Bakteriociny jsou antimikrobní peptidy, jejichž producenty jsou jak bakterie gramnegativní,
tak grampozitivní. Tato bakalářská práce je zaměřená na bakteriociny produkované
grampozitivními bakteriemi zejména bakteriemi mléčného kvašení. Tyto bakterie jsou běžně
používanými mikroorganismy v potravinářském průmyslu a jejich bezpečnost potvrzuje
status GRAS (Všeobecně považovaný za bezpečný) schválený Úřadem pro kontrolu
potravin a léčiv - FDA (Food and Drug Administration). Schopnost antimikrobního účinku
bakteriocinů bakterií mléčného kvašení je využívána pro kontrolu nežádoucích
mikroorganismů v potravinářském průmyslu. Tato práce popisuje jejich charakterizaci a
rozdělení do jednotlivých skupin a podskupin, biosyntetickou dráhu, mechanismy účinků
těchto látek na cílové buňky a jejich možné využití jako konzervanty potravin.
Anotace v angličtině
Bacteriocins are antimicrobial peptides synthetized by gram negative and gram positive
bacteria. This bachelor thesis deals with bacteriocins produced by gram positive bacterias,
speciffically by lactic acid bacteria, which are commonly used in food production where
their safety is confirmed by the GRAS status (Generally Recognized as Safe) approved by
the FDA (Food and Drug Administration). Lactic acid bacteriocins are used in food industry
due to their capabillity of controling undesirable microorganisms. This thesis describes
bacteriocins characteristics, division into groups and subgroups, biosynthetic pathway, mode
of action of these substances against target cells and their potencial use as a food
preservatives.
Bakteriociny jsou antimikrobní peptidy, jejichž producenty jsou jak bakterie gramnegativní,
tak grampozitivní. Tato bakalářská práce je zaměřená na bakteriociny produkované
grampozitivními bakteriemi zejména bakteriemi mléčného kvašení. Tyto bakterie jsou běžně
používanými mikroorganismy v potravinářském průmyslu a jejich bezpečnost potvrzuje
status GRAS (Všeobecně považovaný za bezpečný) schválený Úřadem pro kontrolu
potravin a léčiv - FDA (Food and Drug Administration). Schopnost antimikrobního účinku
bakteriocinů bakterií mléčného kvašení je využívána pro kontrolu nežádoucích
mikroorganismů v potravinářském průmyslu. Tato práce popisuje jejich charakterizaci a
rozdělení do jednotlivých skupin a podskupin, biosyntetickou dráhu, mechanismy účinků
těchto látek na cílové buňky a jejich možné využití jako konzervanty potravin.
Anotace v angličtině
Bacteriocins are antimicrobial peptides synthetized by gram negative and gram positive
bacteria. This bachelor thesis deals with bacteriocins produced by gram positive bacterias,
speciffically by lactic acid bacteria, which are commonly used in food production where
their safety is confirmed by the GRAS status (Generally Recognized as Safe) approved by
the FDA (Food and Drug Administration). Lactic acid bacteriocins are used in food industry
due to their capabillity of controling undesirable microorganisms. This thesis describes
bacteriocins characteristics, division into groups and subgroups, biosynthetic pathway, mode
of action of these substances against target cells and their potencial use as a food
preservatives.
Zpracujte literární rešerši na zadané téma zahrnující následující body:
Charakterizace a dělení bakteriocinů produkované bakteriemi mléčného kvašení.
Mechanizmus působení těchto látek.
Možnosti aplikace v potravinářském průmyslu.
Formulace závěru.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na zadané téma zahrnující následující body:
Charakterizace a dělení bakteriocinů produkované bakteriemi mléčného kvašení.
Mechanizmus působení těchto látek.
Možnosti aplikace v potravinářském průmyslu.
Formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, 2004, 633 p. ISBN 08-247-5332-1
[2] DAVIDSON, P. M., SOFOS, J. N., BRANNERN, A. L. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press, 2005, 721 p. ISBN 0-8247-4037-8
[3] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích ScienceDirect, Web of Science, Scopus, SciFinder Scholar aj.
Seznam doporučené literatury
[1] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, 2004, 633 p. ISBN 08-247-5332-1
[2] DAVIDSON, P. M., SOFOS, J. N., BRANNERN, A. L. Antimicrobials in food. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press, 2005, 721 p. ISBN 0-8247-4037-8
[3] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích ScienceDirect, Web of Science, Scopus, SciFinder Scholar aj.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
prof. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.:
1. Na straně 18 je nepřesně uveden rozdíl mezi sterilací a pasterací. Upřesněte rozdíly mezi pasterací a sterilací. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Na straně 38 uvádíte, že lipid II je prekurzorem peptidoglykanu buněčné stěny. Můžete prosím tento mechanizmus upřesnit? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Jaké jsou další možnosti, mimo potravinářství, využití bakteriocinů? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.:
1. Jak snadno jsou dostupné preparáty obsahující bakteriociny? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Jaká je tepelná stabilita bakteriocinů? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.: Je nějak řízeno maximální množství bakteriocinů v potravinách? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.