Diplomová práce se zabývá rozdílným složením diabetické diety D9/250 ve věznici a zkoumá možnost stravování, které se zaměřuje na hlavní energetický zdroj v tucích u osob trpících onemocněním diabetes mellitus. Byly vyhodnoceny nutriční faktory v dietě D9/250 ve věznici a zjistilo se, že dochází k permanentnímu překračování energie o 32 %, bílkovin o 44 %, tuků o 16 % s velkým obsahem nasycených mastných kyselinách a s nízkým zastoupením polynenasycených mastných kyselin. Stanovená mez cholesterolu je překračována o 32,7 %. Pacienti s onemocněním diabetes mellitus se 5 měsíců stravovali režimem low carbohydrates high fats (LCHF), kde hlavní energetický zdroj představoval tuk. Zjistilo se, že stravující režim LCHF měl pozitivní vliv na jejich lipidový profil (TAG,
HDL, LDL, celkový cholesterol), glykovaný hemoglobin, glykémii i BMI.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the different composition of the diabetic diet D9/250 in prison and examines the possibility of eating habits, which focuses on the main energy source in fats in people suffering from diabetes mellitus. Nutritional factors in diet D9/250 were evaluated in prison and it was found that there was a permanent excess of energy by 32 %, protein by 44 %, fat by 16 % with a high content of saturated fatty acids and low proportion of polyunsaturated fatty acids. The determined cholesterol limit has exceeded by 32.7 %. Patients with diabetes mellitus spent 5 months on a low carbohydrates high fats (LCHF) regimen, where fats were the main energy source. The LCHF diet was found to have a positive effect on their lipid profile (TAG, HDL, LDL, total cholesterol), glycated hemoglobin, glycemia and BMI.
Diplomová práce se zabývá rozdílným složením diabetické diety D9/250 ve věznici a zkoumá možnost stravování, které se zaměřuje na hlavní energetický zdroj v tucích u osob trpících onemocněním diabetes mellitus. Byly vyhodnoceny nutriční faktory v dietě D9/250 ve věznici a zjistilo se, že dochází k permanentnímu překračování energie o 32 %, bílkovin o 44 %, tuků o 16 % s velkým obsahem nasycených mastných kyselinách a s nízkým zastoupením polynenasycených mastných kyselin. Stanovená mez cholesterolu je překračována o 32,7 %. Pacienti s onemocněním diabetes mellitus se 5 měsíců stravovali režimem low carbohydrates high fats (LCHF), kde hlavní energetický zdroj představoval tuk. Zjistilo se, že stravující režim LCHF měl pozitivní vliv na jejich lipidový profil (TAG,
HDL, LDL, celkový cholesterol), glykovaný hemoglobin, glykémii i BMI.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the different composition of the diabetic diet D9/250 in prison and examines the possibility of eating habits, which focuses on the main energy source in fats in people suffering from diabetes mellitus. Nutritional factors in diet D9/250 were evaluated in prison and it was found that there was a permanent excess of energy by 32 %, protein by 44 %, fat by 16 % with a high content of saturated fatty acids and low proportion of polyunsaturated fatty acids. The determined cholesterol limit has exceeded by 32.7 %. Patients with diabetes mellitus spent 5 months on a low carbohydrates high fats (LCHF) regimen, where fats were the main energy source. The LCHF diet was found to have a positive effect on their lipid profile (TAG, HDL, LDL, total cholesterol), glycated hemoglobin, glycemia and BMI.
Charakteristika onemocnění diabetes mellitus - výskyt, příznaky.
Specifické výživové požadavky osob při daném onemocnění.
Možnosti ovlivnění glykémie výživou, hodnocení potravin tzv. glykemickým indexem.
Popis uzavřeného systému stravování Vězeňské služby České republiky včetně připravovaných diet.
II. Praktická část
Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy dle diabetické diety D9 a diety americké diabetologické společnosti.
Energetické a nutriční vyhodnocení jídelníčků v programu NutriPro, či jiném nutričním programu.
Porovnání variant diabetických diet včetně vyhodnocení krevního obrazu u sledovaných osob.
Diskuze výsledků a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika onemocnění diabetes mellitus - výskyt, příznaky.
Specifické výživové požadavky osob při daném onemocnění.
Možnosti ovlivnění glykémie výživou, hodnocení potravin tzv. glykemickým indexem.
Popis uzavřeného systému stravování Vězeňské služby České republiky včetně připravovaných diet.
II. Praktická část
Metodika sestavení a hodnocení plánu stravy dle diabetické diety D9 a diety americké diabetologické společnosti.
Energetické a nutriční vyhodnocení jídelníčků v programu NutriPro, či jiném nutričním programu.
Porovnání variant diabetických diet včetně vyhodnocení krevního obrazu u sledovaných osob.
Diskuze výsledků a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4
[2] SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 379 s. ISBN 978-80-247-2256-6
[3] MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton, 2003, 99 s. ISBN 80-7254-421-7
[4] KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. II., přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0
[4] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
Seznam doporučené literatury
[1] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4
[2] SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 379 s. ISBN 978-80-247-2256-6
[3] MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton, 2003, 99 s. ISBN 80-7254-421-7
[4] KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. II., přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0
[4] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
Přílohy volně vložené
Propočty jednotlivých diet
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. V práci jen krátce popisujete vlákninu a její důležitou složku celulózu. Mohl byste více popsat další složky vlákniny a jakým způsobem ovlivňují glykémii u lidí s onemocněním diabetes mellitus?
2. Na základě vašeho studia, setkal jste se i s možností úpravy glykemie u lidí s DM využitím přerušovaného půstu? Můžete popsat výhody a nevýhody této alternativy?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komisepoloženy následující dotazy:
doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D. Můžete uvést z čeho se například skládá jídelníček? Čím je způsoben nárůst BMI po ukončení LCHF stravování? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. Kolik studií již existuje pro tuto oblast výzkumu? Má obdobný účinek i jiný typ diety? Jaká byla zkušenost s pacienty? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.