Diplomová práce se zabývá výrobou mýdla ze zvěřinového tuku, konkrétně z tuku daňka obecného. Praktická část se zabývá výrobou vzorků mýdel se třemi se měnícími faktory, kterými jsou Teplota (oC), množství NaOH použitého při saponifikaci a množství NaCl použitého při vysolování.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the production of soap from venison fat, specifically from fallow deer fat. The practical part deals with the production of soap samples with three changing factors, which are temperature (oC), the amount of NaOH used in saponification and the amount of NaCl used in salting out.
Diplomová práce se zabývá výrobou mýdla ze zvěřinového tuku, konkrétně z tuku daňka obecného. Praktická část se zabývá výrobou vzorků mýdel se třemi se měnícími faktory, kterými jsou Teplota (oC), množství NaOH použitého při saponifikaci a množství NaCl použitého při vysolování.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the production of soap from venison fat, specifically from fallow deer fat. The practical part deals with the production of soap samples with three changing factors, which are temperature (oC), the amount of NaOH used in saponification and the amount of NaCl used in salting out.
1. V literární studii se zaměřte na současný stav řešené problematiky a kriticky jej zhodnoťte.
2. Navrhněte technologický postup zpracování odpadního tuku ze zvěřiny na toaletní mýdla.
3. Sledujte vliv vybraných procesních podmínek na vlastnosti připravených mýdel. Vlastnosti mýdel vyhodnoťte standardními metodami pro testování mýdel.
4. Navrhněte optimální procesní podmínky zpracování odpadního tuku na mýdla.
5. Výsledky měření zpracujte vhodným softwarem, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce pro vědu a praxi.
Zásady pro vypracování
1. V literární studii se zaměřte na současný stav řešené problematiky a kriticky jej zhodnoťte.
2. Navrhněte technologický postup zpracování odpadního tuku ze zvěřiny na toaletní mýdla.
3. Sledujte vliv vybraných procesních podmínek na vlastnosti připravených mýdel. Vlastnosti mýdel vyhodnoťte standardními metodami pro testování mýdel.
4. Navrhněte optimální procesní podmínky zpracování odpadního tuku na mýdla.
5. Výsledky měření zpracujte vhodným softwarem, proveďte diskusi a zhodnoťte přínos práce pro vědu a praxi.
Seznam doporučené literatury
[1]EIRI Board. Modern Technology of Acid Slurry, Surfactants, Soap and Detergents with Formulae. New Delhi: Engineers India Research Institute, 2020
[2]Spitz, L. Soap Manufacturing Technology. Amsterdam: Academic Press, 2006
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
1. Jakými přídatnými látkami, zlepšujícími vzhled a aroma, byste případně doporučil obohatit Vámi získaná mýdla pro potenciální obchodní využití a atraktivitu mýdel ze zvěřinového tuku?
2. Jakou kombinaci (teplota / NaCl / NaOH) byste doporučil pro získání optimální kvality mýdla z Vámi využité suroviny?
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. - Jaké ingredience byste navrhl pro úpravu tvrdosti a křehkosti modelových vzorků? ZODPOVĚZEN ZCELA
prof. Ing. Jozef Golian, Dr. - Z jakého důvodu byly měly vzorky mýdel zrnitou konzistenci? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D. - Které parametry byly hodnoceny senrozickou analýzou? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. Na otázky komise reagoval pohotově.