Předložená bakalářská práce je zaměřena na problematiku stability disperzních systémů, jako jsou pěny, emulze a suspenze. Úvodní část je věnována charakterizaci těchto soustav a mechanismům, které nejčastěji vedou k jejich rozpadu. Další kapitola se zabývá možnostmi zvyšování jejich stability, které zahrnují elektrostatickou a sterickou stabilizaci, význam amfifilních sloučenin nebo pevných částic pro stabilizaci rozhraní. V neposlední řadě je pozornost soustředěna na metody hodnocení agregační i kinetické stability.
Anotace v angličtině
The presented bachelor thesis is focused on the issue of stability of dispersion systems, such as foams, emulsions and suspensions. The introductory part is devoted to the characterization of these systems and the mechanisms that most often lead to their disintegration. The next chapter is interested in the possibilities of increasing their stability, which include electrostatic and steric stabilization, the importance of amphiphilic compounds or solid particles for the interface stabilization. Last but not least, attention is focused on methods for the evaluation of aggregation and kinetic stability.
Předložená bakalářská práce je zaměřena na problematiku stability disperzních systémů, jako jsou pěny, emulze a suspenze. Úvodní část je věnována charakterizaci těchto soustav a mechanismům, které nejčastěji vedou k jejich rozpadu. Další kapitola se zabývá možnostmi zvyšování jejich stability, které zahrnují elektrostatickou a sterickou stabilizaci, význam amfifilních sloučenin nebo pevných částic pro stabilizaci rozhraní. V neposlední řadě je pozornost soustředěna na metody hodnocení agregační i kinetické stability.
Anotace v angličtině
The presented bachelor thesis is focused on the issue of stability of dispersion systems, such as foams, emulsions and suspensions. The introductory part is devoted to the characterization of these systems and the mechanisms that most often lead to their disintegration. The next chapter is interested in the possibilities of increasing their stability, which include electrostatic and steric stabilization, the importance of amphiphilic compounds or solid particles for the interface stabilization. Last but not least, attention is focused on methods for the evaluation of aggregation and kinetic stability.
V rešeršní části klasifikujte disperzní systémy používané v kosmetice. Zaměřte se na stabilitu těchto soustav, tj. mechanismy vedoucí k jejich rozpadu, významné faktory, které stabilitu ovlivňují. Uveďte metody využívané pro hodnocení a sledování stability kosmetických heterogenních soustav.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
V rešeršní části klasifikujte disperzní systémy používané v kosmetice. Zaměřte se na stabilitu těchto soustav, tj. mechanismy vedoucí k jejich rozpadu, významné faktory, které stabilitu ovlivňují. Uveďte metody využívané pro hodnocení a sledování stability kosmetických heterogenních soustav.
Seznam doporučené literatury
[1] BRUMMER, R. Rheology Essentials of Cosmetic and Food Emulsions, Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2006, ISBN 3-540-25553-2.
[2] TADROS, T. F. Emulsion Science and Technology, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim 2009, ISBN 978-3-527-32525-2.
[3] MORAVKOVA, T., FILIP, P. The Influence of Thickeners on the Rheological and Sensory Properties of Cosmetics Lotions. Acta Polytechnica Hungarica 2014, 11, 173?186.
[4] Databáze elektronických knih a časopisů (Science Direct, Web of Science,?).
Seznam doporučené literatury
[1] BRUMMER, R. Rheology Essentials of Cosmetic and Food Emulsions, Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2006, ISBN 3-540-25553-2.
[2] TADROS, T. F. Emulsion Science and Technology, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim 2009, ISBN 978-3-527-32525-2.
[3] MORAVKOVA, T., FILIP, P. The Influence of Thickeners on the Rheological and Sensory Properties of Cosmetics Lotions. Acta Polytechnica Hungarica 2014, 11, 173?186.
[4] Databáze elektronických knih a časopisů (Science Direct, Web of Science,?).
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské/diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Lucie Urbánková - 1. Mohla byste vybrat jeden kosmetický přípravek, který je disperzním systémem, určit typ systému, jeho složení a funkce jednotlivých ingrediencí v přípravku? 2. Jaké emulgátory, stabilizátory a modifikátory viskozity se používají v kosmetických přípravcích? 3. V kap. 4.5 uvádíte jako příklady komerční aditiva RHEOLUXE a THIXCIN, mohla byste je blíže charakterizovat a uvést jejich chemické složení? 4. Co to je zeta-potenciál? Jaké metody se využívají k jeho měření? O čem vypovídá ve vztahu k emulzím a suspenzím? ZODPOVĚZEN ZCELA Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - jakou metodu uvádíte pod zkratou ,,UTZ"? Jak byste měření provedla? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.Uveďte potravinu, která je z tohoto pohledu nestabilní? ZODPOVĚZEN ZCELA