Cílem diplomové práce bylo posoudit mikrobiologickou kvalitu syrového mléka vybraných dojnic z ekologického chovu. Teoretická část se zabývá mikrobiologií syrového mléka a popisuje zdroje mikroorganismů, možnosti snížení mikroorganismů v mléce a rozdíl mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím. Metody využívané v praktické části spočívaly v odběru vzorků od vybraných dojnic a stanovení vybraných skupin mikroorganismů. Odběr vzorků se prováděl každý měsíc a sledované období bylo od března do listopadu roku 2021. Dle výsledků bylo vyhodnoceno, že pastevní období má pozitivní vliv na hygienu získávání mléka. Pořadí laktace má značný vliv na mikrobiologii mléka, a to z důvodu vyšší míry zátěže na struky pomocí dojícího zařízení. Plemenná příslušnost dojnic se na mikrobiologii mléka spíše neprojevuje. Jediným rozdílem mezi holštýnskou a červenostrakatou krávou je v dojivosti. Červenostrakatá má masno-mléčnou užitkovost a holštýnská dojnice více mléčnou užitkovost.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to assess the microbiological quality of raw milk from selected dairy cows from ecological breeding. The theoretical part of the thesis deals with the microbiology of raw milk and describes the source of microorganisms, possibilities of microorganism reduction in milk, and the difference between ecological and conventional agriculture. The methods used in the experimental part consisted of sample collecting from selected dairy cows and isolation of the microorganisms. Samples have been collected monthly and the reporting period ran from March to November 2021. On the basis of the results it has been determined that the grazing period has a positive effect on the hygiene of the milk production. The sequence of lactation has a significant effect on the milk mikrobiology due to the higher load on the teats by milking equipment. Breeding affiliation does not affect the milk mikrobiology. The only difference between Holstein and Red-spotted cows is in milk yield. Red-spotted cow has meat-milk yield, while the Holstein cow has a higher milk yield.
Cílem diplomové práce bylo posoudit mikrobiologickou kvalitu syrového mléka vybraných dojnic z ekologického chovu. Teoretická část se zabývá mikrobiologií syrového mléka a popisuje zdroje mikroorganismů, možnosti snížení mikroorganismů v mléce a rozdíl mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím. Metody využívané v praktické části spočívaly v odběru vzorků od vybraných dojnic a stanovení vybraných skupin mikroorganismů. Odběr vzorků se prováděl každý měsíc a sledované období bylo od března do listopadu roku 2021. Dle výsledků bylo vyhodnoceno, že pastevní období má pozitivní vliv na hygienu získávání mléka. Pořadí laktace má značný vliv na mikrobiologii mléka, a to z důvodu vyšší míry zátěže na struky pomocí dojícího zařízení. Plemenná příslušnost dojnic se na mikrobiologii mléka spíše neprojevuje. Jediným rozdílem mezi holštýnskou a červenostrakatou krávou je v dojivosti. Červenostrakatá má masno-mléčnou užitkovost a holštýnská dojnice více mléčnou užitkovost.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to assess the microbiological quality of raw milk from selected dairy cows from ecological breeding. The theoretical part of the thesis deals with the microbiology of raw milk and describes the source of microorganisms, possibilities of microorganism reduction in milk, and the difference between ecological and conventional agriculture. The methods used in the experimental part consisted of sample collecting from selected dairy cows and isolation of the microorganisms. Samples have been collected monthly and the reporting period ran from March to November 2021. On the basis of the results it has been determined that the grazing period has a positive effect on the hygiene of the milk production. The sequence of lactation has a significant effect on the milk mikrobiology due to the higher load on the teats by milking equipment. Breeding affiliation does not affect the milk mikrobiology. The only difference between Holstein and Red-spotted cows is in milk yield. Red-spotted cow has meat-milk yield, while the Holstein cow has a higher milk yield.
Charakterizujte zdroje mikroorganizmů v mléce a popište mikrobiální zastoupení mléka.
Charakterizujte faktory, které mohou ovlivnit mikrobiologii mléka.
