Tématem práce jsou microgreens a jejich využití v gastronomii a potravinářství. Práce popisuje detailně pojem microgreens, nastiňuje jejich způsob pěstování, druhy použitých pěstebních médií. Jsou zde dále vyjmenovány a popsány nejrozšířenější druhy pěstovaných microgreens. Zároveň práce zmiňuje výhody a nevýhody pěstování microgreens. Uvádí také nutriční složení, příklady pokrmů, které jsou jimi dohotovovány. Současně jsou v práci vyjádřeny poznatky, které byly získány z výzkumných studií.
Anotace v angličtině
The topic of the work are microgreens and their use in gastronomy and food industry. The work decribes the concept of microgreens in detail, outlines their method of cultivation, types of cultivation media to use. The most common species of cultivated microgreens are listed and decribed here. At the same time, the work mentions the advantages and disadvantages of growing microgreens. It also gives the nutritional composition, examples of dishes that are complete by them. Concurrently, the findings that were obtained from research studies are expressed in the work.
Klíčová slova
microgreens, pěstování, nutriční hodnota, využití v gastronomii, vliv na zdraví
Klíčová slova v angličtině
microgreens, growing, nutritive value, use in gastronomy, influence on health
Rozsah průvodní práce
51 s. (67 238 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem práce jsou microgreens a jejich využití v gastronomii a potravinářství. Práce popisuje detailně pojem microgreens, nastiňuje jejich způsob pěstování, druhy použitých pěstebních médií. Jsou zde dále vyjmenovány a popsány nejrozšířenější druhy pěstovaných microgreens. Zároveň práce zmiňuje výhody a nevýhody pěstování microgreens. Uvádí také nutriční složení, příklady pokrmů, které jsou jimi dohotovovány. Současně jsou v práci vyjádřeny poznatky, které byly získány z výzkumných studií.
Anotace v angličtině
The topic of the work are microgreens and their use in gastronomy and food industry. The work decribes the concept of microgreens in detail, outlines their method of cultivation, types of cultivation media to use. The most common species of cultivated microgreens are listed and decribed here. At the same time, the work mentions the advantages and disadvantages of growing microgreens. It also gives the nutritional composition, examples of dishes that are complete by them. Concurrently, the findings that were obtained from research studies are expressed in the work.
Klíčová slova
microgreens, pěstování, nutriční hodnota, využití v gastronomii, vliv na zdraví
Klíčová slova v angličtině
microgreens, growing, nutritive value, use in gastronomy, influence on health
Zásady pro vypracování
1. Charakteristika microgreens.
2. Pěstování microgreens.
3. Nutriční složení microgreens.
4. Využití microgreens v gastronomii a potravinářství.
Zásady pro vypracování
1. Charakteristika microgreens.
2. Pěstování microgreens.
3. Nutriční složení microgreens.
4. Využití microgreens v gastronomii a potravinářství.
Seznam doporučené literatury
[1] Michell, K.A., Isweiri, H., Newman, S.E., Bunning, M., Bellows, L.L., Dinges, M.M., Grabos, L.E., Rao, S., Foster, M.T., Heuberger, A.L., Prenni, J.E., Thompson, H.J., Uchanski, M.E., Weir, T.L., Johnson, S.A. Microgreens: Consumer sensory perception and acceptance of an emerging functional food crop (2020) Journal of Food Science, 85 (4), pp. 926-935 \vsp{1,5mm}
[2] Riggio, G.M., Wang, Q., Kniel, K.E., Gibson, K.E. Microgreens?A review of food safety considerations along the farm to fork continuum (2019) International Journal of Food Microbiology, 290, pp. 76-85 \vsp{1,5mm}
[3] Odborné vědecké databáze. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] Michell, K.A., Isweiri, H., Newman, S.E., Bunning, M., Bellows, L.L., Dinges, M.M., Grabos, L.E., Rao, S., Foster, M.T., Heuberger, A.L., Prenni, J.E., Thompson, H.J., Uchanski, M.E., Weir, T.L., Johnson, S.A. Microgreens: Consumer sensory perception and acceptance of an emerging functional food crop (2020) Journal of Food Science, 85 (4), pp. 926-935 \vsp{1,5mm}
[2] Riggio, G.M., Wang, Q., Kniel, K.E., Gibson, K.E. Microgreens?A review of food safety considerations along the farm to fork continuum (2019) International Journal of Food Microbiology, 290, pp. 76-85 \vsp{1,5mm}
[3] Odborné vědecké databáze. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudku byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: Jakým způsobem může být prodloužena trvanlivost a kvalita microgreens? Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: dr. Škrovánková: To jsou Vaše vlastní produkty, můžete je popsat? Kde jste produkty pěstovala? Který druh je z výživového hlediska lepší? dr. Velichová: Jakým způsobem by microgreens využívali ve školním stravování? doc. Juríková: Co by se z migrogreens dalo stanovovat? doc. Fišera: Nepokoušeli jste změnit název microgreens? Studenka danou problematiku ovládá, dokáže se orientovat.