Předkládaná diplomová práce se zabývá plýtváním potravinami, a to zejména na územ-ním celku okresu Břeclav. Dokument v teoretické části představuje důležité definice v souvislosti s potravinovým plýtváním, současný stav plýtvání potravinami v České re-publice, příčiny a důsledky plýtvání a možná situační východiska. V praktické části práce jsou kombinovány kvalitativní a kvantitativní výzkumné metody. Je zde představeno a vyhodnoceno dotazníkové šetření a provedeno měření potravinového odpadu. Na základě výsledků z výzkumu provedeného dotazníkovým šetřením je také vypracováno modelové řešení pro snížení plýtvání potravinami na různých úrovních. Modelová opatření mají za cíl umožnit zavedení opatření pro snížení množství potravinového odpadu.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the food waste problems, especially in the Breclav district. The theoretical part of this document presents important definitions in relation to food waste, the current state of food wastage in the Czech Republic, the causes and consequences of food wastage and possible situational bases. The practical part of this thesis combines qualitative and quantitative research methods. Questionnaire survey is presented and eva-luated here and food waste measurements are performed. Based on the results of the re-search conducted by the questionnaire survey, a model solution for reducing food waste is made and implemented onto different levels. These model solutions are intended to allow the implementation of remedies to reduce the amount of food waste levels.
Klíčová slova
Potravina, potravinový odpad, plýtvání potravinami, okres Břeclav.
Klíčová slova v angličtině
Food, food wastage, food loss, Breclav district.
Rozsah průvodní práce
85 s. (139 025 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Předkládaná diplomová práce se zabývá plýtváním potravinami, a to zejména na územ-ním celku okresu Břeclav. Dokument v teoretické části představuje důležité definice v souvislosti s potravinovým plýtváním, současný stav plýtvání potravinami v České re-publice, příčiny a důsledky plýtvání a možná situační východiska. V praktické části práce jsou kombinovány kvalitativní a kvantitativní výzkumné metody. Je zde představeno a vyhodnoceno dotazníkové šetření a provedeno měření potravinového odpadu. Na základě výsledků z výzkumu provedeného dotazníkovým šetřením je také vypracováno modelové řešení pro snížení plýtvání potravinami na různých úrovních. Modelová opatření mají za cíl umožnit zavedení opatření pro snížení množství potravinového odpadu.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the food waste problems, especially in the Breclav district. The theoretical part of this document presents important definitions in relation to food waste, the current state of food wastage in the Czech Republic, the causes and consequences of food wastage and possible situational bases. The practical part of this thesis combines qualitative and quantitative research methods. Questionnaire survey is presented and eva-luated here and food waste measurements are performed. Based on the results of the re-search conducted by the questionnaire survey, a model solution for reducing food waste is made and implemented onto different levels. These model solutions are intended to allow the implementation of remedies to reduce the amount of food waste levels.
Klíčová slova
Potravina, potravinový odpad, plýtvání potravinami, okres Břeclav.
Klíčová slova v angličtině
Food, food wastage, food loss, Breclav district.
Zásady pro vypracování
1. Teoreticky vymezte potravinovou bezpečnost se zaměřením na plýtvání.
2. Definujte legislativní rámec k problematice plýtvání potravinami.
3. Analyzujte problematiku plýtvání potravinami v okrese Břeclav.
4. Navrhněte modelové řešení umožňující zavést opatření pro snížení plýtvání potravinami.
Zásady pro vypracování
1. Teoreticky vymezte potravinovou bezpečnost se zaměřením na plýtvání.
2. Definujte legislativní rámec k problematice plýtvání potravinami.
3. Analyzujte problematiku plýtvání potravinami v okrese Břeclav.
4. Navrhněte modelové řešení umožňující zavést opatření pro snížení plýtvání potravinami.
Seznam doporučené literatury
1. DURAM, Leslie A. Encyclopedia of organic, sustainable, local food. University of Nebraska Press, 2011. ISBN 978-0-8032-3625-7.
2. LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK, Vladimír ŠEVČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Academia Praha, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
3. STENMARCK, Asa, Karl JENSEN, Tom QUESTED and Graham MOATES. Estimates of European food waste levels. Stockholm, 2016. ISBN 978-91-88319-01-2.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
1. DURAM, Leslie A. Encyclopedia of organic, sustainable, local food. University of Nebraska Press, 2011. ISBN 978-0-8032-3625-7.
2. LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK, Vladimír ŠEVČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Academia Praha, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
3. STENMARCK, Asa, Karl JENSEN, Tom QUESTED and Graham MOATES. Estimates of European food waste levels. Stockholm, 2016. ISBN 978-91-88319-01-2.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí diplomové práce.
Přílohy volně vložené
Žádné.
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Eva Lukášková, Ph.D. Oponent práce: prof. Ing. František Božek, CSc.: Diplomantka na str. 37 konstatuje: "Otázky do dotazníkového šetření byly vytvořeny na základě podrobné analýzy již existujících dotazníkových šetření týkajících se podobných témat a následně upraveny". Zajímaly by mě odkazy na zmíněné zdroje a především fakt, zda byl soubor otázek konzultován s některým z expertů profesně zaměřeným na řešenou problematiku, nebo zda byl užit standardizovaný dotazník. Pokud tomu tak nebylo, mají dosažené výstupy vysoce subjektivní charakter. Zodpovězeno zcela. Jakým způsobem byla stanovena cena potravinového odpadu typu "Hotové pokrmy", jejichž kvantum představuje více než čtvrtinu sumárního množství potravinového odpadu? Zodpovězeno zcela. Vymezte praktické, případně i teoretické přínosy Vaší práce pro praxi a rozvoj studijního programu "Bezpečnost společnosti". Zodpovězeno zcela. Vyložte a stručně popište postup hodnocení platnosti/neplatnosti výzkumných otázek, aby získaný závěr byl dostatečně spolehlivý. Zodpovězeno částečně. Jaký je Váš názor na energetické využití potravinového bioodpadu? Který způsob byste preferovala a proč? Zodpovězeno zcela. Doc. RSDr. Václav Lošek, CSc.: Rozeberte konstatování uvedené v odpovědi na třetí otázku oponenta. Zodpovězeno zcela. Ing. et Ing. Jiří Konečný, Ph.D.: Proč jste se při vyhodnocování dotazníku nezaobírala vztahy mezi veličinami? Zodpovězeno částečně. prof. Ing. František Božek, CSc.: Co je podstatou kvantitativního vyhodnocování? Zodpovězeno částečně.