Bakalářská práce se zabývá termostabilitou rtěnek a balzámů na rty.
V teoretické části jsou popsány jednotlivé stupně výroby rtěnek a balzámů na rty, jejich historické využití a obecné složení včetně ingrediencí, z nichž přípravky sestávají. Následuje charakterizace rtěnky z fyzikálně chemického hlediska jako disperzní soustavy a popis termostability přípravků na rty.
Praktická část popisuje vybrané metody testování termostability celkem 14 přípravků na rty (7 rtěnek a 7 balzámů na rty) od odlišných výrobců a pohybujících se v různé cenové kategorii. U vzorků byla měřena teplota tání, hodnocena stabilita při fluktuaci teploty a za zvýšené teploty a na závěr byla provedena analýza vzorků pomocí metody DSC.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis addresses the thermostability of lipsticks and lip balms.
The initial theoretical part describes the various stages of lipsticks' and lip balms' manufacturing process, as well as their historical use and general composition. It also details a list of ingredients used during production, followed by the physicochemical properties of lipstick using a dispersion technique as well as a description of the thermostability of lip products.
The practical part focuses on selected methods of testing thermostability of a total of 14 lip products (7 lipsticks and 7 lip balms) from different manufacturers and representing different price categories. The melting temperature of the samples was measured followed by their stability during fluctuating temperatures and finally the stability at elevated temperatures
was evaluated. Lastly the analysis of the samples was performed using the DSC method.
Klíčová slova
kosmetika, kosmetický přípravek, rtěnka, balzám na rty, termostabilita
Bakalářská práce se zabývá termostabilitou rtěnek a balzámů na rty.
V teoretické části jsou popsány jednotlivé stupně výroby rtěnek a balzámů na rty, jejich historické využití a obecné složení včetně ingrediencí, z nichž přípravky sestávají. Následuje charakterizace rtěnky z fyzikálně chemického hlediska jako disperzní soustavy a popis termostability přípravků na rty.
Praktická část popisuje vybrané metody testování termostability celkem 14 přípravků na rty (7 rtěnek a 7 balzámů na rty) od odlišných výrobců a pohybujících se v různé cenové kategorii. U vzorků byla měřena teplota tání, hodnocena stabilita při fluktuaci teploty a za zvýšené teploty a na závěr byla provedena analýza vzorků pomocí metody DSC.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis addresses the thermostability of lipsticks and lip balms.
The initial theoretical part describes the various stages of lipsticks' and lip balms' manufacturing process, as well as their historical use and general composition. It also details a list of ingredients used during production, followed by the physicochemical properties of lipstick using a dispersion technique as well as a description of the thermostability of lip products.
The practical part focuses on selected methods of testing thermostability of a total of 14 lip products (7 lipsticks and 7 lip balms) from different manufacturers and representing different price categories. The melting temperature of the samples was measured followed by their stability during fluctuating temperatures and finally the stability at elevated temperatures
was evaluated. Lastly the analysis of the samples was performed using the DSC method.
