Tato diplomová práce se zabývá antioxidační a antimikrobní aktivitou medů. V praktické části diplomové práce byla zkoumána antioxidační aktivita 15 různých vzorků medů spektrofotometricky pomocí metody ABTS, DPPH a pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Následně byl ověřován antimikrobní účinek těchto vzorků medu na vybrané grampozitivní bakterie. Antimikrobní účinek byl stanovován pomocí mikrodiluční metody a výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with antioxidant and antimicrobial activity. In the practical part of the diploma thesis was investigated spectrophotometrically the antioxidant activity of 15 different honey samples using the ABTS, DPPH method and the Folin-Ciocalteu reagent. Subsequently was verified the antimicrobial effect of these honey samples on selected gram-positive bacteria. The antimicrobial effect was determined by the microdilution method and the results were expressed as minimum inhibitory concentrations.
Tato diplomová práce se zabývá antioxidační a antimikrobní aktivitou medů. V praktické části diplomové práce byla zkoumána antioxidační aktivita 15 různých vzorků medů spektrofotometricky pomocí metody ABTS, DPPH a pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Následně byl ověřován antimikrobní účinek těchto vzorků medu na vybrané grampozitivní bakterie. Antimikrobní účinek byl stanovován pomocí mikrodiluční metody a výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with antioxidant and antimicrobial activity. In the practical part of the diploma thesis was investigated spectrophotometrically the antioxidant activity of 15 different honey samples using the ABTS, DPPH method and the Folin-Ciocalteu reagent. Subsequently was verified the antimicrobial effect of these honey samples on selected gram-positive bacteria. The antimicrobial effect was determined by the microdilution method and the results were expressed as minimum inhibitory concentrations.
2. Stanovení antimikrobních účinků vzorků medů na vybrané grampozitivní bakterie.
3. Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] Cianciosi, D., et al. Phenolic Compounds in Honey and Their Associated Health Benefits: A Review. Molecules, 23: Article Number 2322. 2018
[2] Javier Leyva-Jimenez, F., et al. Potential antimicrobial activity of honey phenolic compounds against Gram positive and Gram negative bacteria. LWT-Food Science and Technology, 101: 236-245, 2019
Hbini, A: et al. Antimicrobial activity of honey in periodontal disease: a systematic review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 75: 807-826. 2020
[3] Goslinski, M., Nowak, D., Klebukowska, L. Antioxidant properties and antimicrobial activity of manuka honey versus Polish honeys. Journal of Food Science and Technology, 57: 1269-1277. 2020
[4] Grabowski, N.T., Klein, G. Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57: 1852-1862. 2017
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] Cianciosi, D., et al. Phenolic Compounds in Honey and Their Associated Health Benefits: A Review. Molecules, 23: Article Number 2322. 2018
[2] Javier Leyva-Jimenez, F., et al. Potential antimicrobial activity of honey phenolic compounds against Gram positive and Gram negative bacteria. LWT-Food Science and Technology, 101: 236-245, 2019
Hbini, A: et al. Antimicrobial activity of honey in periodontal disease: a systematic review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 75: 807-826. 2020
[3] Goslinski, M., Nowak, D., Klebukowska, L. Antioxidant properties and antimicrobial activity of manuka honey versus Polish honeys. Journal of Food Science and Technology, 57: 1269-1277. 2020
[4] Grabowski, N.T., Klein, G. Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57: 1852-1862. 2017
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího:A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1) Ve své práci uvádíte, že med má velký potenciál být používán jako přírodní antioxidant pro potraviny. Je pro tyto účely již využíván? Jsou známy studie, které by se touto problematikou zabývaly?
2) Jaký byl důvod výběru Vámi testovaných grampozitivních mikroorganismů?
3) Z Obrázku 7 je patrné, že u vzorku medu číslo 4 vyšla stanovená antioxidační aktivita metodou ABTS jako jedna z nejvyšších, nicméně metodou DPPH jako jedna z nejnižších. Čím si to vysvětlujete?
ZODPOVĚZENO ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Barbora Lapčíková, Ph.D.: Použila jste medy květové nebo medovicové? Bylo by možné je rozlišit pomocí nějaké analytické metody?
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.: Nemohlo dojít k záměně standardu při stanovení antioxidační aktivity?
ZODPOVĚZENO ZCELA
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně a správně.