Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou rozmarýnu a oregana, jejich chemickým složením, zdravotními účinky, antioxidační aktivitou a využitím. Dále jsou v práci popsány antioxidanty a metody využívané pro stanovení množství polyfenolických látek a antioxidační aktivity. Praktická část práce se zabývá stanovením celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity (metody s využitím DPPH a ABTS) i s vyhodnocením antioxidační aktivity pomocí hodnoty IC50 v extraktech rozmarýnu a oregana připravených extrakcí při různých teplotách, a to při 80 a 95 °C. Při vyšší teplotě extrakce byly ve většině stanovení zjištěny vyšší hodnoty celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity u obou použitých metod, DPPH i ABTS, i hodnot IC50.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is in the theoretical part focused on characteristics of rosemary and oregano, their chemical composition, medicinal effects, antioxidant activity and usage. Antioxidants and methods of polyphenolic content and antioxidant activity determination are there also described. The practical part is focused on the analysis of total polyphenolic content, antioxidant activity (DPPH and ABTS methods) and the evaluation of the IC50 values, in extracts of rosemary and oregano prepared by the extraction using the temperatures of 80 and 95 °C. At higher extraction temperature, higher levels of total polyphenols, antioxidant activity for both methods used, DPPH and ABTS, and IC50 values were detected in most determinations.
Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou rozmarýnu a oregana, jejich chemickým složením, zdravotními účinky, antioxidační aktivitou a využitím. Dále jsou v práci popsány antioxidanty a metody využívané pro stanovení množství polyfenolických látek a antioxidační aktivity. Praktická část práce se zabývá stanovením celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity (metody s využitím DPPH a ABTS) i s vyhodnocením antioxidační aktivity pomocí hodnoty IC50 v extraktech rozmarýnu a oregana připravených extrakcí při různých teplotách, a to při 80 a 95 °C. Při vyšší teplotě extrakce byly ve většině stanovení zjištěny vyšší hodnoty celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity u obou použitých metod, DPPH i ABTS, i hodnot IC50.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is in the theoretical part focused on characteristics of rosemary and oregano, their chemical composition, medicinal effects, antioxidant activity and usage. Antioxidants and methods of polyphenolic content and antioxidant activity determination are there also described. The practical part is focused on the analysis of total polyphenolic content, antioxidant activity (DPPH and ABTS methods) and the evaluation of the IC50 values, in extracts of rosemary and oregano prepared by the extraction using the temperatures of 80 and 95 °C. At higher extraction temperature, higher levels of total polyphenols, antioxidant activity for both methods used, DPPH and ABTS, and IC50 values were detected in most determinations.
Charakteristika rozmarýnu a oregana, jejich složení, vlastnosti.
Antioxidanty, zástupci, zdroje a působení.
Přehled metod využívaných pro stanovení obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity.
II. Praktická část
Spektrofotometrické stanovení celkového obsahu polyfenolů v extraktech rozmarýnu a oregana s různými podmínkami extrakce.
Stanovení antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana s různými podmínkami extrakce pomocí spektrometrické metody.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rozmarýnu a oregana, jejich složení, vlastnosti.
Antioxidanty, zástupci, zdroje a působení.
Přehled metod využívaných pro stanovení obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity.
II. Praktická část
Spektrofotometrické stanovení celkového obsahu polyfenolů v extraktech rozmarýnu a oregana s různými podmínkami extrakce.
Stanovení antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana s různými podmínkami extrakce pomocí spektrometrické metody.
Seznam doporučené literatury
[1] Amaral, G.P., Mizdal, C.R., Stefanello, S.T., Mendez, A.S.L., Puntel, R.L., et al. Antibacterial and antioxidant effects of Rosmarinus officinalis L. extract and its fractions. J. Tradit. Complement. Med. 2018, 9, 4, s. 383-392. doi: 10.1016/j.jtcme.2017.10.006
[2] Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z.H., Gottardo, C., Suntres, Z. Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxid. Med. Cell Longev. 2016, 2016:1404505. doi: 10.1155/2016/1404505
[3] Velíšek, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3
[4] Yashin, A., Yashin, Y., Xia, X., Nemzer, B. Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review. Antioxidants (Basel), 2017, 6, 3, s. 70-88. https://doi.org/10.3390/antiox6030070
Seznam doporučené literatury
[1] Amaral, G.P., Mizdal, C.R., Stefanello, S.T., Mendez, A.S.L., Puntel, R.L., et al. Antibacterial and antioxidant effects of Rosmarinus officinalis L. extract and its fractions. J. Tradit. Complement. Med. 2018, 9, 4, s. 383-392. doi: 10.1016/j.jtcme.2017.10.006
[2] Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z.H., Gottardo, C., Suntres, Z. Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxid. Med. Cell Longev. 2016, 2016:1404505. doi: 10.1155/2016/1404505
[3] Velíšek, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3
[4] Yashin, A., Yashin, Y., Xia, X., Nemzer, B. Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review. Antioxidants (Basel), 2017, 6, 3, s. 70-88. https://doi.org/10.3390/antiox6030070
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře, hodnocení oponenta: B – velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Jaké části čerstvých rostlin byly zpracovány pro přípravu extraktů?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. - Na základě čeho jste vybírala uvedené extrakční teploty? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.- Z jakého důvodu jste nestanovila sušinu zkoumaných vzorků? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. - Prováděla jste statistickou analýzu výsledků? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D. - Připomněla, že v grafech postrádá chybové úsečky. ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově a správně.