Cílem mé bakalářské práce bylo sepsat literární rešerši na zadané téma a dozvědět se co nejvíce o vlasech, využití aktivních látkách z jedlého hmyzu ve vlasové kosmetice a rozšířit si vědomosti v daném oboru. Bakalářská práce pojednává o vývoji vlasů a užití aktivních látek z jedlého hmyzu ve vlasové kosmetice. V úvodu práce se věnuji vývoji vlasového folikulu, složení vlasů a jednotlivým cyklům růstu, který vlas zahrnuje. Dále se zmiňuji o fyzikálních vlastnostech, které na vlasy působí. V poslední části se zabývám jedlým hmyzem a užití aktivních látek v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
My bachelor´s thesis aimed to write a literature search on a given topic and learn as much as possible about hair, the use of active substances from edible insects in hair cosmetics and expand my knowlegde in the field. The bachelor thesis deals with the development of hair and the use of active substances from edible insects in hair cosmetics. In the introduction I deal with the development of the hair follicle hair composition and individual growth cycles that the hair includes. I also mention the pfysical properties that affect the hair. In the last part I deal with edible insects and the use of active substances in the food and cosmetic industry.
Klíčová slova
vývoj vlasů, cyklus růstu, fyzikální vlastnosti, jedlý hmyz
Cílem mé bakalářské práce bylo sepsat literární rešerši na zadané téma a dozvědět se co nejvíce o vlasech, využití aktivních látkách z jedlého hmyzu ve vlasové kosmetice a rozšířit si vědomosti v daném oboru. Bakalářská práce pojednává o vývoji vlasů a užití aktivních látek z jedlého hmyzu ve vlasové kosmetice. V úvodu práce se věnuji vývoji vlasového folikulu, složení vlasů a jednotlivým cyklům růstu, který vlas zahrnuje. Dále se zmiňuji o fyzikálních vlastnostech, které na vlasy působí. V poslední části se zabývám jedlým hmyzem a užití aktivních látek v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
My bachelor´s thesis aimed to write a literature search on a given topic and learn as much as possible about hair, the use of active substances from edible insects in hair cosmetics and expand my knowlegde in the field. The bachelor thesis deals with the development of hair and the use of active substances from edible insects in hair cosmetics. In the introduction I deal with the development of the hair follicle hair composition and individual growth cycles that the hair includes. I also mention the pfysical properties that affect the hair. In the last part I deal with edible insects and the use of active substances in the food and cosmetic industry.
Klíčová slova
vývoj vlasů, cyklus růstu, fyzikální vlastnosti, jedlý hmyz
Vypracujte literární rešerši na zadané téma, zaměřte se na možnosti stanovení mechanických vlastností vlasu, ovlivnění mechanických vlastností vlasovou kosmetikou a využití složek jedlého hmyzu pro kosmetické účely.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši na zadané téma, zaměřte se na možnosti stanovení mechanických vlastností vlasu, ovlivnění mechanických vlastností vlasovou kosmetikou a využití složek jedlého hmyzu pro kosmetické účely.
Seznam doporučené literatury
[1] BOUILLON, C., WILKINSON, J. Science of Hair Care. 2nd ed. London: Taylor, 2005, ISBN 0-203-02722-1.
[2] SAMANTA, Aniruddha, BHATTACHARYA, Manjima, DALUI, Srikanta, et al. Nanomechanical responses of human hair. Journal of the Mechanical Behaviour of Biomedical Materials. Elsevier, 2016, Vol. 56, p229-248, ISSN 1751-6161.
[3] ADÁMKOVÁ, A., KOUŘIMSKÁ, L., BORKOVCOVÁ, M., KULMA, M., MLČEK, J. Nutritional values of edible coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared in the Czech Republic. Potravinarstvo, 2016, Vol. 10, Issue 1, p663-671, ISSN 13370960.
Seznam doporučené literatury
[1] BOUILLON, C., WILKINSON, J. Science of Hair Care. 2nd ed. London: Taylor, 2005, ISBN 0-203-02722-1.
[2] SAMANTA, Aniruddha, BHATTACHARYA, Manjima, DALUI, Srikanta, et al. Nanomechanical responses of human hair. Journal of the Mechanical Behaviour of Biomedical Materials. Elsevier, 2016, Vol. 56, p229-248, ISSN 1751-6161.
[3] ADÁMKOVÁ, A., KOUŘIMSKÁ, L., BORKOVCOVÁ, M., KULMA, M., MLČEK, J. Nutritional values of edible coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared in the Czech Republic. Potravinarstvo, 2016, Vol. 10, Issue 1, p663-671, ISSN 13370960.