Mikrobiologická jakost listové zeleniny je z hlediska zdravotní nezávadnosti jednou z nejdůležitějších vlastností. Mikroorganizmy jsou ovlivněny mnoha faktory jako např. relativní vlhkost vzduchu, složení atmosféry v obale, aktivita vody, složení potraviny a jiné. V první části diplomové práce byl sledován celkový počet mikroorganizmů a dále pak počty jednotlivých skupin mikroorganizmů. Zvýšené hodnoty počtů mikroorganizmů mohly být způsobeny zejména dlouhou dobou přepravy, špatných podmínkách při skladování a přepravě nebo hnojivem. Ve druhé části byly identifikovány jednotlivé kmeny bakterií a kvasinek pomocí MALDI TOF-MS, které se vyskytovaly u listové zeleniny. MALDI TOF-MS je metodou identifikace pomocí hmotnostní spektrometrie, která je založena na rozdělení nabitých částic podle jejich molekulových hmotností v elektrickém nebo magnetickém poli. Byly identifikovány významné počty patogenních rodů jako Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella a podmíněně patogenní bakterie rodu Enterobacter a další. Identifikovány byly i kmeny kvasinek z rodu Candida.
Anotace v angličtině
The microbiological quality of leafy vegetables is one of the most important properties in terms of health safety. Microorganisms are affected by many factors such as relative humidity, the composition of the atmosphere in the packaging, activity of water, the composition of foodstuff and others. In the first part of the diploma thesis, the total number of the microorganisms was observed and further the number of individual groups of microorganisms. The increased values of the number of microorganisms could be caused particularly by a long time of transportation, not suitable storage and transport conditions, or by fertilizers. In the second part, individual strains of bacteria and yeasts were identified by MALDI TOF-MS, which occurred in leafy vegetables. MALDI TOF-MS is an identification method by mass spectrometry, which is based on the distribution of charged particles according to their molecular weights in an electric or magnetic field. Significant numbers of pathogenic genera such as Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella and conditionally pathogenic bacteria of the genus Enterobacter and others have been identified. Yeast strains of the genus Candida have also been identified.
Mikrobiologická jakost listové zeleniny je z hlediska zdravotní nezávadnosti jednou z nejdůležitějších vlastností. Mikroorganizmy jsou ovlivněny mnoha faktory jako např. relativní vlhkost vzduchu, složení atmosféry v obale, aktivita vody, složení potraviny a jiné. V první části diplomové práce byl sledován celkový počet mikroorganizmů a dále pak počty jednotlivých skupin mikroorganizmů. Zvýšené hodnoty počtů mikroorganizmů mohly být způsobeny zejména dlouhou dobou přepravy, špatných podmínkách při skladování a přepravě nebo hnojivem. Ve druhé části byly identifikovány jednotlivé kmeny bakterií a kvasinek pomocí MALDI TOF-MS, které se vyskytovaly u listové zeleniny. MALDI TOF-MS je metodou identifikace pomocí hmotnostní spektrometrie, která je založena na rozdělení nabitých částic podle jejich molekulových hmotností v elektrickém nebo magnetickém poli. Byly identifikovány významné počty patogenních rodů jako Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella a podmíněně patogenní bakterie rodu Enterobacter a další. Identifikovány byly i kmeny kvasinek z rodu Candida.
Anotace v angličtině
The microbiological quality of leafy vegetables is one of the most important properties in terms of health safety. Microorganisms are affected by many factors such as relative humidity, the composition of the atmosphere in the packaging, activity of water, the composition of foodstuff and others. In the first part of the diploma thesis, the total number of the microorganisms was observed and further the number of individual groups of microorganisms. The increased values of the number of microorganisms could be caused particularly by a long time of transportation, not suitable storage and transport conditions, or by fertilizers. In the second part, individual strains of bacteria and yeasts were identified by MALDI TOF-MS, which occurred in leafy vegetables. MALDI TOF-MS is an identification method by mass spectrometry, which is based on the distribution of charged particles according to their molecular weights in an electric or magnetic field. Significant numbers of pathogenic genera such as Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella and conditionally pathogenic bacteria of the genus Enterobacter and others have been identified. Yeast strains of the genus Candida have also been identified.
Izolace a identifikace mikroorganizmů z listové zeleniny.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008, 363 s. ISBN 978-80-200-1703-1.
[2] MOGREN, Lars, Sofia WINDSTAM, Sofia BOQVIST, et al. The Hurdle Approach?A Holistic Concept for Controlling Food Safety Risks Associated With Pathogenic Bacterial Contamination of Leafy Green Vegetables. A Review. Frontiers in Microbiology [online]. 2018, 9 [cit. 2019-03-20]. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01965. ISSN 1664-302X.
[3] Dle doporučení vedoucího.
[4] Vědecké zdoje uvedené v databázích Web of Science.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008, 363 s. ISBN 978-80-200-1703-1.
[2] MOGREN, Lars, Sofia WINDSTAM, Sofia BOQVIST, et al. The Hurdle Approach?A Holistic Concept for Controlling Food Safety Risks Associated With Pathogenic Bacterial Contamination of Leafy Green Vegetables. A Review. Frontiers in Microbiology [online]. 2018, 9 [cit. 2019-03-20]. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01965. ISSN 1664-302X.
[3] Dle doporučení vedoucího.
[4] Vědecké zdoje uvedené v databázích Web of Science.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku oponenta (Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.) byly studentovi položeny následující dotazy:
Čím by se daly vysvětlit zásadní rozdíly v počtech laktobacilů u vzorků na jaře (2. polovina) a na podzim (2. polovina)? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Které mikrobiální rody, zjištěné identifikací při vaší práci, zahrnují také striktní patogeny a potažmo tak mohou ohrozit lidské zdraví? Jakým způsobem je možno příp. nákaze předejít? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.: Jaké další vlivy působí na růst mikroorganismů? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.: Které striktní patogeny by se mohly na listové zelenině objevit? Popište kvasinky rodu Cryptococcus
. ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.: Podle čeho byla listová zelenina vybírána, a byl výzkum ovlivněn sezónou a dostupností? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Byly do práce zahrnuty vzorky salátů ready-to-eat? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.