Antibiotická rezistence je přetrvávajícím problémem, ohrožujícím zejména lidské zdraví. Přenos potravinami je jedním z možných způsobů, jak se může rezistence šířit. Jedny z významných bakterií v potravinářském průmyslu jsou bakterie rodu Enterococcus. Jsou využívány pro výrobu fermentovaných potravin živočišného i rostlinného původu. Bakalářská práce popisuje výskyt rezistentních kmenů bakterií rodu Enterococcus v různých druzích potravin. Takový výskyt je rizikový pro přenos rezistence na patogenní kmeny. U izolovaných enterokoků byla zaznamenána rezistence na širokou škálu antibiotik a rovněž byla pozorována i multirezistence některých kmenů. Naopak byla v nízkých hodnotách pozorována rezistence na vancomycin. Infekce způsobené vancomycin rezistentními kmeny enterokoků byly v 90. letech minulého století druhým nejčastějším typem nozokomiálních nákaz.
Anotace v angličtině
Antibiotic resistance is rising global problem endandering human health. Antibiotic resistance is globally spreading and food safety and hygiene are significant mechanisms. The genus Enterococcus contains bacterial species associated with food industry. The enterococci are used for production of fermented food of animal and plant origin. The bachelor thesis describes the presence of antibiotic resistant enterococci in different types of food. The presence of resistant enterococci in foods is threat for spreading the resistance on pathogenic bacteria. There was observed antibiotic resistance to many types of antibiotics and also multidrug resistance. Prevalence of vancomycin resistance was low. Infections caused by vancomycin resistant strains were second most prevalent nosocomial diseases in 1990s.
Antibiotická rezistence je přetrvávajícím problémem, ohrožujícím zejména lidské zdraví. Přenos potravinami je jedním z možných způsobů, jak se může rezistence šířit. Jedny z významných bakterií v potravinářském průmyslu jsou bakterie rodu Enterococcus. Jsou využívány pro výrobu fermentovaných potravin živočišného i rostlinného původu. Bakalářská práce popisuje výskyt rezistentních kmenů bakterií rodu Enterococcus v různých druzích potravin. Takový výskyt je rizikový pro přenos rezistence na patogenní kmeny. U izolovaných enterokoků byla zaznamenána rezistence na širokou škálu antibiotik a rovněž byla pozorována i multirezistence některých kmenů. Naopak byla v nízkých hodnotách pozorována rezistence na vancomycin. Infekce způsobené vancomycin rezistentními kmeny enterokoků byly v 90. letech minulého století druhým nejčastějším typem nozokomiálních nákaz.
Anotace v angličtině
Antibiotic resistance is rising global problem endandering human health. Antibiotic resistance is globally spreading and food safety and hygiene are significant mechanisms. The genus Enterococcus contains bacterial species associated with food industry. The enterococci are used for production of fermented food of animal and plant origin. The bachelor thesis describes the presence of antibiotic resistant enterococci in different types of food. The presence of resistant enterococci in foods is threat for spreading the resistance on pathogenic bacteria. There was observed antibiotic resistance to many types of antibiotics and also multidrug resistance. Prevalence of vancomycin resistance was low. Infections caused by vancomycin resistant strains were second most prevalent nosocomial diseases in 1990s.
1. Bakterie rodu Enterococcus – vlastnosti, výskyt v potravinách a možnosti detekce.
2. Mechanizmy a příčiny vzniku antibiotické rezistence.
3. Antibiotická rezistence enterokoků izolovaných z potravin a nápojů.
Zásady pro vypracování
1. Bakterie rodu Enterococcus – vlastnosti, výskyt v potravinách a možnosti detekce.
2. Mechanizmy a příčiny vzniku antibiotické rezistence.
3. Antibiotická rezistence enterokoků izolovaných z potravin a nápojů.
Seznam doporučené literatury
[1] Walsh, C. Antibiotics: actions, origins, resistance. Washington: ASM Press, 2003, 335 s. ISBN 1-55581-254-6
Hudson, J.A., Frewer, L.J., Jones, G. et al. The agri-food chain and antimicrobial resistance: A review. Trends in Food Science and Technology, 69: 131-147. 2017
[2] Rhouma, M., Romero-Barrios, P., Gaucher, M-L., Bhachoo, S. Antimicrobial resistance associated with the use of antimicrobial processing aids during poultry processing operations: cause for concern?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. doi: 10.1080/10408398.2020.1798345
[3] Schrijver, R., Stijntjes, M., Rodriguez-Bano, J. et al. Review of antimicrobial resistance surveillance programmes in livestock and meat in EU with focus on humans. Clinical Microbiology and Infection, 24: 577-590. 2018
[4] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] Walsh, C. Antibiotics: actions, origins, resistance. Washington: ASM Press, 2003, 335 s. ISBN 1-55581-254-6
Hudson, J.A., Frewer, L.J., Jones, G. et al. The agri-food chain and antimicrobial resistance: A review. Trends in Food Science and Technology, 69: 131-147. 2017
[2] Rhouma, M., Romero-Barrios, P., Gaucher, M-L., Bhachoo, S. Antimicrobial resistance associated with the use of antimicrobial processing aids during poultry processing operations: cause for concern?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. doi: 10.1080/10408398.2020.1798345
[3] Schrijver, R., Stijntjes, M., Rodriguez-Bano, J. et al. Review of antimicrobial resistance surveillance programmes in livestock and meat in EU with focus on humans. Clinical Microbiology and Infection, 24: 577-590. 2018
[4] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1) Co je to rezistom?
2) Jak je definován multirezistentní kmen?
ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Prudukce antibiotik, o které jste hovořila, byla celosvětová nebo lokální? Existují nějaká specifika pro Českou republiku?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Co je to ochranná lhůta u antibiotik?
ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.