Diplomová práce se zabývá designem zásobníku s variabilním podstavcem určeného na dávkování a přípravu zdravých domácích nápojů. Produkt napomáhá ke správnému pitnému režimu celé rodiny.
Teoretická část se věnuje typologii nápojových dávkovačů a analýze trhu. Dále rozebírá vliv vody na zdraví člověka, zvolený materiál (plast) a metodiku výzkumu včetně kvantitativního výzkumu. Praktická část sleduje vývoj produktu a jednotlivých dílů od zadání projektu, počátečních návrhů, vizualizací až po filosofii výrobku, ergonomii, ekologii, vyrobitelnost a technickou dokumentaci. Důležitou kapitolou je také kvalitativní výzkum.
Anotace v angličtině
The dispenser with variable base is designed for serving healthy homemade beverages. It keeps your family hydrated all day.
The theoretical part of the thesis describes typology of drink dispensers and market analysis. Then it discusses the impact of water on human health, selected material (plastic) and research methodology with quantitative research. The practical part shows development of the product and individual parts. Starting from project assignment, first sketches, visualisations to product philosophy, ergonomics, ecology, manufacturability and technical documentation. Important part is also qualitative research.
Diplomová práce se zabývá designem zásobníku s variabilním podstavcem určeného na dávkování a přípravu zdravých domácích nápojů. Produkt napomáhá ke správnému pitnému režimu celé rodiny.
Teoretická část se věnuje typologii nápojových dávkovačů a analýze trhu. Dále rozebírá vliv vody na zdraví člověka, zvolený materiál (plast) a metodiku výzkumu včetně kvantitativního výzkumu. Praktická část sleduje vývoj produktu a jednotlivých dílů od zadání projektu, počátečních návrhů, vizualizací až po filosofii výrobku, ergonomii, ekologii, vyrobitelnost a technickou dokumentaci. Důležitou kapitolou je také kvalitativní výzkum.
Anotace v angličtině
The dispenser with variable base is designed for serving healthy homemade beverages. It keeps your family hydrated all day.
The theoretical part of the thesis describes typology of drink dispensers and market analysis. Then it discusses the impact of water on human health, selected material (plastic) and research methodology with quantitative research. The practical part shows development of the product and individual parts. Starting from project assignment, first sketches, visualisations to product philosophy, ergonomics, ecology, manufacturability and technical documentation. Important part is also qualitative research.
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2009. T. Gesamt. ISBN 978-80-86863-28-3.
FIELL, Charlotte a Peter FIELL (eds.). Design pro 21. století. Praha: Slovart, c2004. Ikony. ISBN 80-7209-619-2.
BRIMSTONE, Dave. Design výrobků: hledání inspirace. Brno: Computer Press, 2010. Základy designu. ISBN 978-80-251-2914-2.
KNOBLOCH, Iva a Radim VONDRÁČEK, ed. Design v českých zemích 1900-2000: instituce moderního designu. V Praze: Academia, 2016. ISBN 978-80-200-2612-5.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
MALÝ, Stanislav, Miroslav KRÁL a pa Eva HANÁKOVÁ. ABC ergonomie. Praha: Professional Publishing, 2010. ISBN ISBN 978-80-7431-027-0.
PELCL, Jiří. Od myšlenky k realizaci. Praha: UMPRUM, 2013. ISBN: 978-80-86863-45-0.
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán, 2010. ISBN 978-80-7363-314-1. Kitchen Kulture. Gestalten Verlag, 2015. ISBN 978-3-89955-557-8.
MIKOVÁ, Miriam a kolektiv. Kniha o stolovaní. 1.slovenská škola spoločenskej etikety, 2015. ISBN 978-80-971893-0-3.
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2009. T. Gesamt. ISBN 978-80-86863-28-3.
FIELL, Charlotte a Peter FIELL (eds.). Design pro 21. století. Praha: Slovart, c2004. Ikony. ISBN 80-7209-619-2.
BRIMSTONE, Dave. Design výrobků: hledání inspirace. Brno: Computer Press, 2010. Základy designu. ISBN 978-80-251-2914-2.
KNOBLOCH, Iva a Radim VONDRÁČEK, ed. Design v českých zemích 1900-2000: instituce moderního designu. V Praze: Academia, 2016. ISBN 978-80-200-2612-5.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
MALÝ, Stanislav, Miroslav KRÁL a pa Eva HANÁKOVÁ. ABC ergonomie. Praha: Professional Publishing, 2010. ISBN ISBN 978-80-7431-027-0.
PELCL, Jiří. Od myšlenky k realizaci. Praha: UMPRUM, 2013. ISBN: 978-80-86863-45-0.
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Dokořán, 2010. ISBN 978-80-7363-314-1. Kitchen Kulture. Gestalten Verlag, 2015. ISBN 978-3-89955-557-8.
MIKOVÁ, Miriam a kolektiv. Kniha o stolovaní. 1.slovenská škola spoločenskej etikety, 2015. ISBN 978-80-971893-0-3.
Přílohy volně vložené
Nosič CD-ROM
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Zapletal - Ptal se na barevnost v rámci portfolia Tescoma. Dotazoval se na spolupráci s výrobnou.
Chrenka - Pochválil vizuální styl a detaily. Komentoval problémy spolupráce se společností Tescoma.
Zdařil - Rozporoval blavní rotační křivku produktu.
Studentka vzala v potaz všechny komentáře a na doplňující otázky výborně reagovala.