Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku související s výživou a zdravým životním stylem. Zabývá se sestavením plánů stravy, ve kterých jsou aplikovány racionální zásady (kvality, kvantity, vyváženosti) a výživová doporučení. Plány stravy jsou sestaveny pro ženy 19-34 let, které vykonávají lehkou, střední, těžkou práci nebo usilují o redukci hmotnosti. Analyzuje a hodnotí sestavené jídelníčky z nutričního a energetického hlediska v rámci jednoho týdne.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis focuses on issues related to nutrition and healthy life style. It deals with the draw up of diet plans in which rational principles (quality, quantity, balance) and nutritional recommendations are applied. Diet plans are drawn up for women 19-34 years old, who perform light, medium, hard work or strive to reduce. It analyzes and evaluates the drawn up diet plans for one week from a nutritional and energy point of view.
Klíčová slova
hodnocení stravy, plán stravy, racionální výživa, výživová doporučení, stravování obyvatelstva, redukce hmotnosti, energie
Klíčová slova v angličtině
diet draw up, diet plan, rational nutrition, nutritional recommendations, population diet, weight reduction, energy
Rozsah průvodní práce
65
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku související s výživou a zdravým životním stylem. Zabývá se sestavením plánů stravy, ve kterých jsou aplikovány racionální zásady (kvality, kvantity, vyváženosti) a výživová doporučení. Plány stravy jsou sestaveny pro ženy 19-34 let, které vykonávají lehkou, střední, těžkou práci nebo usilují o redukci hmotnosti. Analyzuje a hodnotí sestavené jídelníčky z nutričního a energetického hlediska v rámci jednoho týdne.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis focuses on issues related to nutrition and healthy life style. It deals with the draw up of diet plans in which rational principles (quality, quantity, balance) and nutritional recommendations are applied. Diet plans are drawn up for women 19-34 years old, who perform light, medium, hard work or strive to reduce. It analyzes and evaluates the drawn up diet plans for one week from a nutritional and energy point of view.
Klíčová slova
hodnocení stravy, plán stravy, racionální výživa, výživová doporučení, stravování obyvatelstva, redukce hmotnosti, energie
Klíčová slova v angličtině
diet draw up, diet plan, rational nutrition, nutritional recommendations, population diet, weight reduction, energy
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
\par 1.{Nutriční a energetické požadavky vybrané fyziologické skupiny.}
\par 2.{Charakteristika významných nutričních faktorů.}
\par 3.{Výživová doporučení pro obyvatele ČR, zásady racionální výživy.}
II. Praktická část
\par 1.{Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy.}
\par 2.{Energetické a nutriční vyhodnocení jídelníčků v programu NutriPro.}
\par 3.{Diskuze výsledků a formulace závěru.}
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
\par 1.{Nutriční a energetické požadavky vybrané fyziologické skupiny.}
\par 2.{Charakteristika významných nutričních faktorů.}
\par 3.{Výživová doporučení pro obyvatele ČR, zásady racionální výživy.}
II. Praktická část
\par 1.{Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy.}
\par 2.{Energetické a nutriční vyhodnocení jídelníčků v programu NutriPro.}
\par 3.{Diskuze výsledků a formulace závěru.}
Seznam doporučené literatury
\par [1] {Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2015. ISBN 978-3-86528-148-7}
\par [2] {BURDYCHOVÁ, R. Preventivní výživa. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009, 113 s. ISBN 978-80-7375-280-4}
\par [3] {MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton, 2003, 99 s. ISBN 80-7254-421-7}
\par [4] {VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6}
Seznam doporučené literatury
\par [1] {Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2015. ISBN 978-3-86528-148-7}
\par [2] {BURDYCHOVÁ, R. Preventivní výživa. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009, 113 s. ISBN 978-80-7375-280-4}
\par [3] {MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton, 2003, 99 s. ISBN 80-7254-421-7}
\par [4] {VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího B - velmi dobře, hodnocení oponenta C - dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Jak je definován pojem živina a které složky zahrnuje? Jaké jsou převodní faktory pro výpočet jejich energetické hodnoty?
2. Píšete, že člověk nedokáže vlákninu strávit. Je toto tvrzení naprosto přesné a správné? Vysvětlete, v jakém kontextu byla tato věta myšlena.
3. Proč má palačinka hodnotu GI 102? Tedy více než Glu?
4. Jsou vitaminy striktně esenciální? Co si představujete pod pojmem minerální látka a co pod pojmem minerální prvek a minerál? ZODPOVĚZENO ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jakou jednotu má BMI? Jsou navržené jídelníčky dlouhodobě udržitelné?