Tato bakalářská práce se zabývá mikroflórou medu se zaměřením na výskyt bakterií Clostridium botulinum a jejich detekcí využitím metod molekulární biologie. Teoretická část popisuje základní poznatky včelařství a jeho historii, proces vzniku a charakteristiku medu a dalších včelích produktů. Část je věnovaná také mikrobiologii medu, jeho antimikrobiálním účinkům, a především způsobům případné kontaminace, s čímž souvisí i možný výskyt bakterií Clostridium botulinum. Tyto bakterie jsou ve spojení s medem nebezpečné zejména pro děti do jednoho roku z důvodu vzniku onemocnění zvaného kojenecký botulismus. Praktická část je věnována převážně molekulárním metodám, které byly využity k analýze 15 vzorků medů na výskyt výše zmíněné bakterie. V žádném z testovaných vzorků medů nebyla zjištěna přítomnost Clostridium botulinum. Výsledek byl ověřen také kultivačně plotnovou metodou s následnou identifikací pomocí hmotnostní spektrometrické metody MALDI-TOF. Tato metoda opět neidentifikovala žádnou z kolonií jako Clostridium botulinum. Z kolonií, které se identifikovat podařilo, měl převážné zastoupení sporulující Bacillus.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals the microflora of honey with a focus on the occurrence of Clostridium botulinum bacteria and its detection using molecular biology methods. The theoretical part deals with the basic knowledge of beekeeping and its history, the process of origin and characteristics of honey and other bee products. The part is also devoted to the microbiology of honey, its antimicrobial effects, and especially the methods of possible contamination, which is related to the possible occurrence of Clostridium botulinum bacteria, which are associated with honey, especially for children under one year, due to a disease called infant botulism. The practical part is devoted mainly to molecular methods, which were used to analyze 15 samples of honey for the presence of the above-mentioned bacteria. Clostridium botulinum wasn´t present in any of the samples tested. The result was also verified by a culture plate method followed by identification using the MALDI-TOF method. Again, this method did not identify any of the colonies as Clostridium botulinum. The sporeforming Bacillus was the predominant of the identified colonies.
Tato bakalářská práce se zabývá mikroflórou medu se zaměřením na výskyt bakterií Clostridium botulinum a jejich detekcí využitím metod molekulární biologie. Teoretická část popisuje základní poznatky včelařství a jeho historii, proces vzniku a charakteristiku medu a dalších včelích produktů. Část je věnovaná také mikrobiologii medu, jeho antimikrobiálním účinkům, a především způsobům případné kontaminace, s čímž souvisí i možný výskyt bakterií Clostridium botulinum. Tyto bakterie jsou ve spojení s medem nebezpečné zejména pro děti do jednoho roku z důvodu vzniku onemocnění zvaného kojenecký botulismus. Praktická část je věnována převážně molekulárním metodám, které byly využity k analýze 15 vzorků medů na výskyt výše zmíněné bakterie. V žádném z testovaných vzorků medů nebyla zjištěna přítomnost Clostridium botulinum. Výsledek byl ověřen také kultivačně plotnovou metodou s následnou identifikací pomocí hmotnostní spektrometrické metody MALDI-TOF. Tato metoda opět neidentifikovala žádnou z kolonií jako Clostridium botulinum. Z kolonií, které se identifikovat podařilo, měl převážné zastoupení sporulující Bacillus.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals the microflora of honey with a focus on the occurrence of Clostridium botulinum bacteria and its detection using molecular biology methods. The theoretical part deals with the basic knowledge of beekeeping and its history, the process of origin and characteristics of honey and other bee products. The part is also devoted to the microbiology of honey, its antimicrobial effects, and especially the methods of possible contamination, which is related to the possible occurrence of Clostridium botulinum bacteria, which are associated with honey, especially for children under one year, due to a disease called infant botulism. The practical part is devoted mainly to molecular methods, which were used to analyze 15 samples of honey for the presence of the above-mentioned bacteria. Clostridium botulinum wasn´t present in any of the samples tested. The result was also verified by a culture plate method followed by identification using the MALDI-TOF method. Again, this method did not identify any of the colonies as Clostridium botulinum. The sporeforming Bacillus was the predominant of the identified colonies.
Med a včelí produkty – charakteristické vlastnosti, složení, produkce
Mikroorganizmy v medu a včelích produktech
Možnosti stanovení mikroorganizmů v medu a včelích produktech
Praktická část:
Příprava vzorků pro mikrobiologickou analýzu
Stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vzorcích medu a včelích produktů
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Med a včelí produkty – charakteristické vlastnosti, složení, produkce
Mikroorganizmy v medu a včelích produktech
Možnosti stanovení mikroorganizmů v medu a včelích produktech
Praktická část:
Příprava vzorků pro mikrobiologickou analýzu
Stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vzorcích medu a včelích produktů
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Seznam doporučené literatury
Literatura:
Grabowski, N.T., Klein, G. Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57: 1852-1862. 2017.
Corby-Harris, V., Maes, P., Anderson, K.E. The bacterial communities associated with with honey bee (Apis mellifera) foragers. PLOS One, 9: e95056. 2014.
Kačániová, M., Pavličová, S., Haščík, P., et al. Microbial communities in bees, pollen and honey from Slovakia. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 56: 285-295. 2009.
Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
Literatura:
Grabowski, N.T., Klein, G. Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57: 1852-1862. 2017.
Corby-Harris, V., Maes, P., Anderson, K.E. The bacterial communities associated with with honey bee (Apis mellifera) foragers. PLOS One, 9: e95056. 2014.
Kačániová, M., Pavličová, S., Haščík, P., et al. Microbial communities in bees, pollen and honey from Slovakia. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 56: 285-295. 2009.
Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky oponenta:
Jaké další kontaminanty, nejen mikrobiologické, mohou ohrožovat zdravotní nezávadnost medu?
Ohrožuje C.butulinum i jinou cílovou skupinu než kojence?
Jaké inhibitory mohou způsobit falešně negativní výsledek PCR reakce?
Po prezentaci práce studentkou a po zhodnocení odpovědí studentky na dotazy oponenta byla vedena rozprava, ve které studentka odpovídala na doplňkové dotazy členů komise.
Doplňující dotazy:
prof. Koutný: Byla využita pozitivní kontrola při PCR?
prof. Kačániová: Jaký byl botanický původ medu?
dr. Bučková: V jaké fázi zpracování předpokládáte, že by mohlo dojít ke kontaminaci medu C.butulinum?
Na veškeré dotazy odpověděla studentka výborně a bez chyb; po zohlednění návrhů školitele i oponenta pak komise rozhodla o celkovém hodnocení obhajoby.