Diplomová práce se zabývá vlivem aktivních látek esenciálních olejů na biofilmpozitivní bakterie, které mohou znehodnocovat potraviny a kosmetické produkty. V teoretické části je popsána charakteristika esenciálních olejů a biofilmu a popis aktivních látek. V experimentální části práce je popsána použitá metodika a zhodnoceny výsledky inhibičních účinků aktivních látek na růst bakterií a jejich tvorbu biofilmu. Testované bakterie byly nejvíce citlivé na přítomnost cinnamaldehydu, ale byly prokázány i inhibiční účinky karvakrolu a thymolu. Nejcitlivější byl na přítomnost těchto látek Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 48, kdy MIC růstu cinnamaldehyd : karvakrol : thymol byla stanovena na 6,25 : 50 : 25 mg/l a Enterococcus faecalis CCM 4224 s MIC pro cinnamaldehyd a karvakrol 6,25 mg/l a thymol 50 mg/l. Karvakrol dokázal potlačit tvorbu biofilmu v koncentraci 250 mg/l u Proteus mirabilis CCM 7188, Enterococcus faecalis CCM 4224 a Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 824, i přestože bakterie byly schopné růstu.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the influence of active substances of essential oils on biofilmpositive bacteria which can devalue food and cosmetics products. The theoretical part describes the characteristics of essential oils and biofilm and description of active sub-stances. The experimental part defines the used methodology and the results of the inhibitory effects of active substances on the growth of bacteria and their biofilm formation are evaluated. Tested bacteria were the most susceptible to the presence of cinnamaldehyde, but the inhibitory effects of carvacrol and thymol were also demonstrated. The most sensitive to the presence of these substances was Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 48, where the MIC of growth of cinnamaldehyde : carvacrol : thymol was set at 6,25 : 50 : 25 mg/l and Enterococcus faecalis CCM 4224 with MIC for cinnamaldehyde and carvacrol was set at 6,25 mg/l and thymol at 50 mg/l. Carvacrol was able to inhibit biofilm formation at concentration of 250 mg/l in Proteus mirabilis CCM 7188, Enterococcus faecalis CCM 4224 and Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 824, even though the bacteria were able to growth.
Diplomová práce se zabývá vlivem aktivních látek esenciálních olejů na biofilmpozitivní bakterie, které mohou znehodnocovat potraviny a kosmetické produkty. V teoretické části je popsána charakteristika esenciálních olejů a biofilmu a popis aktivních látek. V experimentální části práce je popsána použitá metodika a zhodnoceny výsledky inhibičních účinků aktivních látek na růst bakterií a jejich tvorbu biofilmu. Testované bakterie byly nejvíce citlivé na přítomnost cinnamaldehydu, ale byly prokázány i inhibiční účinky karvakrolu a thymolu. Nejcitlivější byl na přítomnost těchto látek Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 48, kdy MIC růstu cinnamaldehyd : karvakrol : thymol byla stanovena na 6,25 : 50 : 25 mg/l a Enterococcus faecalis CCM 4224 s MIC pro cinnamaldehyd a karvakrol 6,25 mg/l a thymol 50 mg/l. Karvakrol dokázal potlačit tvorbu biofilmu v koncentraci 250 mg/l u Proteus mirabilis CCM 7188, Enterococcus faecalis CCM 4224 a Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 824, i přestože bakterie byly schopné růstu.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the influence of active substances of essential oils on biofilmpositive bacteria which can devalue food and cosmetics products. The theoretical part describes the characteristics of essential oils and biofilm and description of active sub-stances. The experimental part defines the used methodology and the results of the inhibitory effects of active substances on the growth of bacteria and their biofilm formation are evaluated. Tested bacteria were the most susceptible to the presence of cinnamaldehyde, but the inhibitory effects of carvacrol and thymol were also demonstrated. The most sensitive to the presence of these substances was Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 48, where the MIC of growth of cinnamaldehyde : carvacrol : thymol was set at 6,25 : 50 : 25 mg/l and Enterococcus faecalis CCM 4224 with MIC for cinnamaldehyde and carvacrol was set at 6,25 mg/l and thymol at 50 mg/l. Carvacrol was able to inhibit biofilm formation at concentration of 250 mg/l in Proteus mirabilis CCM 7188, Enterococcus faecalis CCM 4224 and Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 824, even though the bacteria were able to growth.
