V této bakalářské práci byl sledován inhibiční účinek dvou vybraných přírodních látek, a to thymolu a eugenolu. Obě tyto látky patří mezi esenciální oleje. Působení těchto látek bylo testováno na vybraných bakteriích, které tvoří toxické biogenní aminy. Z výsledků vyplývá, že větší inhibiční efekt byl pozorován u thymolu. Thymol vykazoval nejlepší inhibiční účinek u bakterie Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, kde byla zjištěna minimální inhibiční koncentrace 30g/ml. Pro inhibici testovaných bakterií eugenolem bylo zapotřebí použít vyšší koncentraci, nejlépe působil na Enterococcus durans CCDM 2665 s minimální inhibiční koncentrací 150g/ml.
Anotace v angličtině
In this bachelor thesis, the inhibitory effect of two selected natural substances, thymol and eugenol, was studied. Both of these substances are essential oils. The action of these substances was tested on selected bacteria that form toxic biogenic amines. From the results, it can be seen that a greater inhibitory effect was observed with thymol. Thymol reported the best inhibitory effect on Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, where minimum inhibitory concentration of 30 g/ml was found. A higher concentration can be used to inhibit the tested bacteria of eugenol, preferably with Enterococcus durans CCDM 2665 with a minimum inhibitory concentration of 150 g/ml.
V této bakalářské práci byl sledován inhibiční účinek dvou vybraných přírodních látek, a to thymolu a eugenolu. Obě tyto látky patří mezi esenciální oleje. Působení těchto látek bylo testováno na vybraných bakteriích, které tvoří toxické biogenní aminy. Z výsledků vyplývá, že větší inhibiční efekt byl pozorován u thymolu. Thymol vykazoval nejlepší inhibiční účinek u bakterie Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, kde byla zjištěna minimální inhibiční koncentrace 30g/ml. Pro inhibici testovaných bakterií eugenolem bylo zapotřebí použít vyšší koncentraci, nejlépe působil na Enterococcus durans CCDM 2665 s minimální inhibiční koncentrací 150g/ml.
Anotace v angličtině
In this bachelor thesis, the inhibitory effect of two selected natural substances, thymol and eugenol, was studied. Both of these substances are essential oils. The action of these substances was tested on selected bacteria that form toxic biogenic amines. From the results, it can be seen that a greater inhibitory effect was observed with thymol. Thymol reported the best inhibitory effect on Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, where minimum inhibitory concentration of 30 g/ml was found. A higher concentration can be used to inhibit the tested bacteria of eugenol, preferably with Enterococcus durans CCDM 2665 with a minimum inhibitory concentration of 150 g/ml.
Biogenní aminy - charakterizace, vlastnosti, výskyt v potravinách
Přírodní látky s antimikrobními účinky - charakterizace, vlastnosti, využití v potravinách
Antimikrobní účinky vybraných přírodních látek
II. Praktická část
Stanovení minimální inhibiční koncentrace vybraných přírodních látek u grampozitivních a gramnegativních bakterií
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Biogenní aminy - charakterizace, vlastnosti, výskyt v potravinách
Přírodní látky s antimikrobními účinky - charakterizace, vlastnosti, využití v potravinách
Antimikrobní účinky vybraných přírodních látek
II. Praktická část
Stanovení minimální inhibiční koncentrace vybraných přírodních látek u grampozitivních a gramnegativních bakterií
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
[1] DAVIDSON, P. M., SOFOS, J.N., BRANEN, A.L. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: Taylor Francis, 2005, 706 s. ISBN 0-8247-4037-8.
[2] RAI, M., CHIKINDAS, M. Natural antimicrobials in food safety and quality. Wallingford: CABI, 2011, 368 s. ISBN 978-1-84593-769-0.
[3] LORENZO, J.M., MUNEKATA, P.E.S., GOMEZ, B. ET AL. Bioactive peptides as natural antioxidants in food products - A review. Trends in Food Science and Technology, 79: 136-147. 2018.
[4] BURT, S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods - a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253. 2004.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] DAVIDSON, P. M., SOFOS, J.N., BRANEN, A.L. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: Taylor Francis, 2005, 706 s. ISBN 0-8247-4037-8.
[2] RAI, M., CHIKINDAS, M. Natural antimicrobials in food safety and quality. Wallingford: CABI, 2011, 368 s. ISBN 978-1-84593-769-0.
[3] LORENZO, J.M., MUNEKATA, P.E.S., GOMEZ, B. ET AL. Bioactive peptides as natural antioxidants in food products - A review. Trends in Food Science and Technology, 79: 136-147. 2018.
[4] BURT, S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods - a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253. 2004.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku oponenta (Ing. Zuzana Míšková, Ph.D. ) byly studentovi položeny následující dotazy:
Prosím objasněte souvislost vybraných kmenů bakterií s potravinami a zdůvodněte tedy výběr jednotlivých kmenů. ZODPOVĚZEN ZCELA
}
Uveďte, proč byly použity různé koncentrace pro každý ze sledovaných esenciálních olejů. ZODPOVĚZEN ZCELA
}
Z komentářů k růstovým křivkám jednotlivých kmenů je zřejmé, že růst některých kmenů byl pozorován po dobu 24 hodin, a některých po dobu 48 hodin. Prosím objasněte tuto skutečnost. ZODPOVĚZEN ZCELA
}
V teorii i diskuzi máte uvedeno, že esenciální oleje jsou účinnější vůči grampozitivním bakteriím, na rozdíl od gramnegativních bakterií. Toto srovnání mi chybělo v hodnocení Vámi získaných výsledků. ZODPOVĚZEN ZCELA
}
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Jakým způsobem by bylo možné Vaše výsledky využít? ZODPOVĚZEN ZCELA
}
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.