V bakalářské práci je popisována problematika sterilizace obalových materiálů využívaných v potravinářském průmyslu. Důraz je kladen na vývoj, typy, kladné a záporné vlastnosti jednotlivých druhů obalů, dále na možné způsoby sterilizačního procesu, jeho popis a kontrolu a v neposlední řadě na legislativní požadavky platné jak pro EU, tak Českou republiku, které se k této problematice vztahují. Obaly, ve kterých jsou potraviny uchovávány či přepravovány se mohou stát zdrojem mikroorganismů, které jsou schopny negativně ovlivnit senzorické nebo mikrobiologické vlastnosti dané potraviny a potažmo naše zdraví jako finálních konzumentů.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis describes the sterilization of packaging materials used in the food industry. Emphasis is placed on the development, types, positive and negative characteristics of individual types of packaging, as well as possible ways of the sterilization process, its description and control, and last but not least on the legislative requirements applicable to both the EU and the Czech Republic. Packaging in which food is stored or transported can become a source of microorganisms capable of adversely affecting the sensory or microbiological properties of the food and hence our health as final consumers.
sterilisation, legislation, packaging materials, microorganisms, food industry
Rozsah průvodní práce
47 s. (65 038 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci je popisována problematika sterilizace obalových materiálů využívaných v potravinářském průmyslu. Důraz je kladen na vývoj, typy, kladné a záporné vlastnosti jednotlivých druhů obalů, dále na možné způsoby sterilizačního procesu, jeho popis a kontrolu a v neposlední řadě na legislativní požadavky platné jak pro EU, tak Českou republiku, které se k této problematice vztahují. Obaly, ve kterých jsou potraviny uchovávány či přepravovány se mohou stát zdrojem mikroorganismů, které jsou schopny negativně ovlivnit senzorické nebo mikrobiologické vlastnosti dané potraviny a potažmo naše zdraví jako finálních konzumentů.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis describes the sterilization of packaging materials used in the food industry. Emphasis is placed on the development, types, positive and negative characteristics of individual types of packaging, as well as possible ways of the sterilization process, its description and control, and last but not least on the legislative requirements applicable to both the EU and the Czech Republic. Packaging in which food is stored or transported can become a source of microorganisms capable of adversely affecting the sensory or microbiological properties of the food and hence our health as final consumers.
sterilisation, legislation, packaging materials, microorganisms, food industry
Zásady pro vypracování
Rešeršní práce
Zhodnoťte současný stav techniky v oblasti fyzikální a chemické sterilizace obalových materiálů pro potravinářské a biomedicínské aplikace.
Proveďte srovnání výhod/nevýhod jednotlivých typů sterilizačních technologií pro aplikace v potravinářském průmyslu, zhodnoťte jejich investiční a ekonomickou náročnost.
Zásady pro vypracování
Rešeršní práce
Zhodnoťte současný stav techniky v oblasti fyzikální a chemické sterilizace obalových materiálů pro potravinářské a biomedicínské aplikace.
Proveďte srovnání výhod/nevýhod jednotlivých typů sterilizačních technologií pro aplikace v potravinářském průmyslu, zhodnoťte jejich investiční a ekonomickou náročnost.
Seznam doporučené literatury
[1] KOTLÍK J.: Sterilizace polymerů pro veterinární transferové sety, Materiálově - technologická studie, CMA Chemie, Brno, 2005 (14 p.).
[2] BOLEK, S. a kol. Dezinfekce, sterilizace a režim v prevenci nozokomálních nákaz. Aviceum. Praha 1984.
[3] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x.
[4] PŘÍVORA,M.: Dezinfekce, dezinsekce, deratizace. Avicenum, Praha, 1980.
Seznam doporučené literatury
[1] KOTLÍK J.: Sterilizace polymerů pro veterinární transferové sety, Materiálově - technologická studie, CMA Chemie, Brno, 2005 (14 p.).
[2] BOLEK, S. a kol. Dezinfekce, sterilizace a režim v prevenci nozokomálních nákaz. Aviceum. Praha 1984.
[3] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x.
[4] PŘÍVORA,M.: Dezinfekce, dezinsekce, deratizace. Avicenum, Praha, 1980.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně).V rámci posudku vedoucího (Prof. Ing. Lubomír Lapčík, CSc.) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Uveďte základní legislativní předpisy platné v EU zaměřené do oblasti obalových materiálů. ZODPOVĚZEN ZCELA
V rámci posudku oponenta (Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.) byly studentovi položeny následující dotazy:
1. Dle Vašeho názoru který obalový materiál (anebo kombinace materiálu) je nejvhodnější pro dlouhodobé uchovaní potravin? Vaší odpověď odůvodněte. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Jaké nové poznatky Vaše práce přinesla? Bylo provedeno ekonomické zhodnocení studovaných metod? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Vysvětlete, proč považujete chemickou sterilaci za nejlepší? Jaká metoda sterilace je nejvyužívanější? Popište, jakým způsobem probíhá chemická sterilace? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.