Diplomová práce se zabývá charakteristikou, zpracováním a vlastnostmi kávových zrn, jejich pražením a detailně popisuje stříbrné kávové slupky. Pojednává o oblastech uplatnění stříbrných kávových slupek v kosmetice i nekosmetických oborech. Získané poznatky uvádí do praxe připravením a testováním kosmetické řady obsahující extrakty
ze stříbrných kávových slupek.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is focused on characteristics, procesing and properties of coffee beans, their roasting and attention is paid to describes in detail the coffee silverskin. The thesis deals with the area of application of coffee silverskin in cosmetic and non-cosmetic industries. It puts the knowledge gained into practice by preparing and testing a cosmetic line containing extract from coffee silverskin.
Diplomová práce se zabývá charakteristikou, zpracováním a vlastnostmi kávových zrn, jejich pražením a detailně popisuje stříbrné kávové slupky. Pojednává o oblastech uplatnění stříbrných kávových slupek v kosmetice i nekosmetických oborech. Získané poznatky uvádí do praxe připravením a testováním kosmetické řady obsahující extrakty
ze stříbrných kávových slupek.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is focused on characteristics, procesing and properties of coffee beans, their roasting and attention is paid to describes in detail the coffee silverskin. The thesis deals with the area of application of coffee silverskin in cosmetic and non-cosmetic industries. It puts the knowledge gained into practice by preparing and testing a cosmetic line containing extract from coffee silverskin.
Proveďte literární rešerši zaměřenou na složení zelené kávy, chemické složení pražené kávy a vlivy stupně pražení na její kvalitu a vlastnosti. Dále se zaměřte na kávové slupky, jejich charakterizaci, chemické složení a možnosti jejich využití, s akcentem na využití v kosmetice. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte přípravě a charakterizaci meziproduktů z kávových slupek a jejich následné aplikaci do kosmetických přípravků, včetně charakterizace jejich základních vlastností.
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši zaměřenou na složení zelené kávy, chemické složení pražené kávy a vlivy stupně pražení na její kvalitu a vlastnosti. Dále se zaměřte na kávové slupky, jejich charakterizaci, chemické složení a možnosti jejich využití, s akcentem na využití v kosmetice. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte přípravě a charakterizaci meziproduktů z kávových slupek a jejich následné aplikaci do kosmetických přípravků, včetně charakterizace jejich základních vlastností.
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1] Vědecké články z databází Web of Science, Scopus atd; databáze elektronických knih.
[2] WINTGENS, J. N. (2012). Coffee: growing, processing, sustainable production: a guidebook for growers, processors, traders, and researchers (Second, updated edition). Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH Co.
[3] THORN, J., Káva, 1 vyd., Fortuna Print, 2000. ISBN 80-86144-64-X.
[4] POKORNÝ, Jan. Antioxidants in food: practical applications. Cambridge: Woodhead, 2001, 380 s. Woodhead Publishing in food science and technology. ISBN 1-85573-463-X.
[5] YOUNG, J.D.; HARDESTY, D.C.: Flavored coffee compositions with stable flavors and method of making, Canadia Intellectual Property Office, patent number: CA 2 460 802; 2004.
[6] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
Seznam doporučené literatury
[1] Vědecké články z databází Web of Science, Scopus atd; databáze elektronických knih.
[2] WINTGENS, J. N. (2012). Coffee: growing, processing, sustainable production: a guidebook for growers, processors, traders, and researchers (Second, updated edition). Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH Co.
[3] THORN, J., Káva, 1 vyd., Fortuna Print, 2000. ISBN 80-86144-64-X.
[4] POKORNÝ, Jan. Antioxidants in food: practical applications. Cambridge: Woodhead, 2001, 380 s. Woodhead Publishing in food science and technology. ISBN 1-85573-463-X.
[5] YOUNG, J.D.; HARDESTY, D.C.: Flavored coffee compositions with stable flavors and method of making, Canadia Intellectual Property Office, patent number: CA 2 460 802; 2004.
[6] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: Ing. Jana Pavlačková, Ph.D. - Čím si vysvětlujete řádově nižší obsah kofeinu v připravených extraktech z kávových slupek ve srovnání s diskutovanými studiemi? ZODPOVĚZEN ZCELA, U testovaných vzorků nebyla prokázána antimikrobní aktivita, a to ani u extraktů připravených na alkoholové bázi, prosím o vysvětlení. ZODPOVĚZEN ZCELA, Proč byla zvolena různá hladina významnosti u párových a pořadových senzorických zkoušek? ZODPOVĚZEN ZCELA, Procentuální rozdíl v parametrech in vivo byl vztažen v čase 0 na kontrolní místo nebo přirozený stav pokožky? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Jaké je využití kávových slupek v praxi? ZODPOVĚZEN ZCELA Na co je dobrý kofein? ZODPOVĚZEN ZCELA Kolik je procentuálně kofeinu ve slupkách? ZODPOVĚZEN ZCELA Ing. Lucie Urbánková, Ph.D. - U šampónu a gelů jste využila místo vody ten daný vodný extrakt? Ovlivnilo to pH? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Rahula Janiš, CSc. - Byly nějaké studie, kde ovlivňuje kofein v šampónech růst vlasů? ZODPOVĚZEN ZCELA