Tato bakalářská práce představuje literární rešerši zaměřující se na vinné uzávěry používané v současnosti. Záměrem práce je vytvoření přehledu jednotlivých typů zátek, včetně surovin, z kterých jsou zhotovovány a jejich výroby. Pro porovnání jsou uvedeny i výhody a nevýhody každého druhu zátky. V 64 % případů jsou upřednostňovány korkové uzávěry. Část vinařů by korek jako uzávěr vinné láhve nevyužilo, protože existují korkové vady, které mají negativní vliv na víno. Proto bylo zapotřebí vyvinout jiné alternativy zátek, které nevykazují špatný účinek na víno. Mezi tyto uzávěry patří syntetické, kovové a skleněné.
Anotace v angličtině
This Bachelor´s thesis presents a literature recherche focusing on wine closure that are currrently used. The purpose of this work is to create an overview of individual types of stoppers, including the raw materials from which they are made and their production. For comparsion, the advantages and disadvantages of each type of stopper are also given. In sixty-four percent of cases, cork closures are preferred. Some winemakers would not use cork as a wine bottle closure beacuse there are defects that have a negative effect on the wine. Therefore, it has been necessary to develop other alternative stoppers that do not have a bad effect on the wine. These closures include synthetic, metal and glass.
Klíčová slova
uzávěr, zátka, víno, korek
Klíčová slova v angličtině
closure, stopper, wine, cork
Rozsah průvodní práce
45s (7285 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce představuje literární rešerši zaměřující se na vinné uzávěry používané v současnosti. Záměrem práce je vytvoření přehledu jednotlivých typů zátek, včetně surovin, z kterých jsou zhotovovány a jejich výroby. Pro porovnání jsou uvedeny i výhody a nevýhody každého druhu zátky. V 64 % případů jsou upřednostňovány korkové uzávěry. Část vinařů by korek jako uzávěr vinné láhve nevyužilo, protože existují korkové vady, které mají negativní vliv na víno. Proto bylo zapotřebí vyvinout jiné alternativy zátek, které nevykazují špatný účinek na víno. Mezi tyto uzávěry patří syntetické, kovové a skleněné.
Anotace v angličtině
This Bachelor´s thesis presents a literature recherche focusing on wine closure that are currrently used. The purpose of this work is to create an overview of individual types of stoppers, including the raw materials from which they are made and their production. For comparsion, the advantages and disadvantages of each type of stopper are also given. In sixty-four percent of cases, cork closures are preferred. Some winemakers would not use cork as a wine bottle closure beacuse there are defects that have a negative effect on the wine. Therefore, it has been necessary to develop other alternative stoppers that do not have a bad effect on the wine. These closures include synthetic, metal and glass.
Klíčová slova
uzávěr, zátka, víno, korek
Klíčová slova v angličtině
closure, stopper, wine, cork
Zásady pro vypracování
Vinařský svět je v posledních letech stále více konfrontován problematikou uzávěrů vinných lahví. Vedle tradičního materiálu ? přírodního korku, se stále častěji prosazují alternativní, jako jsou např. syntetické, šroubovací nebo skleněné uzávěry. Navrhovaná bakalářská práce by měla představovat literární rešerši zahrnující popis v současnosti používaných materiálů ve vztahu k jejich dostupnosti, zpracovatelnosti, užitným vlastnostem a vlivu na kvalitu vína.
Zásady pro vypracování
Vinařský svět je v posledních letech stále více konfrontován problematikou uzávěrů vinných lahví. Vedle tradičního materiálu ? přírodního korku, se stále častěji prosazují alternativní, jako jsou např. syntetické, šroubovací nebo skleněné uzávěry. Navrhovaná bakalářská práce by měla představovat literární rešerši zahrnující popis v současnosti používaných materiálů ve vztahu k jejich dostupnosti, zpracovatelnosti, užitným vlastnostem a vlivu na kvalitu vína.
Seznam doporučené literatury
STEIDL, R. Sklepní hospodářství. 1. vyd. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-9032001-0-4.
Field, J., Robinson, E., Hoj, P. B., Coulter, A., Valente, P., Godden, P., Gishen, M., Francis, L. Wine bottle closures: physical characterisitics and effect on composition and sensory properties of a Semillon wine. 1: Performance up to 20 months post-bottling. Australian Journal of Grape and Wine Research. 2001, 7, 64?105. ISSN: 1755-0238.
PRESCOTT, J., NORRIS, L., KUNST, M., KIM, S. Estimating a ?consumer rejection threshold? for cork tain in white wine. Food Quality and Preference. 2005, 16, 345?349. ISSN 0950-3293.
Seznam doporučené literatury
STEIDL, R. Sklepní hospodářství. 1. vyd. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-9032001-0-4.
Field, J., Robinson, E., Hoj, P. B., Coulter, A., Valente, P., Godden, P., Gishen, M., Francis, L. Wine bottle closures: physical characterisitics and effect on composition and sensory properties of a Semillon wine. 1: Performance up to 20 months post-bottling. Australian Journal of Grape and Wine Research. 2001, 7, 64?105. ISSN: 1755-0238.
PRESCOTT, J., NORRIS, L., KUNST, M., KIM, S. Estimating a ?consumer rejection threshold? for cork tain in white wine. Food Quality and Preference. 2005, 16, 345?349. ISSN 0950-3293.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student/ka představil/a komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B, hodnocení oponenta: C). Student/ka pak zcela zodpověděl/a dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.: Vysvětlete detaily použitého materiálu SEBS.