Cílem mé bakalářské práce bylo stanovení obsahu fenolických látek a antioxidační aktivity u listů vybraných kultivarů Bazalky pravé (Ocimum basilicum) a u směsí kultivaru Ohře s rostlinnými surovinami (česnek, máta, rukola, špenát). Výsledky měření byly podle relevantních kritérií porovnávány a vyhodnocovány. Nejvyšší obsah fenolických látek v případě čerstvých listů byl stanoven v Ohři, v případě mražených listů u Salad leaf. Směs s nejvyšším obsahem fenolických látek byla směs s mátou, u stejné směsi byl prokázána nejvyšší stabilita obsahu fenolických látek. Stejných výsledků se dosáhlo při porovnávání antioxidační aktivity.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to determine the total phenolic content and antioxidant activity in the leaves of selected cultivars of sweet basil (Ocimum basilicum) and in mixtures of cultivar Ohře with raw plant materials (garlic, mint, rocket, spinach). The measurement results were compared and evaluated according to the relevant criteria. The highest total phenolic content in the case of fresh leaves was detected in Ohře, in the case of frozen leaves in Salad leaf. The mixture with the highest total phenolic content was the mixture with mint, and the same mixture showed the highest stability of total phenolic content. The same results were obtained when comparing antioxidant activity.
Klíčová slova
ocimum basilicum, bazalka pravá, antioxidační aktivita, fenolické látky
Cílem mé bakalářské práce bylo stanovení obsahu fenolických látek a antioxidační aktivity u listů vybraných kultivarů Bazalky pravé (Ocimum basilicum) a u směsí kultivaru Ohře s rostlinnými surovinami (česnek, máta, rukola, špenát). Výsledky měření byly podle relevantních kritérií porovnávány a vyhodnocovány. Nejvyšší obsah fenolických látek v případě čerstvých listů byl stanoven v Ohři, v případě mražených listů u Salad leaf. Směs s nejvyšším obsahem fenolických látek byla směs s mátou, u stejné směsi byl prokázána nejvyšší stabilita obsahu fenolických látek. Stejných výsledků se dosáhlo při porovnávání antioxidační aktivity.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to determine the total phenolic content and antioxidant activity in the leaves of selected cultivars of sweet basil (Ocimum basilicum) and in mixtures of cultivar Ohře with raw plant materials (garlic, mint, rocket, spinach). The measurement results were compared and evaluated according to the relevant criteria. The highest total phenolic content in the case of fresh leaves was detected in Ohře, in the case of frozen leaves in Salad leaf. The mixture with the highest total phenolic content was the mixture with mint, and the same mixture showed the highest stability of total phenolic content. The same results were obtained when comparing antioxidant activity.
Klíčová slova
ocimum basilicum, bazalka pravá, antioxidační aktivita, fenolické látky
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
Charakteristika, použití a hodnocení bazalky a bazalkových výrobků.
Chemická analýza vybraných odrůd čerstvé bazalky a bazalkových výrobků.
Zpracování výsledků a diskuze.
Zásady pro vypracování
Studium dostupné literatury a provedení literární rešerže na dané téma.
Charakteristika, použití a hodnocení bazalky a bazalkových výrobků.
Chemická analýza vybraných odrůd čerstvé bazalky a bazalkových výrobků.
Zpracování výsledků a diskuze.
Seznam doporučené literatury
[1] HILTUNEN, Raimo a Yvonne HOLM. Basil: The Genus Ocimum. Amsterdam: CRC Press, 1999, 152 s. ISBN 9780203303771.\vsp{1,5mm}
[2] SANDRA, Berriolo a Biaghetti ROSANNA. Il libro del basilico: tutti gli ocumum del mondo. Albenga: Edizioni del Delfino Moro, 2003, 208 s. ISBN X001453495.\vsp{1,5mm}
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj.\vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] HILTUNEN, Raimo a Yvonne HOLM. Basil: The Genus Ocimum. Amsterdam: CRC Press, 1999, 152 s. ISBN 9780203303771.\vsp{1,5mm}
[2] SANDRA, Berriolo a Biaghetti ROSANNA. Il libro del basilico: tutti gli ocumum del mondo. Albenga: Edizioni del Delfino Moro, 2003, 208 s. ISBN X001453495.\vsp{1,5mm}
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní odborné publikace aj.\vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A-výborně, hodnocení oponenta: B-velmi dobře). Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. Kolik desetiných míst by se správně mělo uvádět u výsledků různých analýz, které jste měl v práci? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. LL.M. Čím si vysvětlujete rozdílné výsledky u vámi stanovených rostlin? ZODPOVĚZEN ZCELA