Cílem této práce bylo stanovení množství indikátorových mikroorganismů ve vybraných vzorcích sušeného a lyofilizovaného ovoce a ve vzorcích potravin upravených sterilací nebo lyofilizací a lyofilizací se sterilací a stanovení kvality těchto vzorků potravin z mikrobiologického hlediska. U všech vzorků byla následně provedena termostatová zkouška a mikrobiologická analýza. Všechny vzorky byly dále skladovány po dobu dvou měsíců při různých teplotách. Vzorky byly opět podrobeny mikrobiologické analýze na přítomnost indikátorových mikroorganismů. Mikrobiologická analýza potvrdila předpo-klad, že při dodržení zásad hygienické praxe jsou tyto potraviny z mikrobiologického hlediska bezpečné.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to determine the amount of indicator microorganisms in select-ed samples of dried and lyophilized fruit and in food samples treated by sterilization or lyophilisation and lyophilisation with sterilization and to determine the quality of these food samples from a microbiological point of view. All samples were then subjected to a thermostatic test and microbiological analysis. All samples were further stored for two months at different temperatures. The samples were again subjected to microbiological analysis for the presence of indicator microorganisms. Microbiological analysis con-firmed the assumption that these foods are safe if the principles of hygienic practice are followed.
Cílem této práce bylo stanovení množství indikátorových mikroorganismů ve vybraných vzorcích sušeného a lyofilizovaného ovoce a ve vzorcích potravin upravených sterilací nebo lyofilizací a lyofilizací se sterilací a stanovení kvality těchto vzorků potravin z mikrobiologického hlediska. U všech vzorků byla následně provedena termostatová zkouška a mikrobiologická analýza. Všechny vzorky byly dále skladovány po dobu dvou měsíců při různých teplotách. Vzorky byly opět podrobeny mikrobiologické analýze na přítomnost indikátorových mikroorganismů. Mikrobiologická analýza potvrdila předpo-klad, že při dodržení zásad hygienické praxe jsou tyto potraviny z mikrobiologického hlediska bezpečné.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to determine the amount of indicator microorganisms in select-ed samples of dried and lyophilized fruit and in food samples treated by sterilization or lyophilisation and lyophilisation with sterilization and to determine the quality of these food samples from a microbiological point of view. All samples were then subjected to a thermostatic test and microbiological analysis. All samples were further stored for two months at different temperatures. The samples were again subjected to microbiological analysis for the presence of indicator microorganisms. Microbiological analysis con-firmed the assumption that these foods are safe if the principles of hygienic practice are followed.
Dehydratované a sterilované pokrmy textendash příprava, složení, vlastnosti, využití
Mikroorganizmy v dehydratovaných a sterilovaných potravinách
Možnosti detekce mikroorganizmů v dehydratovaných a sterilovaných potravinách
II. Praktická část
Stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vybraných dehydratovaných a sterilovaných pokrmech
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Dehydratované a sterilované pokrmy textendash příprava, složení, vlastnosti, využití
Mikroorganizmy v dehydratovaných a sterilovaných potravinách
Možnosti detekce mikroorganizmů v dehydratovaných a sterilovaných potravinách
II. Praktická část
Stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vybraných dehydratovaných a sterilovaných pokrmech
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů práce
Seznam doporučené literatury
[1] Chitrakar, B., Zhang, M., Adhikari, B. Dehydrated foods: Are they microbiologically safe? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59: 2734-2745. 2019
[2] Wu, D., Forghani, F., et al. Microbialresponsetosomenonthermalphysicaltechnologies. Trends in Food Science and Technology, 95: 107-117. 2020
[3] Soni, A., Smith, J., Thompson, A., Brightwell, G. Microwave-induced thermal sterilization - A review on history, technical progress, advantages and challenges as compared to the conventional methods. Trends in Food Science and Technology, 97: 433-442. 2020
[4] ICMSF tp{ textendash }International Commission on Microbiological Specification for Foods. Microorganisms in foods 6. 2nd ed. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. 2005
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Seznam doporučené literatury
[1] Chitrakar, B., Zhang, M., Adhikari, B. Dehydrated foods: Are they microbiologically safe? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59: 2734-2745. 2019
[2] Wu, D., Forghani, F., et al. Microbialresponsetosomenonthermalphysicaltechnologies. Trends in Food Science and Technology, 95: 107-117. 2020
[3] Soni, A., Smith, J., Thompson, A., Brightwell, G. Microwave-induced thermal sterilization - A review on history, technical progress, advantages and challenges as compared to the conventional methods. Trends in Food Science and Technology, 97: 433-442. 2020
[4] ICMSF tp{ textendash }International Commission on Microbiological Specification for Foods. Microorganisms in foods 6. 2nd ed. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. 2005
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: B – velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Jaké jsou možnosti identifikace mikroorganizmů, po stanovení colony forming unit (CFU), z potravin?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Robert Gál, Ph.D. - Dle jakého kritéria jste vybrala vzorky k mikobiologické analýze? ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. Ing. Jozef Golian, Dr. - Dokážete posoudit ekonomickou náročnost zařazení těchto potravin do bojových dávek? ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. Ing. Jozef Golian, Dr. - Jakou trvanlivost mají dané výrobky? ZODPOVĚZEN ZCELA
Na zadané i doplňující otázky odpověděla studentka vyčerpávajícím způsobem. Prokázala, že dokáže logicky myslet a samostatně řešit problémy.