE, H. A., Milford A. COWLEY a Chang Y. CHANG. The Characteristics and Composition of Coffee Bean Oil. Journal of the American Chemical Society. 1934, 56(10), 2085-2086. DOI: 10.1021/ja01325a024. ISSN 0002-7863.
Seznam doporučené literatury
AUGUSTÍN, Jozef. U kávy o kávě a kávovinách. V Brně: Jota, 2016. ISBN 978-80-7462-850-4.
FERRARI, M., F. RAVERA, E. DE ANGELIS, F. Suggi LIVERANI a L. NAVARINI. Interfacial properties of coffee oils. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects. 2010, 365(1-3), 79-82. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2010.02.002. ISSN 09277757.
SCHUETTE, H. A., Milford A. COWLEY a Chang Y. CHANG. The Characteristics and Composition of Coffee Bean Oil. Journal of the American Chemical Society. 1934, 56(10), 2085-2086. DOI: 10.1021/ja01325a024. ISSN 0002-7863.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Lucie Pinďáková - 1. Mohla byste vysvětlit synergický účinek kávovníkového oleje a zvýšení SPF faktoru při spojení s běžným syntetickým opalovacím krémem (pokud je v literatuře uvedeno)?
2. Jak jinak se dá využít kávovníkový olej? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Ing. Jiří Krejčí, CSc. - Jaký je obsah oleje v kávě? ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Zpracování kávového oleje. Testuje se množství zbytkového rozpouštědla? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