Popište možnosti snížení počtu mikroorganizmů.
Objasněte rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím.
II. Praktická část
Odebírejte vzorky syrového mléka v průběhu laktace od vybraných dojnic.
Proveďte mikrobiologický rozbor vzorků mlék.
Vyhodnoťte a porovnejte sledované parametry vzorků, diskutujte je s literaturou a vyvoďte závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte zdroje mikroorganizmů v mléce a popište mikrobiální zastoupení mléka.
Charakterizujte faktory, které mohou ovlivnit mikrobiologii mléka.
Popište možnosti snížení počtu mikroorganizmů.
Objasněte rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím.
II. Praktická část
Odebírejte vzorky syrového mléka v průběhu laktace od vybraných dojnic.
Proveďte mikrobiologický rozbor vzorků mlék.
Vyhodnoťte a porovnejte sledované parametry vzorků, diskutujte je s literaturou a vyvoďte závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] QUIGLEY, Lisa, Orla O'SULLIVAN, Catherine STANTON, Tom P. BERESFORD, R. Paul ROSS, Gerald F. FITZGERALD a Paul D. COTTER. The complex microbiota of raw milk. FEMS Microbiology Reviews. 2013, 37(5), 664-698
[2] OLIVEIRA, Gislene B. de, Luciana FAVARIN, Rosa H. LUCHESE a Douglas MCINTOSH. Psychrotrophic bacteria in milk: How much do we really know? Brazilian Journal of Microbiology. 2015, 46(2), 313-321
[3] GRIFFITHS, Mansel, ed. Improving the safety and quality of milk. Boca Raton: CRC Press, c2010. Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition. ISBN 978-1-84569-438-8
[4] Food microbiology: fundamentals and frontiers. 2nd ed. Editor Michael P. DOYLE, editor Larry R. BEUCHAT, editor Thomas J. MONTVILLE. Washington: ASM Press, 2001. ISBN 1-55581-208-2
Seznam doporučené literatury
[1] QUIGLEY, Lisa, Orla O'SULLIVAN, Catherine STANTON, Tom P. BERESFORD, R. Paul ROSS, Gerald F. FITZGERALD a Paul D. COTTER. The complex microbiota of raw milk. FEMS Microbiology Reviews. 2013, 37(5), 664-698
[2] OLIVEIRA, Gislene B. de, Luciana FAVARIN, Rosa H. LUCHESE a Douglas MCINTOSH. Psychrotrophic bacteria in milk: How much do we really know? Brazilian Journal of Microbiology. 2015, 46(2), 313-321
[3] GRIFFITHS, Mansel, ed. Improving the safety and quality of milk. Boca Raton: CRC Press, c2010. Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition. ISBN 978-1-84569-438-8
[4] Food microbiology: fundamentals and frontiers. 2nd ed. Editor Michael P. DOYLE, editor Larry R. BEUCHAT, editor Thomas J. MONTVILLE. Washington: ASM Press, 2001. ISBN 1-55581-208-2
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře, hodnocení oponenta: C – dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Na straně 26 uvádíte, že v konvenčním zemědělství se "využívá v poměrně velkém množství geneticky modifikované rostliny (GMO)". Na str. 27-28 potom, že ekologické zemědělství zakazuje "umělé chemické látky". Upřesněte tato tvrzení.
2. Ve výsledkové části se při hodnocení zvýšeného počtu psychrotrofních mikroorganizmů zmiňujete o závadě na zařízení dopravujícím mléko od dojnic do sběrného místa. Projevila se tato závada i při stanovení ostatních indikátorových skupin mikroorganizmů?
3. Vysvětlete tvrzení uvedené na str. 60: "Vzhledem k použitému MRS agaru bylo možné pomocí morfologických znaků zjistit, že se jedná o kolonie laktobacilů"
4. Vysvětlete pojmy "enterobakterie" a "koliformní bakterie".
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. - Jakým způsobem byly ochovány vzorky při jejich přepravě?
Ing. Robert Gál, Ph.D.- Budou výskledky Vaší práce uplatněny v praxi?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.