Tato bakalářská práce se zabývá prostorovým řešením střechy a interiéru pátého patra budovy centrály firmy Baťa ve Zlíně. Cílem práce je navrhnout zázemí pro zaměstnance firmy Baťa, sloužící k přípravě jídla, stravování, odpočinku a firemním událostem. Teoretická část se zabývá firemní kulturou, současnými trendy, druhy střešních teras a jaký mají vliv firemní prostory na zdraví a psychiku zaměstnanců. Praktická část se věnuje analýze filozofie firmy baťa, zlínské architektury, stávajícího stavu řešeného území a následně popisuje finální řešení s vybranými prvky a materiály.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis deals with the spatial solution of the roof and interior of the fifth floor of the Baťa headquarters building in Zlín. The aim of the work is to design facilities for employees of the company Baťa, used for food preparation, meals, rest and corporate events. The theoretical part deals with corporate culture, current trends, types of roof terraces and how corporate spaces affect the health and psyche of employees. The practical part deals with the analysis of the philosophy of the company Bata, Zlín architecture, the current state of the area and then describes the final solution with selected elements and materials.
Tato bakalářská práce se zabývá prostorovým řešením střechy a interiéru pátého patra budovy centrály firmy Baťa ve Zlíně. Cílem práce je navrhnout zázemí pro zaměstnance firmy Baťa, sloužící k přípravě jídla, stravování, odpočinku a firemním událostem. Teoretická část se zabývá firemní kulturou, současnými trendy, druhy střešních teras a jaký mají vliv firemní prostory na zdraví a psychiku zaměstnanců. Praktická část se věnuje analýze filozofie firmy baťa, zlínské architektury, stávajícího stavu řešeného území a následně popisuje finální řešení s vybranými prvky a materiály.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis deals with the spatial solution of the roof and interior of the fifth floor of the Baťa headquarters building in Zlín. The aim of the work is to design facilities for employees of the company Baťa, used for food preparation, meals, rest and corporate events. The theoretical part deals with corporate culture, current trends, types of roof terraces and how corporate spaces affect the health and psyche of employees. The practical part deals with the analysis of the philosophy of the company Bata, Zlín architecture, the current state of the area and then describes the final solution with selected elements and materials.
1. Rozbor zadaného prostorového úkolu a vymezení jeho problematičnosti 2. Známé příklady stejných nebo podobných řešení (min. 3 příklady, včetně osobního vyhodnocení) 3. Historiografie daného problému 4. Koncept a vývoj návrhu (včetně osobního stanoviska) 5. Průvodní zpráva popisující vybrané a schválené řešení 6. Výkresová část a obrazová dokumentace 7. Dokladová část 8. Fyzický model vybraného řešení
Zásady pro vypracování
1. Rozbor zadaného prostorového úkolu a vymezení jeho problematičnosti 2. Známé příklady stejných nebo podobných řešení (min. 3 příklady, včetně osobního vyhodnocení) 3. Historiografie daného problému 4. Koncept a vývoj návrhu (včetně osobního stanoviska) 5. Průvodní zpráva popisující vybrané a schválené řešení 6. Výkresová část a obrazová dokumentace 7. Dokladová část 8. Fyzický model vybraného řešení
Seznam doporučené literatury
BROOKER, Graeme a Sally STONE. Co je interiérový design?. V Praze: Slovart, 2010. ISBN 978-80-7391-435-6.
NORBERG-SCHULZ, Christian. Genius loci: krajina, místo, architektura. 2. vyd. Přeložil Petr KRATOCHVÍL, přeložil Pavel HALÍK. Praha: Dokořán, 2010. ISBN 978-80-7363-303-5.
POKLUDA, Zdeněk. Ze Zlína do světa, příběh Tomáše Bati: From Zlin into the world : the story of Tomas Bata. Třetí vydání. Zlín: Nadace Tomáše Bati, 2015. ISBN 8090589618.
SÁNCHEZ VIDIELLA, Àlex. Současná architektura. V Praze: Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-983-2.
SIMITCH, Andrea, Val K. WARKE, I\ naqui CARNICERO, et al. Jazyk architektury: 26 principů, které by měl každý architekt znát. Přeložil Andrea POLÁČKOVÁ. V Praze: Slovart, 2015. ISBN 978-80-7529-034-2.
Seznam doporučené literatury
BROOKER, Graeme a Sally STONE. Co je interiérový design?. V Praze: Slovart, 2010. ISBN 978-80-7391-435-6.
NORBERG-SCHULZ, Christian. Genius loci: krajina, místo, architektura. 2. vyd. Přeložil Petr KRATOCHVÍL, přeložil Pavel HALÍK. Praha: Dokořán, 2010. ISBN 978-80-7363-303-5.
POKLUDA, Zdeněk. Ze Zlína do světa, příběh Tomáše Bati: From Zlin into the world : the story of Tomas Bata. Třetí vydání. Zlín: Nadace Tomáše Bati, 2015. ISBN 8090589618.
SÁNCHEZ VIDIELLA, Àlex. Současná architektura. V Praze: Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-983-2.
SIMITCH, Andrea, Val K. WARKE, I\ naqui CARNICERO, et al. Jazyk architektury: 26 principů, které by měl každý architekt znát. Přeložil Andrea POLÁČKOVÁ. V Praze: Slovart, 2015. ISBN 978-80-7529-034-2.
Přílohy volně vložené
Příloha CD - výkresová dokumentace, vizualizace
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Velmi zdařilá prezentace práce, obsahující všechny náležitosti navrženého řešení, propracované výstupy, dobrá úroveň grafická, řešení podněcující k diskuzi, zejména v souvislosti širších vztahů návrhu, odvážný koncept přesahující běžné zvyklosti.