Diplomová práce se zabývá inhibičním působením vybraných monoacylglycerolů a esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Teoretická část zahrnuje čtyři kapitoly, které pojednávají o problematice biogenních aminů, dekarboxylázové aktivitě mikroorganizmů, monoacylglycerolech či esenciálních olejích. Tyto teoretické poznatky jsou dále uplatněny v praktické části, ve které byly sledovány inhibiční účinky vybraných 1- monoacylglycerolů a esenciálních olejů na růst grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the inhibitory effect of selected monoacylglycerols and essential oils on bacteria with decarboxylase activity. The theoretical part includes four chapters which deal with the issue of biogenic amines, decarboxylase activity of microorganisms, monoacylglycerols or essential oils. These theoretical findings are further applied in the practical part, in which the inhibitory effects of selected 1-monoacylglycerols and essential oils on the growth of gram-positive and gram-negative bacteria were monitored.
Klíčová slova
biogenní aminy, monoacylglyceroly, esenciální oleje, dekarboxylázová aktivita, inhibiční působení
Diplomová práce se zabývá inhibičním působením vybraných monoacylglycerolů a esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Teoretická část zahrnuje čtyři kapitoly, které pojednávají o problematice biogenních aminů, dekarboxylázové aktivitě mikroorganizmů, monoacylglycerolech či esenciálních olejích. Tyto teoretické poznatky jsou dále uplatněny v praktické části, ve které byly sledovány inhibiční účinky vybraných 1- monoacylglycerolů a esenciálních olejů na růst grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the inhibitory effect of selected monoacylglycerols and essential oils on bacteria with decarboxylase activity. The theoretical part includes four chapters which deal with the issue of biogenic amines, decarboxylase activity of microorganisms, monoacylglycerols or essential oils. These theoretical findings are further applied in the practical part, in which the inhibitory effects of selected 1-monoacylglycerols and essential oils on the growth of gram-positive and gram-negative bacteria were monitored.
Klíčová slova
biogenní aminy, monoacylglyceroly, esenciální oleje, dekarboxylázová aktivita, inhibiční působení
Monoacylglyceroly a esenciální oleje - charakterizace, vlastnosti a využití
Antimikrobní účinky monoacylglycerolů, mastných kyselin a esenciálních olejů
Praktická část:
Stanovení minimální inhibiční koncentrace vybraných monoacylglycerolů a esenciálních olejů u grampozitivních a gramnegativních bakterií
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů
Monoacylglyceroly a esenciální oleje - charakterizace, vlastnosti a využití
Antimikrobní účinky monoacylglycerolů, mastných kyselin a esenciálních olejů
Praktická část:
Stanovení minimální inhibiční koncentrace vybraných monoacylglycerolů a esenciálních olejů u grampozitivních a gramnegativních bakterií
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
Thormar, H., Hilmarsson H. The role of microbicidal lipids in host defense against pathogens and their potential as therapeutic agents. Chem. Phys. Lipids 150: 1-11. 2007.
Sedlaříková, J., Doležalová, M., Egner, P. et al. Effect of oregano and marjoram essential oils on the physical and antimicrobial properties of chitosan based systems. International Journal of Polymer Science, Article Number: 2593863. 2017.
Sagalowicz, L., Leser M.E., Watzke H.J., Michel M. Monoglyceride self-assembly structures as delivery vehicles. Trends Food Sci. Technol. 17: 204-214. 2006.
Buňková, L., Buňka, F., Janiš, R., Krejčí, J., Doležálková, I., Pospíšil, Z., Růžička, J., Tremlová, B. Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria. Acta Veterinaria Brno, 80: 29-39. 2011.
Calo, J.R., Crandall, P.G., O´Bryan, C.A., Ricke, S.C. Essential oils as antimicrobials in food systems - A review. Food Control, 54: 111-119. 2015.
Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Seznam doporučené literatury
Thormar, H., Hilmarsson H. The role of microbicidal lipids in host defense against pathogens and their potential as therapeutic agents. Chem. Phys. Lipids 150: 1-11. 2007.
Sedlaříková, J., Doležalová, M., Egner, P. et al. Effect of oregano and marjoram essential oils on the physical and antimicrobial properties of chitosan based systems. International Journal of Polymer Science, Article Number: 2593863. 2017.
Sagalowicz, L., Leser M.E., Watzke H.J., Michel M. Monoglyceride self-assembly structures as delivery vehicles. Trends Food Sci. Technol. 17: 204-214. 2006.
Buňková, L., Buňka, F., Janiš, R., Krejčí, J., Doležálková, I., Pospíšil, Z., Růžička, J., Tremlová, B. Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria. Acta Veterinaria Brno, 80: 29-39. 2011.
Calo, J.R., Crandall, P.G., O´Bryan, C.A., Ricke, S.C. Essential oils as antimicrobials in food systems - A review. Food Control, 54: 111-119. 2015.
Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Pavel Pleva, Ph.D. - 1. Jaký je rozdíl v dekarboxylační (enzymatické) aktivitě u živých a mrtvých buněk? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Rahula Janiš, CSc. - Jak byly připravovány MAG? Jaká byla účinnost adice? Proč mají MAG inhibiční účinky? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.- Proč jste zvolila MAG a součásti esenciálních olejů, očkávala jste nějakou synergii? ZODPOVĚZEN ZCELA