Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá systémy, které jsou vhodné pro
enkapsulaci aktivních látek. Zabývá se rovněž interakcemi mezi proteiny a polysacharidy, u kterých je možný vznik komplexů. Dále jsou charakterizovány i aktivní látky vhodné pro enkapsulaci do komplexů. V rámci experimentální části byly připraveny komplexy chitosan/kaseinát sodný a chitosan/hydrolyzát sójového proteinu s obsahem aktivní látky (curcumin). Byly sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti jednotlivých biopolymerů a komplexů, jako je zeta potenciál, velikost části a mikrostruktura komplexů.
Anotace v angličtině
In the theoretical part, this bachelor thesis deals with systems that are suitable for encapsulation of active substances. It also deals with interactions between proteins and polysaccharides where complex formation is possible. Active substances suitable for encapsulation into complexes are also characterized. In the experimental part, complexes of chitosan / sodium caseinate and chitosan / soy protein hydrolysate containing active substance (curcumin) were prepared. Physico-chemical characteristics of individual biopolymers and complexes were monitored, such as zeta potential, size and microstructure of complexes.
Klíčová slova
enkapsulace, chitosan, kaseinát sodný, curcumin, protein, polysacharid,
komplex
Klíčová slova v angličtině
encapsulation, chitosan, sodium salt of casein, curcumin, protein,
polysaccharide, complex
Rozsah průvodní práce
65 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá systémy, které jsou vhodné pro
enkapsulaci aktivních látek. Zabývá se rovněž interakcemi mezi proteiny a polysacharidy, u kterých je možný vznik komplexů. Dále jsou charakterizovány i aktivní látky vhodné pro enkapsulaci do komplexů. V rámci experimentální části byly připraveny komplexy chitosan/kaseinát sodný a chitosan/hydrolyzát sójového proteinu s obsahem aktivní látky (curcumin). Byly sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti jednotlivých biopolymerů a komplexů, jako je zeta potenciál, velikost části a mikrostruktura komplexů.
Anotace v angličtině
In the theoretical part, this bachelor thesis deals with systems that are suitable for encapsulation of active substances. It also deals with interactions between proteins and polysaccharides where complex formation is possible. Active substances suitable for encapsulation into complexes are also characterized. In the experimental part, complexes of chitosan / sodium caseinate and chitosan / soy protein hydrolysate containing active substance (curcumin) were prepared. Physico-chemical characteristics of individual biopolymers and complexes were monitored, such as zeta potential, size and microstructure of complexes.
Klíčová slova
enkapsulace, chitosan, kaseinát sodný, curcumin, protein, polysacharid,
komplex
Klíčová slova v angličtině
encapsulation, chitosan, sodium salt of casein, curcumin, protein,
polysaccharide, complex
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na zadané téma. Zaměřte se na charakterizaci vybraných biopolymerů, jejich vlastnosti a využití jako nosičů aktivních látek. Dále se věnujte přípravě komplexů a jejich využití pro enkapsulaci aktivních látek.
V praktické části se věnujte přípravě protein-polysacharidových komplexů, charakterizujte je dostupnými metodami. Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na zadané téma. Zaměřte se na charakterizaci vybraných biopolymerů, jejich vlastnosti a využití jako nosičů aktivních látek. Dále se věnujte přípravě komplexů a jejich využití pro enkapsulaci aktivních látek.
V praktické části se věnujte přípravě protein-polysacharidových komplexů, charakterizujte je dostupnými metodami. Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1] DEVI, N., SARMAH, M., KHATUN, B. and MAJI, T.K., 2017. Encapsulation of active ingredients in polysaccharide-protein complex coacervates. Advances in Colloid and Interface Science, 239, pp. 136-145.
[2] ZHANG, Q., ZHOU, Y., YUE, W., QIN, W., DONG, H. and VASANTHAN, T., 2021. Nanostructures of protein-polysaccharide complexes or conjugates for encapsulation of bioactive compounds. Trends in Food Science & Technology, 109, pp. 169-196.
[3] SEMENOVA, M., 2017. Protein-polysaccharide associative interactions in the design of tailor-made colloidal particles. Current Opinion in Colloid & Interface Science, 28, pp. 15-21.
[4] CORTÉS-MORALES, E.A., MENDEZ-MONTEALVO, G. and VELAZQUEZ, G., 2021. Interactions of the molecular assembly of polysaccharide-protein systems as encapsulation materials. A review. Advances in Colloid and Interface Science, pp. 102398.
Seznam doporučené literatury
[1] DEVI, N., SARMAH, M., KHATUN, B. and MAJI, T.K., 2017. Encapsulation of active ingredients in polysaccharide-protein complex coacervates. Advances in Colloid and Interface Science, 239, pp. 136-145.
[2] ZHANG, Q., ZHOU, Y., YUE, W., QIN, W., DONG, H. and VASANTHAN, T., 2021. Nanostructures of protein-polysaccharide complexes or conjugates for encapsulation of bioactive compounds. Trends in Food Science & Technology, 109, pp. 169-196.
[3] SEMENOVA, M., 2017. Protein-polysaccharide associative interactions in the design of tailor-made colloidal particles. Current Opinion in Colloid & Interface Science, 28, pp. 15-21.
[4] CORTÉS-MORALES, E.A., MENDEZ-MONTEALVO, G. and VELAZQUEZ, G., 2021. Interactions of the molecular assembly of polysaccharide-protein systems as encapsulation materials. A review. Advances in Colloid and Interface Science, pp. 102398.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - 1. Vysvětlete prosím postup přípravy vzorků pro měření zeta potenciálu. Přehled uvedený v Tabulce 2 není zřejmě správný. ZODPOVĚZEN ZCELA, 2. Uveďte, k jakému typů komplexů lze řadit ty, které jste připravila v bakalářské práci. ZODPOVĚZEN ZCELA, 3. Jakými dalšími metodami (kromě DLS) by bylo možné stanovit velikost komplexů? Metody porovnejte a uveďte jejich výhody/nevýhody. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Ing. Pavlína Egner, Ph.D. – Jaké je praktické využití komplexů CAS:CHIT? ZODPOVĚZEN ZCELA Jak jste zvolili příslušné pH komplexů? ZODPOVĚZENO ZCELA, doc. Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D. - Jak jste během práce zacházeli se vzorky obsahující kurkumin, tj. sladování? ZODPOVĚZEN ZCELA, Je možné také využít jiné antioxidanty? ZODPOVĚZEN ZCELA, prof. Ing. Humpolíček, Ph.D. - Je možné využít i jiný protein nežli kaseinát? ZODPOVĚZEN ZCELA, Musí mít daný protein nějaké vlastnosti specifické pro tento komplex, pokud bychm chtěli nahradit kaseinát? ZODPOVĚZEN ZCELA