Diplomová práce je věnována legislativním náležitostem zabývajícím se problematikou označování potravin. Teoretická část práce byla zaměřena na vybranou legislativu pro označování potravin. Pozornost byla věnována především konkrétním povinným údajům při uvádění potravin na český trh.
Praktická část práce byla zaměřena na vyhodnocení nejčastějších chyb v označování potravin. Výsledky vlastního šetření byly vyhodnoceny a porovnány ve stanovených kategoriích potravin. Následně byly porovnány s výsledky šetření dozorového orgánu, kterým je v České republice Státní zemědělská a potravinářské inspekce. V neposlední řadě byly vytvořeny vzorové etikety potravin.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is devoted to legislative opportunities dealing with the issue of food labeling. The theoretical part of the work was focused on selected legislation for food labeling. Attention was mainly paid to specific mandatory data when placing food on the Czech market.
The practical part of the work was focused on the evaluation involving the most common errors in the food labeling. The results of our own survey were evaluated and compared in food categories. Subsequently, they were compared with the results of an investigation by the supervisory body, which is the State Agricultural and Food Inspection Authority in the Czech Republic. Last but not least, sample food labels have been created.
Diplomová práce je věnována legislativním náležitostem zabývajícím se problematikou označování potravin. Teoretická část práce byla zaměřena na vybranou legislativu pro označování potravin. Pozornost byla věnována především konkrétním povinným údajům při uvádění potravin na český trh.
Praktická část práce byla zaměřena na vyhodnocení nejčastějších chyb v označování potravin. Výsledky vlastního šetření byly vyhodnoceny a porovnány ve stanovených kategoriích potravin. Následně byly porovnány s výsledky šetření dozorového orgánu, kterým je v České republice Státní zemědělská a potravinářské inspekce. V neposlední řadě byly vytvořeny vzorové etikety potravin.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is devoted to legislative opportunities dealing with the issue of food labeling. The theoretical part of the work was focused on selected legislation for food labeling. Attention was mainly paid to specific mandatory data when placing food on the Czech market.
The practical part of the work was focused on the evaluation involving the most common errors in the food labeling. The results of our own survey were evaluated and compared in food categories. Subsequently, they were compared with the results of an investigation by the supervisory body, which is the State Agricultural and Food Inspection Authority in the Czech Republic. Last but not least, sample food labels have been created.
1.V teoretické části práce popište označování potravin dle českého a evropského potravinového práva.
2.V praktické části se zaměřte na chybná označení balených i nebalených potravin v tržní síti a na označování potravin v rámci internetového prodeje.
3.Vyhodnoťte nejčastější nedostatky a uveďte příklady správného značení etiket.
Zásady pro vypracování
1.V teoretické části práce popište označování potravin dle českého a evropského potravinového práva.
2.V praktické části se zaměřte na chybná označení balených i nebalených potravin v tržní síti a na označování potravin v rámci internetového prodeje.
3.Vyhodnoťte nejčastější nedostatky a uveďte příklady správného značení etiket.
Seznam doporučené literatury
[1] EVROPA. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění, Úřední věstník Evropské Unie. L 304, 22.11.2011, 18-63. V platném znění.
[2] ČESKO. Zákon č. 110 ze dne 24. dubna 1997 o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. In: Sbírka zákonů České republiky. 1997, částka 38, 2178-2188. V platném znění.
[3] Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. (2014). Quality and risk management in agri-food chains. Wageningen Pers. ISBN: 978-9-08686-236-8
Seznam doporučené literatury
[1] EVROPA. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění, Úřední věstník Evropské Unie. L 304, 22.11.2011, 18-63. V platném znění.
[2] ČESKO. Zákon č. 110 ze dne 24. dubna 1997 o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. In: Sbírka zákonů České republiky. 1997, částka 38, 2178-2188. V platném znění.
[3] Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. (2014). Quality and risk management in agri-food chains. Wageningen Pers. ISBN: 978-9-08686-236-8
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.:
1. Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a nesnášenlivostí? Uveďte, prosím, konkrétní příklady. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Specifikujte, prosím, pojem ''uvádění na trh''. ZODPOVĚZEN ZCELA
3. V kapitole 3.3 postrádám konkrétní příklad zdravotního tvrzení. Můžete, prosím, nějaký uvést? ZODPOVĚZEN ZCELA
4. V metodice mi chybí uvedení konkrétních potravin, jejichž etikety byly v diplomové práci hodnoceny. Uveďte prosím alespoň, které skupiny potravin byly vyhodnocovány. Byly tyto skupiny stejné v rámci jednotlivých měsíců, nebo se lišily? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Měla jste podezření, že by značení výrobku bylo záměrně upraveno? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing.Vendula Pachlová, Ph.D.: Jaký byl celkový počet etiket, které jste hodnotila? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jaký typ chyb se vyskytoval v případě značení alergenů? ZODPOVĚZEN ZCELA
MVDr. Zdeněk Polášek: Jaké byly chyby ve značení data spotřeby a minimální trvanlivosti? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.