Bakalářská práce se zabývá mikroflórou mléka, popisuje mikroorganismy způsobující kažení mléčných výrobků. Další část charakterizuje mikroorganismy v čistých mlékařských kulturách. Dále popisuje použití ochranných kultur v mléčných výrobcích. Poslední část je zaměřena na ochranné kultury na českém trhu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with microbiology of milk, describes microorganisms,which can cause spoiling of dairy products. Next part characterizes microorganisms in starter cultures. As well as describes the use of protective cultures in the production of dairy products. In the last part is aimed at protective cultures in the Czech market.
Klíčová slova
mléko, bakterie mléčného kvašení, mikroorganismy, čisté mlékařské kultury, ochranné kultury
Bakalářská práce se zabývá mikroflórou mléka, popisuje mikroorganismy způsobující kažení mléčných výrobků. Další část charakterizuje mikroorganismy v čistých mlékařských kulturách. Dále popisuje použití ochranných kultur v mléčných výrobcích. Poslední část je zaměřena na ochranné kultury na českém trhu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with microbiology of milk, describes microorganisms,which can cause spoiling of dairy products. Next part characterizes microorganisms in starter cultures. As well as describes the use of protective cultures in the production of dairy products. In the last part is aimed at protective cultures in the Czech market.
Klíčová slova
mléko, bakterie mléčného kvašení, mikroorganismy, čisté mlékařské kultury, ochranné kultury
Zaměřte se na využití ochranných kultur a jejich funkci.
Uveďte příklady použití.
Zásady pro vypracování
Mikroflóra mléka.
Charakterizujte čisté mlékárenské kultury.
Zaměřte se na využití ochranných kultur a jejich funkci.
Uveďte příklady použití.
Seznam doporučené literatury
[1] OBERMAN, H., LIBUDZISZ, Z. Microbiology of fermented foods. Second adition, Edited by Brian J.B.Wood. London: Published by Blackie Academic and Professional, an imprint of Thomson Science. 1998. 1000s. ISBN 0-7514-0216-8.
[2] JIČÍNSKÁ, Eva a HAVLOVÁ, Jana. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1995. 106 s. ISBN 80-85120-47-X.
[3] ROBINSON, R. K., ed. Dairy microbiology handbook: [microbiology of milk and milk products]. 3rd ed. New York: Wiley Interscience, 2002. xiv, 765 s. ISBN 0-471-38596-4.
[4] LUKÁŠOVÁ, Jindra a kol. Hygiena a technologie mléčných výrobků. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2001. 180 s. ISBN 80-7305-415-9.
[5] GÖRNER, Fridrich a VALÍK, Ĺubomír. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívatinami. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 80-967064-9-7.
Seznam doporučené literatury
[1] OBERMAN, H., LIBUDZISZ, Z. Microbiology of fermented foods. Second adition, Edited by Brian J.B.Wood. London: Published by Blackie Academic and Professional, an imprint of Thomson Science. 1998. 1000s. ISBN 0-7514-0216-8.
[2] JIČÍNSKÁ, Eva a HAVLOVÁ, Jana. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1995. 106 s. ISBN 80-85120-47-X.
[3] ROBINSON, R. K., ed. Dairy microbiology handbook: [microbiology of milk and milk products]. 3rd ed. New York: Wiley Interscience, 2002. xiv, 765 s. ISBN 0-471-38596-4.
[4] LUKÁŠOVÁ, Jindra a kol. Hygiena a technologie mléčných výrobků. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2001. 180 s. ISBN 80-7305-415-9.
[5] GÖRNER, Fridrich a VALÍK, Ĺubomír. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívatinami. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 80-967064-9-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: E - dostatečně, hodnocení oponenta: E - dostatečně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy vedoucího a oponenta:
Ing. Zita Bastlová:
Můžete prosím uvést konkrétní příklad použití ochranné kultury na konkrétním výrobku? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Zdeňka Foltýnová:
Ve své práci popisujete čisté mlékárenské kultury. V jaké formě se prodávají pro použití ve výrobě nebo jak je pěstujeme pro další použití? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.:
1. Jaké další firmy dodávající čisté mlékařské kultury na trhu existují? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Jaké jsou aplikace kultur, které zmiňujete ve své práci? ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Jaké další látky kromě bakteriocinů mohou bakterie mléčného kvašení produkovat? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka danou problematiku ovládá, ale některé dílčí problémy řešil povrchně, bez potřebného zdůvodnění. Její vystoupení bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl správně.