Tato bakalářská práce se zaměřuje na vliv vybraných hydrokoloidů jako čiřicích činidel při výrobě piva a cideru. V práci je také popsána obecná charakteristika obou těchto nápojů, technologie jejich výroby a vybrané hydrokoloidy využívané v potravinářství.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the influence of selected hydrocolloids as clarifying agents in the production of beer and cider. The work describes the general characteristics of both of these beverages, the technology of their production and also selected hydrocolloids used in the food industry.
Klíčová slova
pivo, cider, hydrokoloidy, čiřicí činidla
Klíčová slova v angličtině
beer, cider, hydrocolloids, clarifying agents
Rozsah průvodní práce
61 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vliv vybraných hydrokoloidů jako čiřicích činidel při výrobě piva a cideru. V práci je také popsána obecná charakteristika obou těchto nápojů, technologie jejich výroby a vybrané hydrokoloidy využívané v potravinářství.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the influence of selected hydrocolloids as clarifying agents in the production of beer and cider. The work describes the general characteristics of both of these beverages, the technology of their production and also selected hydrocolloids used in the food industry.
Klíčová slova
pivo, cider, hydrokoloidy, čiřicí činidla
Klíčová slova v angličtině
beer, cider, hydrocolloids, clarifying agents
Zásady pro vypracování
Obecná charakteristika piva.
Obecná charakteristika cidru.
Technologie výroby piva a cidru.
Hydrokolloidy při výrobě potravin.
Hydrokolloidy při čiření piva a cidru.
Zásady pro vypracování
Obecná charakteristika piva.
Obecná charakteristika cidru.
Technologie výroby piva a cidru.
Hydrokolloidy při výrobě potravin.
Hydrokolloidy při čiření piva a cidru.
Seznam doporučené literatury
Saluri, M., Robal, M., & Tuvikene, R. (2019). Hybrid carrageenans as beer wort fining agents [Online]. Food Hydrocolloids, 86, 26-33
Coton, E., Coton, M., & Guichard, H. (2016). Cider (Cyder; Hard Cider): The Product and Its Manufacture. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 119-128). Elsevier
Uzuner, S., & Cekmecelioglu, D. (2019). Enzymes in the Beverage Industry [Online]. In Enzymes in Food Biotechnology (pp. 29-43). Elsevier
Ghanem, C., Taillandier, P., Rizk, M., Rizk, Z., Nehme, N., Souchard, J. P., & El Rayess, Y. (2017). Analysis of the impact of fining agents types, oenological tannins and mannoproteins and their concentrations on the phenolic composition of red wine. Lwt - Food Science And Technology, 83, 101-109
Seznam doporučené literatury
Saluri, M., Robal, M., & Tuvikene, R. (2019). Hybrid carrageenans as beer wort fining agents [Online]. Food Hydrocolloids, 86, 26-33
Coton, E., Coton, M., & Guichard, H. (2016). Cider (Cyder; Hard Cider): The Product and Its Manufacture. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 119-128). Elsevier
Uzuner, S., & Cekmecelioglu, D. (2019). Enzymes in the Beverage Industry [Online]. In Enzymes in Food Biotechnology (pp. 29-43). Elsevier
Ghanem, C., Taillandier, P., Rizk, M., Rizk, Z., Nehme, N., Souchard, J. P., & El Rayess, Y. (2017). Analysis of the impact of fining agents types, oenological tannins and mannoproteins and their concentrations on the phenolic composition of red wine. Lwt - Food Science And Technology, 83, 101-109
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.:
1. Čím si vysvětlujete pokles ve spotřebě čepovaného piva do roku 2019, tedy v období před pandemií Covid-19? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Ve své práci zmiňujete Bentonit a Stabifix, můžete prosím objasnit o jaké látky či směsi se z chemického hlediska jedná? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.:
1. Dají se nějak využít kaly, které vznikají při čiření? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Z čeho se získává kapa-karagenan? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.: Cidry, které se vyrábějí u nás, mají jinou chuť něž cidry vyráběné v jiné evropské zemi, věděla byste čím to může být? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.