Bakalářská práce se zabývá alternativními masnými výrobky a alternativními směry stravování. Nejčastěji vyznávanými alternativními směry stravování jsou vegetariánství a veganství. V práci je také zahrnuta kapitola, která se zabývá majoritními a minoritními druhy masa, jejich spotřebě a výrobkům z nich. Práce se také věnuje surovinám, kterými je v alternativním masných výrobcích maso nahrazeno.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is concerned with alternative meat products and alternative dietary guidelines. The most used guidelines are vegetarism and veganism. In the thesis is salso a chapter, which deals with major and minor types of meats, their consumption and products derived from them. This thesis also pays attention to raw materials of food, in which is meat substitued by alternative meat products.
meat, vegetarianism, veganism, alternative meat products, soya
Rozsah průvodní práce
54
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá alternativními masnými výrobky a alternativními směry stravování. Nejčastěji vyznávanými alternativními směry stravování jsou vegetariánství a veganství. V práci je také zahrnuta kapitola, která se zabývá majoritními a minoritními druhy masa, jejich spotřebě a výrobkům z nich. Práce se také věnuje surovinám, kterými je v alternativním masných výrobcích maso nahrazeno.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is concerned with alternative meat products and alternative dietary guidelines. The most used guidelines are vegetarism and veganism. In the thesis is salso a chapter, which deals with major and minor types of meats, their consumption and products derived from them. This thesis also pays attention to raw materials of food, in which is meat substitued by alternative meat products.
meat, vegetarianism, veganism, alternative meat products, soya
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika masa a jeho vliv na výživu člověka.
Nutriční aspekty alternativní stravy.
Charakteristika náhražek živočišných surovin používaných v potravinách pro alternativní styly stravování.
Sortiment alternativních masných výrobků na trhu ČR.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika masa a jeho vliv na výživu člověka.
Nutriční aspekty alternativní stravy.
Charakteristika náhražek živočišných surovin používaných v potravinách pro alternativní styly stravování.
Sortiment alternativních masných výrobků na trhu ČR.
Seznam doporučené literatury
[1] ESTELL, Madeline, Jaimee HUGHES a Sara GRAFENAUER, 2021. Plant Protein and Plant-Based Meat Alternatives: Consumer and Nutrition Professional Attitudes and Perceptions. Sustainability. 13(3). ISSN 2071-1050. Dostupné z: doi:10.3390/su13031478
[2] KYRIAKOPOULOU, Konstantina, Julia K. KEPPLER a Atze Jan VAN DER GOOT, 2021. Functionality of Ingredients and Additives in Plant-Based Meat Analogues. Foods. 10(3). ISSN 2304-8158. Dostupné z: doi:10.3390/foods10030600
[3] DE SMET, Stefaan a Els VOSSEN, 2016. Meat: The balance between nutrition and health. A review. Meat Science. 120, 145-156. ISSN 03091740. Dostupné z: doi:10.1016/j.meatsci.2016.04.008
Seznam doporučené literatury
[1] ESTELL, Madeline, Jaimee HUGHES a Sara GRAFENAUER, 2021. Plant Protein and Plant-Based Meat Alternatives: Consumer and Nutrition Professional Attitudes and Perceptions. Sustainability. 13(3). ISSN 2071-1050. Dostupné z: doi:10.3390/su13031478
[2] KYRIAKOPOULOU, Konstantina, Julia K. KEPPLER a Atze Jan VAN DER GOOT, 2021. Functionality of Ingredients and Additives in Plant-Based Meat Analogues. