Tato bakalářská práce ve svém rozsahu představuje systém bezpečnosti potravin HACCP
(Hazard Analysis and Critical Control Point). Teoretická část je změřena na legislativu, rizika bezpečnosti potravin a rizika ve stravovacích zařízeních, která dávají základ vytvoření hodnoceného systému HACCP. Praktická část porovnává a analyzuje současnou a minulou legislativu a její prvky v doporučené výrobní praxi.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis presents in its range the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) system for food safety. The theoretical part is focused on legislation, food safety risks, and risks for the catering facilities. All of these give the fundamentals for creating the evaluated HACCP system. The practical part is based on the comparison and analysis of current and past legislation and its elements in the recomnended production practicse.
Klíčová slova
HACCP, potraviny, stravovací zařízení, legislativa, kritický kontrolní bod
Klíčová slova v angličtině
HACCP, food, catering facilities, legislation, critical control point
Rozsah průvodní práce
56
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce ve svém rozsahu představuje systém bezpečnosti potravin HACCP
(Hazard Analysis and Critical Control Point). Teoretická část je změřena na legislativu, rizika bezpečnosti potravin a rizika ve stravovacích zařízeních, která dávají základ vytvoření hodnoceného systému HACCP. Praktická část porovnává a analyzuje současnou a minulou legislativu a její prvky v doporučené výrobní praxi.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis presents in its range the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) system for food safety. The theoretical part is focused on legislation, food safety risks, and risks for the catering facilities. All of these give the fundamentals for creating the evaluated HACCP system. The practical part is based on the comparison and analysis of current and past legislation and its elements in the recomnended production practicse.
Klíčová slova
HACCP, potraviny, stravovací zařízení, legislativa, kritický kontrolní bod
Klíčová slova v angličtině
HACCP, food, catering facilities, legislation, critical control point
Zásady pro vypracování
Zpracujte teoretickou rešerši k danému tématu bakalářské práce.
Popište vývoj systému zajištění hygieny ve stravovacích zařízeních.
Na základě provedených analýz vyhodnoťte přínos stanovené právní úpravy požadované pro hygienu stravovacích zařízení.
Zásady pro vypracování
Zpracujte teoretickou rešerši k danému tématu bakalářské práce.
Popište vývoj systému zajištění hygieny ve stravovacích zařízeních.
Na základě provedených analýz vyhodnoťte přínos stanovené právní úpravy požadované pro hygienu stravovacích zařízení.
Seznam doporučené literatury
VOLDŘICH, Michal, Marie JECHOVÁ a Marcela KAUDELOVÁ. Systém kritických bodů (HACCP) v obchodě: příručka pro pracovníky potravinářských prodejen. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2004. Moderní obchod. ISBN 80-903-4012-1.
VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii - malé a střední provozovny: postupy na zásadách HACCP : nové předpisy EU : praktická příručka pro pracovníky resturací a účelového stravování zejména malých a středních provozoven stravovacích služeb. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2006. Food Service. ISBN 80-903-4017-2.
TUČEK, Milan a Alena SLÁMOVÁ. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. 2., doplněné vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018. ISBN 978-802-4639-321.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
VOLDŘICH, Michal, Marie JECHOVÁ a Marcela KAUDELOVÁ. Systém kritických bodů (HACCP) v obchodě: příručka pro pracovníky potravinářských prodejen. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2004. Moderní obchod. ISBN 80-903-4012-1.
VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii - malé a střední provozovny: postupy na zásadách HACCP : nové předpisy EU : praktická příručka pro pracovníky resturací a účelového stravování zejména malých a středních provozoven stravovacích služeb. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2006. Food Service. ISBN 80-903-4017-2.
TUČEK, Milan a Alena SLÁMOVÁ. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. 2., doplněné vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018. ISBN 978-802-4639-321.
Další odborná literatura dle doporučení vedoucí bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
0
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1) Jakou metodu z analýzy rizik byste využila konkrétně pro stravovací provoz? - zodpovězeno zcela
2) Jaký je rozdíl mezi HACCP a normou ISO 22000 systém managementu bezpečnosti potravin? - zodpovězeno zcela
prof. Ing. Dagmar Janáčová, CSc. - Je u pracovníků diskutované provozovny vyžodován potravinářský průkaz? - zodpovězeno zcela
Ing. Slavomíra Vargová, Ph.D. - Jaký dopad přinesla krize týkající se coronaviru pro diskutovanou provozovnu? - zodpovězeno zcela
Provádí u diskutované provozovny někdo kontroly dodržování norem a nařízení? - zodpovězeno zcela
Ing. Lumír Lacka - Srovnávala jste starou a novou legislativu, myslíte si, že nová legislativa byla přínosem pro malé provozovny? - zodpovězeno zcela
Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. - srovnával jste českou legislativu a legislativu Evropské unie; myslíte si, že legislativa převzatá od Evropské unie je pro naše prostředí přínosem? - zodpovězeno zcela