Tato bakalářská práce se zabývá antimikrobiálními látkami produkovaných
mikroorganizmy, které se využívají nebo mají potenciální využití v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo vytvořit přehled antimikrobiálních látek produkovaných mikroorganizmy, blíže charakterizovat jejich vlastnosti, vznik, antimikrobiální účinek a jejich využití v potravinářském průmyslu. Jednotlivé látky byly rozděleny do skupin; organické kyseliny, oxid uhličitý, peroxid vodíku, reuterin, diacetyl a bakteriociny. Z organických kyselin byly charakterizovány kyselina octová, mléčná, benzoová, jablečná, propionová a adipová. Bakteriociny byly rozděleny do dvou skupin v závislosti na tom, zda jsou produkovány grampozitivními nebo gramnegativními bakteriemi.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is about antimicrobial substances produced by microorganisms, which are used or have potential uses in the food industry. The target of this work was to create an overview of antimicrobial substances produced by microorganisms, to characterize their properties, origin, antimicrobial effect and their use in the food industry. The individual
substances were divided into groups organic acid, carbon dioxide, hydrogen peroxide, reuterin, diacetyl and bacteriocins. The organic acids were characterized acetic acid, lactic acid, benzoic acid, malic acid, propionic acid and adipic acid. Bacteriocins were divided into two groups, depending on whether they are production grampositive or gramnegative bacteria.
Tato bakalářská práce se zabývá antimikrobiálními látkami produkovaných
mikroorganizmy, které se využívají nebo mají potenciální využití v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo vytvořit přehled antimikrobiálních látek produkovaných mikroorganizmy, blíže charakterizovat jejich vlastnosti, vznik, antimikrobiální účinek a jejich využití v potravinářském průmyslu. Jednotlivé látky byly rozděleny do skupin; organické kyseliny, oxid uhličitý, peroxid vodíku, reuterin, diacetyl a bakteriociny. Z organických kyselin byly charakterizovány kyselina octová, mléčná, benzoová, jablečná, propionová a adipová. Bakteriociny byly rozděleny do dvou skupin v závislosti na tom, zda jsou produkovány grampozitivními nebo gramnegativními bakteriemi.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is about antimicrobial substances produced by microorganisms, which are used or have potential uses in the food industry. The target of this work was to create an overview of antimicrobial substances produced by microorganisms, to characterize their properties, origin, antimicrobial effect and their use in the food industry. The individual
substances were divided into groups organic acid, carbon dioxide, hydrogen peroxide, reuterin, diacetyl and bacteriocins. The organic acids were characterized acetic acid, lactic acid, benzoic acid, malic acid, propionic acid and adipic acid. Bacteriocins were divided into two groups, depending on whether they are production grampositive or gramnegative bacteria.
Zpracujte literární rešerši na zadané téma zahrnující následující body:
Charakterizace a dělení významných antimikrobiálních látek produkované mikroorganizmy.
Mechanizmus účinku těchto látek na potravinářsky významné mikroorganizmy.
Význam a jejich využití v potravinářském průmyslu.
Formulace závěru.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na zadané téma zahrnující následující body:
Charakterizace a dělení významných antimikrobiálních látek produkované mikroorganizmy.
Mechanizmus účinku těchto látek na potravinářsky významné mikroorganizmy.
Význam a jejich využití v potravinářském průmyslu.
Formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] DAVIDSON, P. M., SOFOS, J. N., BRANNERN, A. L. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press, 2005, 721 p. ISBN 0-8247-4037-8
[2] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, 2004, 633 p. ISBN 08-247-5332-1
[3] WILSON, Charles L. Microbial food contamination. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press, 2008, 607 p. ISBN 08-493-9076-1
[4] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích ScienceDirect, Web of Science, Scopus, SciFinder Scholar aj.
Seznam doporučené literatury
[1] DAVIDSON, P. M., SOFOS, J. N., BRANNERN, A. L. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press, 2005, 721 p. ISBN 0-8247-4037-8
[2] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, 2004, 633 p. ISBN 08-247-5332-1
[3] WILSON, Charles L. Microbial food contamination. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press, 2008, 607 p. ISBN 08-493-9076-1
[4] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích ScienceDirect, Web of Science, Scopus, SciFinder Scholar aj.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
prof. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.:
1. Na více místech v práci jsou nesprávně uvedeny termíny senzorický/á a organoleptický/é. Definujte tyto termíny a uveďte příklady správné terminologie v potravinářství, případně při hodnocení a analýze potravin. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. V práci uvádíte, že mnohé antimikrobní látky působí i na patogenní a podmíněně patogenní mikroorganizmy. Jaké nemoci způsobují následující bakterie: Corynebacterium diphtheriae, Enterobacter aerogenes, Erysipelothrix sp., Neisseria gonorrhoeae, Klebsiella pneumoniae nebo některé bakterie mléčného kvašení. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Jaká je souvislost s organickými kyselinami a bezpečností potravin? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.: Čím je řízen přímý přídavek natamycinu a jemu podobných látek do potravin? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.