Cílem této diplomové práce bylo izolovat bakterie čeledi Enterobacteriaceae ze vzorků chlazeného kuřecího masa získaných z různých řeznictví Zlínského kraje, provést jejich identifikaci a stanovit u nich výskyt antibiotické rezistence k celkem 20 antibiotikům diskovou difúzní metodou.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to isolate bacteria of the family Enterobacteriaceae from samples of chilled chicken meat obtained from various butchers in the Zlín region, identify them and determine the occurrence of antibiotic resistance to a total of 20 antibiotics by disk diffusion method.
Klíčová slova
Enterobacteriaceae, antibiotika, antibiotická rezistence, disková difúzní metoda
Klíčová slova v angličtině
Enterobacteriaceae, antibiotics, antibiotic resistance, disk diffusion method
Rozsah průvodní práce
79
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce bylo izolovat bakterie čeledi Enterobacteriaceae ze vzorků chlazeného kuřecího masa získaných z různých řeznictví Zlínského kraje, provést jejich identifikaci a stanovit u nich výskyt antibiotické rezistence k celkem 20 antibiotikům diskovou difúzní metodou.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to isolate bacteria of the family Enterobacteriaceae from samples of chilled chicken meat obtained from various butchers in the Zlín region, identify them and determine the occurrence of antibiotic resistance to a total of 20 antibiotics by disk diffusion method.
Klíčová slova
Enterobacteriaceae, antibiotika, antibiotická rezistence, disková difúzní metoda
Klíčová slova v angličtině
Enterobacteriaceae, antibiotics, antibiotic resistance, disk diffusion method
Zásady pro vypracování
1.Sepište literární rešerši o bakteriích rezistentních na antibiotika (ARB), zaměřte se na enterobakterie v potravinách a vodním prostředí.
2. Popište u nich výskyt všech skupin genů pro antibiotickou rezistenci (ARG) a vyhledejte různé metody jejich detekce.
3. Experimentálně izolujte kmeny enterobakterií z potravin živočišného původu, proveďte jejich identifikaci a stanovte výskyt antibiotické rezistence genotypicky i fenotypicky.
4. Výsledky vyhodnoťte, diskutujte s aktuální odbornou literaturou a formulujte závěry.
Zásady pro vypracování
1.Sepište literární rešerši o bakteriích rezistentních na antibiotika (ARB), zaměřte se na enterobakterie v potravinách a vodním prostředí.
2. Popište u nich výskyt všech skupin genů pro antibiotickou rezistenci (ARG) a vyhledejte různé metody jejich detekce.
3. Experimentálně izolujte kmeny enterobakterií z potravin živočišného původu, proveďte jejich identifikaci a stanovte výskyt antibiotické rezistence genotypicky i fenotypicky.
4. Výsledky vyhodnoťte, diskutujte s aktuální odbornou literaturou a formulujte závěry.
Seznam doporučené literatury
[1] AMARASIRI, Mohan, Daisuke SANO a Satoru SUZUKI. Understanding human health risks caused by antibiotic resistant bacteria (ARB) and antibiotic resistance genes (ARG) in water environments: Current knowledge and questions to be answered. Critical Reviews in Environmental Science and Technology [online]. 2020, 50(19), 2016-2059 [cit. 2021-8-24]. ISSN 1064-3389. Dostupné z: doi:10.1080/10643389.2019.1692611
[2] GAIRE, Tara N., Harvey Morgan SCOTT, Laura SELLERS, T. G. NAGARAJA a Victoriya V. VOLKOVA. Age Dependence of Antimicrobial Resistance Among Fecal Bacteria in Animals: A Scoping Review. Frontiers in Veterinary Science [online]. 2021, 7 [cit. 2021-8-24]. ISSN 2297-1769. Dostupné z: doi:10.3389/fvets.2020.622495
[3] GALHANO, Beatriz S. P., Rafaela G. FERRARI, Pedro PANZENHAGEN, Ana Carolina S. DE JESUS a Carlos A. CONTE-JUNIOR. Antimicrobial Resistance Gene Detection Methods for Bacteria in Animal-Based Foods: A Brief Review of Highlights and Advantages. Microorganisms [online]. 2021, 9(5) [cit. 2021-8-24]. ISSN 2076-2607. Dostupné z: doi:10.3390/microorganisms9050923
[4] GUALERZI, Claudio O., Letizia BRANDI, Attilio FABBRETTI a Cynthia L. PON, ed. Antibiotics: targets, mechanisms and resistance. Weinheim, Germany: Wiley-VCH, [2014], 1 online zdroj (xxiv, 549 stran). Dostupné z: doi:9783527659685
[5] LIU, Yi, Wenzhi LIU, Xiaomei YANG, Jie WANG, Hui LIN a Yuyi YANG. Microplastics are a hotspot for antibiotic resistance genes: Progress and perspective. Science of The Total Environment [online]. 2021, 773 [cit. 2021-8-24]. ISSN 00489697. Dostupné z: doi:10.1016/j.scitotenv.2021.145643
Seznam doporučené literatury
[1] AMARASIRI, Mohan, Daisuke SANO a Satoru SUZUKI. Understanding human health risks caused by antibiotic resistant bacteria (ARB) and antibiotic resistance genes (ARG) in water environments: Current knowledge and questions to be answered. Critical Reviews in Environmental Science and Technology [online]. 2020, 50(19), 2016-2059 [cit. 2021-8-24]. ISSN 1064-3389. Dostupné z: doi:10.1080/10643389.2019.1692611
[2] GAIRE, Tara N., Harvey Morgan SCOTT, Laura SELLERS, T. G. NAGARAJA a Victoriya V. VOLKOVA. Age Dependence of Antimicrobial Resistance Among Fecal Bacteria in Animals: A Scoping Review. Frontiers in Veterinary Science [online]. 2021, 7 [cit. 2021-8-24]. ISSN 2297-1769. Dostupné z: doi:10.3389/fvets.2020.622495
[3] GALHANO, Beatriz S. P., Rafaela G. FERRARI, Pedro PANZENHAGEN, Ana Carolina S. DE JESUS a Carlos A. CONTE-JUNIOR. Antimicrobial Resistance Gene Detection Methods for Bacteria in Animal-Based Foods: A Brief Review of Highlights and Advantages. Microorganisms [online]. 2021, 9(5) [cit. 2021-8-24]. ISSN 2076-2607. Dostupné z: doi:10.3390/microorganisms9050923
[4] GUALERZI, Claudio O., Letizia BRANDI, Attilio FABBRETTI a Cynthia L. PON, ed. Antibiotics: targets, mechanisms and resistance. Weinheim, Germany: Wiley-VCH, [2014], 1 online zdroj (xxiv, 549 stran). Dostupné z: doi:9783527659685
[5] LIU, Yi, Wenzhi LIU, Xiaomei YANG, Jie WANG, Hui LIN a Yuyi YANG. Microplastics are a hotspot for antibiotic resistance genes: Progress and perspective. Science of The Total Environment [online]. 2021, 773 [cit. 2021-8-24]. ISSN 00489697. Dostupné z: doi:10.1016/j.scitotenv.2021.145643
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Jaké rody patří do čeledi Enterobacteriaceae a které druhy jsou patogenní pro člověka?
2. Jaké jsou další metody identifikace bakterií?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Vzorky byly ze stejného chovu nebo se jednalo o odlišné šarže?
Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.: Zjištovali jste i počty mikroorganismů, zda byl jejich počet v pořádku z hlediska stanovených norem? Byly výrobky bezpečné? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jsou Vaše výsledky ohledně multirezistence srovnatelné s literaturou? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.