Tato bakalářská práce se zabývá plody moře, jejich rozdělením a charakteristikou jednotlivých druhů. Dále popisuje proces zpracování plodů moře od vylovení z moře až po jejich zpracování v průmyslových závodech, včetně způsobů prodloužení jejich trvanlivosti jako je chlazení, mrazení a různé způsoby balení. V bakalářské práci jsou také popsány výhody a možná rizika konzumace mořských plodů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with seafood, divides and characterizes individual species. It also describes the process of processing seafood from harvesting from the sea to their processing in industrial plants, including methods to extend their shelf life such as refrigeration, freezing and various packaging methods. The bachelor thesis also describes the benefits and possible risks of eating seafood.
Klíčová slova
Mořské plody, měkkýši, korýši, prodloužení trvanlivosti, výhody a rizika konzumace plodů moře.
Klíčová slova v angličtině
Seafood, molluscs, crustaceans, extension of shelf life, benefits and risks of eating seafoods.
Rozsah průvodní práce
47s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá plody moře, jejich rozdělením a charakteristikou jednotlivých druhů. Dále popisuje proces zpracování plodů moře od vylovení z moře až po jejich zpracování v průmyslových závodech, včetně způsobů prodloužení jejich trvanlivosti jako je chlazení, mrazení a různé způsoby balení. V bakalářské práci jsou také popsány výhody a možná rizika konzumace mořských plodů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with seafood, divides and characterizes individual species. It also describes the process of processing seafood from harvesting from the sea to their processing in industrial plants, including methods to extend their shelf life such as refrigeration, freezing and various packaging methods. The bachelor thesis also describes the benefits and possible risks of eating seafood.
Klíčová slova
Mořské plody, měkkýši, korýši, prodloužení trvanlivosti, výhody a rizika konzumace plodů moře.
Klíčová slova v angličtině
Seafood, molluscs, crustaceans, extension of shelf life, benefits and risks of eating seafoods.
Zásady pro vypracování
1. Charakteristika plodů moře.
2. Technologie zpracování plodů moře.
3. Možnosti prodloužení trvanlivosti plodů moře a výrobků z nich.
4. Výhody a rizika konzumace.
Zásady pro vypracování
1. Charakteristika plodů moře.
2. Technologie zpracování plodů moře.
3. Možnosti prodloužení trvanlivosti plodů moře a výrobků z nich.
4. Výhody a rizika konzumace.
Seznam doporučené literatury
[1] NOLLET, L., M., L. (2012). Handbook of Meat, Poultry and Seafood Quality. Ames: John Wiley & Sons Inc.
[2] FERNANDES, R. (2009) Fish and seafood. 2nd ed. Cambridge: Royal Society of Chemistry, Microbiology handbook. ISBN 978-1-905224-76-0.
[3] SHAHIDI, F. SIMPSON, B.K. (2004). Seafood quality and safety, Advances in the New Millenium: ScienceTech Publishing Co.
[4] BREMNER, H., A. (2002). Safety and quality issues in fish processing. Cambridge: Woodhead Publishing Limited
Seznam doporučené literatury
[1] NOLLET, L., M., L. (2012). Handbook of Meat, Poultry and Seafood Quality. Ames: John Wiley & Sons Inc.
[2] FERNANDES, R. (2009) Fish and seafood. 2nd ed. Cambridge: Royal Society of Chemistry, Microbiology handbook. ISBN 978-1-905224-76-0.
[3] SHAHIDI, F. SIMPSON, B.K. (2004). Seafood quality and safety, Advances in the New Millenium: ScienceTech Publishing Co.
[4] BREMNER, H., A. (2002). Safety and quality issues in fish processing. Cambridge: Woodhead Publishing Limited
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.:
1. Víte, jaké druhy chobotnic se dávají do pokrmů, když jsou veliké cca 10 cm? V práci uvádíte, že chobotnice můžou mít velikost od 40 cm do např. 130 cm. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. V kapitole 4 uvádíte, že mořské plody obsahují značné množství omega 3 mastné kyselin, které jsou prospěšné pro vývoj plodu. Jak se díváte na množství a vhodnost konzumace mořských plodů těhotnými ženami? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jaké jsou povinnosti při uchování živých korýšů a měkkýšů? ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Kam byste zařadila žraloky? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.