Tokové chování práškových látek je ovlivněno řadou parametrů, které mají v konečném důsledku velký vliv na technologické operace spojené s těmito látkami. Tato diplomová práce se zabývá právě měřením těchto parametrů, které tzv. tokovost prášků ovlivňují. Práce popisuje meření tokových křivek vybraných vzorků kakaových prášků s vyhodnocením pomocí Mohrových kružnic při různých konsolidačních napětích. Dále jsou použity i další metodiky jako DSC a SEM.
Anotace v angličtině
The flow behaviour of powdered substances is influenced by a number of parameters that ultimately have a major impact on the technological operations associated with these substances. This thesis deals with the measurement of these parameters that determine the flow rate of powders. The thesis describes the measurement of flow curves of selected samples of cocoa powders with evaluation using Mohr's circles at different consolidation stresses. Other methodologies such as DSC and SEM are also used.
Tokové chování práškových látek je ovlivněno řadou parametrů, které mají v konečném důsledku velký vliv na technologické operace spojené s těmito látkami. Tato diplomová práce se zabývá právě měřením těchto parametrů, které tzv. tokovost prášků ovlivňují. Práce popisuje meření tokových křivek vybraných vzorků kakaových prášků s vyhodnocením pomocí Mohrových kružnic při různých konsolidačních napětích. Dále jsou použity i další metodiky jako DSC a SEM.
Anotace v angličtině
The flow behaviour of powdered substances is influenced by a number of parameters that ultimately have a major impact on the technological operations associated with these substances. This thesis deals with the measurement of these parameters that determine the flow rate of powders. The thesis describes the measurement of flow curves of selected samples of cocoa powders with evaluation using Mohr's circles at different consolidation stresses. Other methodologies such as DSC and SEM are also used.
Zpracujte literární rešerši na zadané téma principů a metody měření práškové reologie.
Definujte způsoby popisu mechanických vlastností práškových materiálů.
Popište způsoby měření fyzikálních vlastností práškových potravin a jejich vyhodnocení.
II. Experimentální část
Proveďte měření tokových křivek vybraných práškových potravin (mouka, kakao, sušené mléko, sušená syrovátka a pod.) pro různé stupně konsolidace.
Proveďte grafické vyhodnocení tokových parametrů pomocí Mohrových kružnic.
Výsledky zpracujte do tabulky a grafů.
Citujte veškerou použitou literaturu. Dodržujte předepsaný styl a formát pro DP
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte literární rešerši na zadané téma principů a metody měření práškové reologie.
Definujte způsoby popisu mechanických vlastností práškových materiálů.
Popište způsoby měření fyzikálních vlastností práškových potravin a jejich vyhodnocení.
II. Experimentální část
Proveďte měření tokových křivek vybraných práškových potravin (mouka, kakao, sušené mléko, sušená syrovátka a pod.) pro různé stupně konsolidace.
Proveďte grafické vyhodnocení tokových parametrů pomocí Mohrových kružnic.
Výsledky zpracujte do tabulky a grafů.
Citujte veškerou použitou literaturu. Dodržujte předepsaný styl a formát pro DP
Seznam doporučené literatury
[1] SCHULZE, Dietmar. Powders and bulk solids: behavior, characterization, storage and flow. New York: Springer, c2008. ISBN 978-3-540-73767-4
[2] FEDA, Jaroslav. Mechanics of particulate materials: the principles. New York: Elsevier Scientific Pub. Co., 1982. ISBN 0-444-99713-x
[3] FIGURA, Ludger O. a Arthur A. TEIXEIRA. Food physics: physical properties--measurement and applications. New York: Springer, c2007. ISBN 978-3-540-34191-8
Seznam doporučené literatury
[1] SCHULZE, Dietmar. Powders and bulk solids: behavior, characterization, storage and flow. New York: Springer, c2008. ISBN 978-3-540-73767-4
[2] FEDA, Jaroslav. Mechanics of particulate materials: the principles. New York: Elsevier Scientific Pub. Co., 1982. ISBN 0-444-99713-x
[3] FIGURA, Ludger O. a Arthur A. TEIXEIRA. Food physics: physical properties--measurement and applications. New York: Springer, c2007. ISBN 978-3-540-34191-8
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: B – velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Vysvětlete podrobně, co znázorňuje obrázek 14 a popište jeho průběh a význam.
2. Obr 36 chybí označení směru tepelného toku, uvedený pík tání je endo nebo exotermní proces?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Lze na základě Vašich výsledků upravit techniku výroby kakaa? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Z jakého důvodu bylo pro analýzu zařazeno Caro? Proč nebyly všechny analýzy provedeny u všech vzorků? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Na reometru jste měřila v suchém stavu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.