Charakteristika mikroorganizmů vyskytujících se při tvorbě biofilmů.
Biofilm.
Aktivní látky esenciálních olejů.
II. Praktická část
Kultivační metoda pro stanovení biofilmů.
Vliv Aktivních látek esenciálních olejů na tvorbu biofilmů.
Vyhodnocení a zpracování výsledků.
Diskuze a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika mikroorganizmů vyskytujících se při tvorbě biofilmů.
Biofilm.
Aktivní látky esenciálních olejů.
II. Praktická část
Kultivační metoda pro stanovení biofilmů.
Vliv Aktivních látek esenciálních olejů na tvorbu biofilmů.
Vyhodnocení a zpracování výsledků.
Diskuze a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] AN, Yuehuei H a Richard J FRIEDMAN, 1997. Laboratory methods for studies of bacterial adhesion. Journal of Microbiological Methods. 30(2), 141-152. DOI: 10.1016/S0167-7012(97)00058-4. ISSN 01677012.
[2] BAZARGANI, Mitra Mohammadi a Jens ROHLOFF. Antibiofilm activity of essential oils and plant extracts against Staphylococcus aureus and Escherichia coli biofilms. Food Control. 2016, 61, 156-164. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.09.036. ISSN 09567135.
[3] KAVANAUGH, Nicole L. a Katharina RIBBECK. Selected Antimicrobial Essential Oils Eradicate Pseudomonas spp. and Staphylococcus aureus Biofilms. Applied and Environmental Microbiology. 2012, 78(11), 4057-4061. DOI: 10.1128/AEM.07499-11. ISSN 0099-2240.
[4] SZCZEPANSKI, Sandra a André LIPSKI. Essential oils show specific inhibiting effects on bacterial biofilm formation. Food Control. 2014, 36(1), 224-229. DOI: 10.1016/j.foodcont.2013.08.023. ISSN 09567135.
[5] Dle doporučení vedoucího.
[6] Databáze Web of Science a další elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB.
Seznam doporučené literatury
[1] AN, Yuehuei H a Richard J FRIEDMAN, 1997. Laboratory methods for studies of bacterial adhesion. Journal of Microbiological Methods. 30(2), 141-152. DOI: 10.1016/S0167-7012(97)00058-4. ISSN 01677012.
[2] BAZARGANI, Mitra Mohammadi a Jens ROHLOFF. Antibiofilm activity of essential oils and plant extracts against Staphylococcus aureus and Escherichia coli biofilms. Food Control. 2016, 61, 156-164. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.09.036. ISSN 09567135.
[3] KAVANAUGH, Nicole L. a Katharina RIBBECK. Selected Antimicrobial Essential Oils Eradicate Pseudomonas spp. and Staphylococcus aureus Biofilms. Applied and Environmental Microbiology. 2012, 78(11), 4057-4061. DOI: 10.1128/AEM.07499-11. ISSN 0099-2240.
[4] SZCZEPANSKI, Sandra a André LIPSKI. Essential oils show specific inhibiting effects on bacterial biofilm formation. Food Control. 2014, 36(1), 224-229. DOI: 10.1016/j.foodcont.2013.08.023. ISSN 09567135.
[5] Dle doporučení vedoucího.
[6] Databáze Web of Science a další elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.- 1. Jakou kombinaci testovaných látek byste navrhla pro teoretické navýšení antimikrobiálního účinku? Našla jste v literatuře něco o synergickém účinku Vámi testovaných látek? 2. Jaký význam má prevence tvorby biofilmu v kosmetickém průmyslu ZODPOVĚZEN ZCELA.
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Odkud jste vzala linalool? Byl syntetický? ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Jaké jsou koncentrace pro potlačení biofilmu u schváleného přípravku? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ. Byly bakteriální kmeny biofilm - tvořící? ZODPOVĚZEN ZCELA.