Klíčová slova
kosmetika, kosmetický přípravek, rtěnka, balzám na rty, termostabilita
I. Teoretická část
1. V teoretické části popište přehledně jednotlivé stupně při výrobě rtěnky.
2. Popište historický přehled aplikace rtěnek a rtěnkám podobných přípravků.
3. Popište podrobně složení a vlastnosti jednotlivých komponentů rtěnky.
4. Popište rtěnku jako disperzní soustavu z fyzikálně chemického hlediska.
II. Praktická část
1. V praktické části hodnoťte dostupnými analytickými metodami nejméně pět vzorků rtěnek a pět vzorků balzámů na rty.
2. Stanovte jejich termostabilitu.
3. Dále hodnoťte jejich časovou odolnost při dlouhodobém tepelném namáhání.
4. Výsledky vzájemně diskutujte a přehledně zpracujte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
1. V teoretické části popište přehledně jednotlivé stupně při výrobě rtěnky.
2. Popište historický přehled aplikace rtěnek a rtěnkám podobných přípravků.
3. Popište podrobně složení a vlastnosti jednotlivých komponentů rtěnky.
4. Popište rtěnku jako disperzní soustavu z fyzikálně chemického hlediska.
II. Praktická část
1. V praktické části hodnoťte dostupnými analytickými metodami nejméně pět vzorků rtěnek a pět vzorků balzámů na rty.
2. Stanovte jejich termostabilitu.
3. Dále hodnoťte jejich časovou odolnost při dlouhodobém tepelném namáhání.
4. Výsledky vzájemně diskutujte a přehledně zpracujte.
Seznam doporučené literatury
[1] McIntosh, K.; Smith, A.; Young, L.K.; Leitch, M.A.; Tiwari, A.K.; Reddy, C.M.; O'Neil, G.W.; Liberatore, M.W.; Chandler, M.; Baki, G. Alkenones as a Promising Green Alternative for Waxes in Cosmetics and Personal Care Products. Cosmetics 2018, 5, 34. https://doi.org/10.3390/cosmetics5020034. [2] Kamairudin, N.; Gani, S.S.A.; Masoumi, H.R.F.; Hashim, P. Optimization of Natural Lipstick Formulation Based on Pitaya (Hylocereus polyrhizus) Seed Oil Using D-Optimal Mixture Experimental Design. Molecules 2014, 19, 16672-16683. https://doi.org/10.3390/molecules191016672.
[3] Rojas, J.; Cabrera, S.; Ciro, G.; Naranjo, A. Lipidic Matrixes Containing Lemon Essential Oil Increases Storage Stability: Rheological, Thermal, and Microstructural Studies. Appl. Sci. 2020, 10, 3909. https://doi.org/10.3390/app10113909.
Seznam doporučené literatury
[1] McIntosh, K.; Smith, A.; Young, L.K.; Leitch, M.A.; Tiwari, A.K.; Reddy, C.M.; O'Neil, G.W.; Liberatore, M.W.; Chandler, M.; Baki, G. Alkenones as a Promising Green Alternative for Waxes in Cosmetics and Personal Care Products. Cosmetics 2018, 5, 34. https://doi.org/10.3390/cosmetics5020034. [2] Kamairudin, N.; Gani, S.S.A.; Masoumi, H.R.F.; Hashim, P. Optimization of Natural Lipstick Formulation Based on Pitaya (Hylocereus polyrhizus) Seed Oil Using D-Optimal Mixture Experimental Design. Molecules 2014, 19, 16672-16683. https://doi.org/10.3390/molecules191016672.
[3] Rojas, J.; Cabrera, S.; Ciro, G.; Naranjo, A. Lipidic Matrixes Containing Lemon Essential Oil Increases Storage Stability: Rheological, Thermal, and Microstructural Studies. Appl. Sci. 2020, 10, 3909. https://doi.org/10.3390/app10113909.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: doc. Ing. Antonín Minařík, Ph.D. – 1. Z jakého důvodu je hodnota 55 °C považována za hranici teplotní stability u rtěnky? ZODPOVĚZEN ZCELA, 2. Který z běžně používaných vosků pro výrobu rtěnek má nejvyšší teplotu tání? ZODPOVĚZEN ZCELA, 3. Lze pomocí metody DSC zjistit, zda je ve rtěnce či balzámu na rty několik odlišných typů vosků? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Věra Kapšárková, CSc., - Jaká byla kritéria při výběru rtěnek? ZODPOVĚZEN ZCELA, Byly použity rtěnky o různém barevném odstínu? A hraje jiný pigment roli ve změně vlastností rtěnky? ZODPOVĚZEN ZCELA, MUDr. Alena Černeková - Bylo sledováno množnství eosinofilu ve rtěnkách? ZODPOVĚZEN ZCELA, doc. Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D. - Odpovídalo nastavení experimentu nějaké normě? ZODPOVĚZEN ZCELA