Antibiotická rezistence je problémem dnešní doby, jelikož ohrožuje lidské zdraví. Bakterie mohou antibiotickou rezistenci získat několika mechanismy, které mohou být přirozené nebo způsobené prostředím. Tyto bakterie se také mohou vyskytovat v potravinách. Přenosem z potraviny se mohou dostat do lidského těla. Jedny z významných bakterií, které se vyskytují v potravinách, jsou bakterie rodu Staphylococcus.
Tato diplomová práce se zabývá výskytem rezistentních kmenů bakterií rodu Staphylococcus v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti. Potraviny byly živočišného i rostlinného původu v syrovém stavu i tepelně opracované. Z těchto potravin byly izolovány bakterie rodu Staphylococcus. Převážná většina izolovaných grampozitivních bakterií se vyskytovala v potravinách živočišného původu. Antibiotická rezistence na vybraná antibiotika byla u izolovaných bakterií rodu Staphylococcus testována pomocí diskové difúzní metody. Rezistence byla zjišťována na základě naměřených inhibičních zón, které byly porovnány dle tabulky breakpointů systému EUCAST. Byly zjištěny rezistentní kmeny. U čtyř kmenů bakterií byla zjištěná nulová inhibice daným antibiotikem. Tyto bakterie byly rezistentní. Mezi tato antibiotika patřil tobramycin, amikacin a ampicilin. Antibiotikum s největším inhibičním účinkem byl ceftazidin. K tomuto antibiotiku byla rezistentní pouze jedna bakterie S. vitulinus, která byla izolovaná z vepřového mletého masa.
Anotace v angličtině
Antibiotic resistance is a problem of our time as it threatens human health. Bacteria can acquire antibiotic resistance by several mechanisms, which may be natural or environmentally induced. These bacteria can also be present in food. They can enter the human body through transmission from food. Some of the important bacteria found in food are bacteria of the genus Staphylococcus.
This diploma thesis is concerned with the occurrence of resistant strains of Staphylococcus bacteria in foods that are commonly available commercially. The foodstuffs were of animal and vegetable origin in raw state and cooked. Bacteria of the genus Staphylococcus were isolated from these foods. The vast majority of the isolated Gram-positive bacteria were present in foods of animal origin. Antibiotic resistance to the selected antibiotics was tested for the isolated Staphylococcus bacteria using the disc diffusion method. Resistance was determined on the basis of measured inhibition zones, which were compared according to the EUCAST breakpoint table. Resistant strains were detected. Four bacterial strains were found to have zero inhibition to the antibiotic. These bacteria were resistant. These antibiotics included tobramycin, amikacin and ampicillin. The antibiotic with the greatest inhibitory effect was ceftazidine. Only one bacterium, S. vitulinus, isolated from pork mince, was resistant to this antibiotic.
Antibiotická rezistence je problémem dnešní doby, jelikož ohrožuje lidské zdraví. Bakterie mohou antibiotickou rezistenci získat několika mechanismy, které mohou být přirozené nebo způsobené prostředím. Tyto bakterie se také mohou vyskytovat v potravinách. Přenosem z potraviny se mohou dostat do lidského těla. Jedny z významných bakterií, které se vyskytují v potravinách, jsou bakterie rodu Staphylococcus.
Tato diplomová práce se zabývá výskytem rezistentních kmenů bakterií rodu Staphylococcus v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti. Potraviny byly živočišného i rostlinného původu v syrovém stavu i tepelně opracované. Z těchto potravin byly izolovány bakterie rodu Staphylococcus. Převážná většina izolovaných grampozitivních bakterií se vyskytovala v potravinách živočišného původu. Antibiotická rezistence na vybraná antibiotika byla u izolovaných bakterií rodu Staphylococcus testována pomocí diskové difúzní metody. Rezistence byla zjišťována na základě naměřených inhibičních zón, které byly porovnány dle tabulky breakpointů systému EUCAST. Byly zjištěny rezistentní kmeny. U čtyř kmenů bakterií byla zjištěná nulová inhibice daným antibiotikem. Tyto bakterie byly rezistentní. Mezi tato antibiotika patřil tobramycin, amikacin a ampicilin. Antibiotikum s největším inhibičním účinkem byl ceftazidin. K tomuto antibiotiku byla rezistentní pouze jedna bakterie S. vitulinus, která byla izolovaná z vepřového mletého masa.
