Předložená diplomová práce se zabývá vlivem preparátů s kanabinoidy (potravinový doplněk Cannasan IMUNO, zubní pasta Cannasan) na orální mikrobiom. Literární rešerše pojednává zejména o složení orálního mikrobiomu a faktorech, jenž ho ovlivňují. Následuje přehled metod používaných k identifikaci orální mikroflóry a charakteristika kanabinoidů se zaměřením na jejich využití. V experimentální části byly zhodnoceny výsledky testovaných preparátů. Kultivační metodou byla po užívání preparátů Cannasan posuzována změna počtu aerobních a anaerobních mikroorganismů. Dále byla k hodnocení antibakteriálních účinků těchto preparátů využita disková difúzní metoda. Taxonomická analýza mikrobiálních společenstev před a po užívání preparátů Cannasan byla realizována metodou sekvenování nové generace (NGS) na platformě Illumina. U zubní pasty Cannasan byl sledován také vliv na změnu barvy zubů, který nebyl potvrzen. Z dosažených výsledků studie je patrné, že vliv na orální mikroflóru lze přisuzovat výhradně potravinovému doplňku Cannasan IMUNO.
Anotace v angličtině
This thesis investigates the effect of cannabinoid preparations (Cannasan IMUNO food supplement, Cannasan toothpaste) on the oral microbiome. Literature search focuses mainly on the oral microbiome composition and the factors influencing it. Consequently, the works outlines a review of methods used for identifying the oral microflora and a characterization of cannabinoids with a focus on their use. The experimental part presents an evaluation
of results from the tested preparations. The change in the number of aerobic and anaerobic microorganisms after using Cannasan preparations was assessed using the culture method. Furthermore, the disc diffusion method was used to evaluate the antibacterial effects of these preparations. The taxonomic analysis of microbial communities before and after using Cannasan preparations was performed using the next generation sequencing (NGS) method on the Illumina platform. The effect of Cannasan toothpaste on tooth color change was also monitored, yet not confirmed. The study results demonstrate that the effect on the oral microflora can be attributed exclusively to the Cannasan IMUNO food supplement.
Předložená diplomová práce se zabývá vlivem preparátů s kanabinoidy (potravinový doplněk Cannasan IMUNO, zubní pasta Cannasan) na orální mikrobiom. Literární rešerše pojednává zejména o složení orálního mikrobiomu a faktorech, jenž ho ovlivňují. Následuje přehled metod používaných k identifikaci orální mikroflóry a charakteristika kanabinoidů se zaměřením na jejich využití. V experimentální části byly zhodnoceny výsledky testovaných preparátů. Kultivační metodou byla po užívání preparátů Cannasan posuzována změna počtu aerobních a anaerobních mikroorganismů. Dále byla k hodnocení antibakteriálních účinků těchto preparátů využita disková difúzní metoda. Taxonomická analýza mikrobiálních společenstev před a po užívání preparátů Cannasan byla realizována metodou sekvenování nové generace (NGS) na platformě Illumina. U zubní pasty Cannasan byl sledován také vliv na změnu barvy zubů, který nebyl potvrzen. Z dosažených výsledků studie je patrné, že vliv na orální mikroflóru lze přisuzovat výhradně potravinovému doplňku Cannasan IMUNO.
Anotace v angličtině
This thesis investigates the effect of cannabinoid preparations (Cannasan IMUNO food supplement, Cannasan toothpaste) on the oral microbiome. Literature search focuses mainly on the oral microbiome composition and the factors influencing it. Consequently, the works outlines a review of methods used for identifying the oral microflora and a characterization of cannabinoids with a focus on their use. The experimental part presents an evaluation
of results from the tested preparations. The change in the number of aerobic and anaerobic microorganisms after using Cannasan preparations was assessed using the culture method. Furthermore, the disc diffusion method was used to evaluate the antibacterial effects of these preparations. The taxonomic analysis of microbial communities before and after using Cannasan preparations was performed using the next generation sequencing (NGS) method on the Illumina platform. The effect of Cannasan toothpaste on tooth color change was also monitored, yet not confirmed. The study results demonstrate that the effect on the oral microflora can be attributed exclusively to the Cannasan IMUNO food supplement.
