Diplomová práce se zabývá designem dávkovače sypkých směsí, který slouží pro uchování a dávkování potravin, jakými jsou například různé druhy müsli, luštěnin, rýže či malých cukrovin.
Hlavním cílem práce bylo navrhnout produkt s inovativním mechanismem samotného dávkovače, který by byl vhodný pro rozličně jemné směsi a současně splňoval veškeré nároky na moderní design.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se věnuje popisu materiálu, ze kterých je možné produkt vyrobit, možným způsobům výroby a analýze produktů na současném trhu.
Praktická část obsahuje samotný proces navrhování, od prvních návrhů systému dávkování, přes vývoj všech dílčích součástí, ergonomickou studii, technickou dokumentaci až po výrobu fyzického prototypu.
Anotace v angličtině
The Master's thesis deals with the design of a dispenser for free-flowing mixtures, which is used for storing and dispensing food, such as various types of muesli, legumes, rice and small confectionery. The main goal of the thesis was to design a product with an innovative mechanism of the dispenser itself, which would be suitable for various free-flowing mixtures and at the same time meet all the requirements for modern design. The thesis is divided into two parts. The theoretical part is devoted to the description of the material from which the product can be made, possible methods of production and analysis of products on the current market. The practical part contains the design process itself, from the first designs of the dosing system, through the development of all components, ergonomic study, technical documentation to the production of a physical prototype.
Klíčová slova
plasty, zásobník, dávkovač sypkých směsí, design
Klíčová slova v angličtině
plastics, container, dispenser for free-flowing mixtures, design
Rozsah průvodní práce
84
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá designem dávkovače sypkých směsí, který slouží pro uchování a dávkování potravin, jakými jsou například různé druhy müsli, luštěnin, rýže či malých cukrovin.
Hlavním cílem práce bylo navrhnout produkt s inovativním mechanismem samotného dávkovače, který by byl vhodný pro rozličně jemné směsi a současně splňoval veškeré nároky na moderní design.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se věnuje popisu materiálu, ze kterých je možné produkt vyrobit, možným způsobům výroby a analýze produktů na současném trhu.
Praktická část obsahuje samotný proces navrhování, od prvních návrhů systému dávkování, přes vývoj všech dílčích součástí, ergonomickou studii, technickou dokumentaci až po výrobu fyzického prototypu.
Anotace v angličtině
The Master's thesis deals with the design of a dispenser for free-flowing mixtures, which is used for storing and dispensing food, such as various types of muesli, legumes, rice and small confectionery. The main goal of the thesis was to design a product with an innovative mechanism of the dispenser itself, which would be suitable for various free-flowing mixtures and at the same time meet all the requirements for modern design. The thesis is divided into two parts. The theoretical part is devoted to the description of the material from which the product can be made, possible methods of production and analysis of products on the current market. The practical part contains the design process itself, from the first designs of the dosing system, through the development of all components, ergonomic study, technical documentation to the production of a physical prototype.
Klíčová slova
plasty, zásobník, dávkovač sypkých směsí, design
Klíčová slova v angličtině
plastics, container, dispenser for free-flowing mixtures, design
Zásady pro vypracování
1. Analýza
2. Variantní designérské návrhy
3. Finální designérské řešení
4. Ergonomická studie
5. Technická dokumentace
6. Fyzický model
7. Shrnutí přínosů práce
Zásady pro vypracování
1. Analýza
2. Variantní designérské návrhy
3. Finální designérské řešení
4. Ergonomická studie
5. Technická dokumentace
6. Fyzický model
7. Shrnutí přínosů práce
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev. Přeložil Kateřina KŘÍŽOVÁ, přeložil Lucie VIDMAR. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2009. T. ISBN 978-80-86863-28-3.
BHASKARAN, Lakshmi. Podoby moderního designu: inspirace hlavních hnutí a stylů pro současný design. V Praze: Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-864-4.
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. Praha: Dokořán, 2010. ISBN 978-80-7363-314-1.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Praha: Grada, 2002. ISBN 8024702266.
LIDWELL, William, Kritina HOLDEN a Jill BUTLER. Univerzální principy designu: 125 způsobů jak zvýšit použitelnost a přitažlivost a ovlivnit vnímání designu. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3540-2.
Seznam doporučené literatury
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev. Přeložil Kateřina KŘÍŽOVÁ, přeložil Lucie VIDMAR. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2009. T. ISBN 978-80-86863-28-3.
BHASKARAN, Lakshmi. Podoby moderního designu: inspirace hlavních hnutí a stylů pro současný design. V Praze: Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-864-4.
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. Praha: Dokořán, 2010. ISBN 978-80-7363-314-1.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Praha: Grada, 2002. ISBN 8024702266.
LIDWELL, William, Kritina HOLDEN a Jill BUTLER. Univerzální principy designu: 125 způsobů jak zvýšit použitelnost a přitažlivost a ovlivnit vnímání designu. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3540-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student předvedl detailní prezentaci produktu formou vizualizací. Doc. Surman ocenil čistotu provedení, variantní návrhy a vytkl chybějící vizualizace v reálném prostředí, chybějící vodící drážky a ustředění nádoby. Ak. soch. Zdařil vytkl špatnou sématiku otočného uzávěru a jeho archaické provedení. Dál vytkl nefunkčnost a nedotaženost technických detailů. Doc Chrenka vytkl absenci prostoru pro kuchyňskou váhu. Student zodpověděl všechny kladené otázky.