Anotace v angličtině
Antibiotic resistance is a problem of our time as it threatens human health. Bacteria can acquire antibiotic resistance by several mechanisms, which may be natural or environmentally induced. These bacteria can also be present in food. They can enter the human body through transmission from food. Some of the important bacteria found in food are bacteria of the genus Staphylococcus.
This diploma thesis is concerned with the occurrence of resistant strains of Staphylococcus bacteria in foods that are commonly available commercially. The foodstuffs were of animal and vegetable origin in raw state and cooked. Bacteria of the genus Staphylococcus were isolated from these foods. The vast majority of the isolated Gram-positive bacteria were present in foods of animal origin. Antibiotic resistance to the selected antibiotics was tested for the isolated Staphylococcus bacteria using the disc diffusion method. Resistance was determined on the basis of measured inhibition zones, which were compared according to the EUCAST breakpoint table. Resistant strains were detected. Four bacterial strains were found to have zero inhibition to the antibiotic. These bacteria were resistant. These antibiotics included tobramycin, amikacin and ampicillin. The antibiotic with the greatest inhibitory effect was ceftazidine. Only one bacterium, S. vitulinus, isolated from pork mince, was resistant to this antibiotic.
[1] Walsh, C. Antibiotics: actions, origins, resistance. Washington: ASM Press, 2003, 335 s. ISBN 1-55581-254-6
Hudson, J.A., Frewer, L.J., Jones, G. et al. The agri-food chain and antimicrobial resistance: A review. Trends in Food Science and Technology, 69: 131-147. 2017
[2] Rhouma, M., Romero-Barrios, P., Gaucher, M-L., Bhachoo, S. Antimicrobial resistance associated with the use of antimicrobial processing aids during poultry processing operations: cause for concern? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. doi: 10.1080/10408398.2020.1798345
[3] Schrijver, R., Stijntjes, M., Rodriguez-Bano, J. et al. Review of antimicrobial resistance surveillance programmes in livestock and meat in EU with focus on humans. Clinical Microbiology and Infection, 24: 577-590. 2018
[4] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Seznam doporučené literatury
[1] Walsh, C. Antibiotics: actions, origins, resistance. Washington: ASM Press, 2003, 335 s. ISBN 1-55581-254-6
Hudson, J.A., Frewer, L.J., Jones, G. et al. The agri-food chain and antimicrobial resistance: A review. Trends in Food Science and Technology, 69: 131-147. 2017
[2] Rhouma, M., Romero-Barrios, P., Gaucher, M-L., Bhachoo, S. Antimicrobial resistance associated with the use of antimicrobial processing aids during poultry processing operations: cause for concern? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. doi: 10.1080/10408398.2020.1798345
[3] Schrijver, R., Stijntjes, M., Rodriguez-Bano, J. et al. Review of antimicrobial resistance surveillance programmes in livestock and meat in EU with focus on humans. Clinical Microbiology and Infection, 24: 577-590. 2018
[4] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C – dobře, hodnocení oponenta: D – uspokojivě). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. V kapitole 3, která nese název Antibiotická rezistence vybraných grampozitivních koků izolovaných z potravin a nápojů, píšete: „Rezistentní kmeny se vyskytují u bakterií rodů Staphylococcus, Enterococcus, Klebsiella, Bacteroides, Mycobacterium a Salmonella.“ Jsou všichni uvedení zástupci grampozitivními koky?
2. Na základě, jakých předpokladů byly voleny hraniční hodnoty inhibičních zón a hodnocena citlivost/rezistence na jednotlivá antibiotika? Proč se vliv erythromycinu zkoumalo pouze u 12 kmenů stafylokoků a u zbytku antibiotik 37 kmenů? Na zjištění citlivosti/rezistenci na methicillin, byly opravdu použity disky s tímto antibiotikem? Nejednalo se spíš o oxacillin nebo cefoxitin?
3. Jaká je současná situace v ČR, co se týká výskytu multirezistentních kmenů stafylokoků?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
1. Ing. Robert Gál, Ph.D. - Jak si vysvětlujete, že nejvíce kmenů mikroorganizmů bylo izolováno právě z kuřecích křídel? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.