Vypracujte literární rešerši o přírodních fytokanabinoidech a jejich legálních možnostech použití v kosmetickém a potravinářském průmyslu.
Dále popište lidský orální mikrobiom a metody jeho studia.
II. Praktická část
Experimentálně ověřte kvantitativní a kvalitativní vliv fytokanabinoidů na mikroflóru ústní dutiny metodami mikrobiologickými a molekulárně-biologickými.
Výsledky vyhodnoťte a formulujte závěry.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vypracujte literární rešerši o přírodních fytokanabinoidech a jejich legálních možnostech použití v kosmetickém a potravinářském průmyslu.
Dále popište lidský orální mikrobiom a metody jeho studia.
II. Praktická část
Experimentálně ověřte kvantitativní a kvalitativní vliv fytokanabinoidů na mikroflóru ústní dutiny metodami mikrobiologickými a molekulárně-biologickými.
Výsledky vyhodnoťte a formulujte závěry.
Seznam doporučené literatury
[1] SMALL, E. W. Cannabis: A Complete Guide. Boca Raton: CRC Press. 2017. ISBN: 978-1498761635.
[2] FARHA, Maya A., Omar M. EL-HALFAWY, Robert T. GALE, et al. Uncovering the Hidden Antibiotic Potential of Cannabis. ACS Infectious Diseases [online]. 2020, 6(3), 338-346 [cit. 2020-06-30]. DOI: 10.1021/acsinfecdis.9b00419. ISSN 2373-8227. Dostupné z: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsinfecdis.9b00419.
[3] JAKUBOVICS, N.S. a W. SHI. A New Era for the Oral Microbiome. Journal of Dental Research [online]. 2020, 99(6), 595-596 [cit. 2020-06-30]. DOI: 10.1177/0022034520918536. ISSN 0022-0345. Dostupné z: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0022034520918536.
[4] WILLIS, Jesse R. a Toni GABALDÓN. The Human Oral Microbiome in Health and Disease: From Sequences to Ecosystems. Microorganisms [online]. 2020, 8(2) [cit. 2020-06-30]. DOI: 10.3390/microorganisms8020308. ISSN 2076-2607. Dostupné z: https://www.mdpi.com/2076-2607/8/2/308.
Seznam doporučené literatury
[1] SMALL, E. W. Cannabis: A Complete Guide. Boca Raton: CRC Press. 2017. ISBN: 978-1498761635.
[2] FARHA, Maya A., Omar M. EL-HALFAWY, Robert T. GALE, et al. Uncovering the Hidden Antibiotic Potential of Cannabis. ACS Infectious Diseases [online]. 2020, 6(3), 338-346 [cit. 2020-06-30]. DOI: 10.1021/acsinfecdis.9b00419. ISSN 2373-8227. Dostupné z: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsinfecdis.9b00419.
[3] JAKUBOVICS, N.S. a W. SHI. A New Era for the Oral Microbiome. Journal of Dental Research [online]. 2020, 99(6), 595-596 [cit. 2020-06-30]. DOI: 10.1177/0022034520918536. ISSN 0022-0345. Dostupné z: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0022034520918536.
[4] WILLIS, Jesse R. a Toni GABALDÓN. The Human Oral Microbiome in Health and Disease: From Sequences to Ecosystems. Microorganisms [online]. 2020, 8(2) [cit. 2020-06-30]. DOI: 10.3390/microorganisms8020308. ISSN 2076-2607. Dostupné z: https://www.mdpi.com/2076-2607/8/2/308.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Pavlína Egner, Ph.D. - Ve své práci uvádíte, že součásti orálního mikrobiomu jsou nejen bakterie, ale dále i viry, archea, houby a prvoci. Mohla byste toto specifikovat a uvést i konkrétní příklady? ZODPOVĚZEN ZCELA.
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Testovala jste pastu i na sobě a pocítila jste pak změnu orálního mikrobiomu? ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Jaká měla pasta senzorické vlastnosti? ZODPOVĚZEN ZCELA. Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D. - Jak rychle po odebrání vzorku jste musela provést mikrobioloigckou analýzu? ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Rahula Janiš, CSc. - Jak jste měřila zabarvení zubní skloviny? ZODPOVĚZEN ZCELA.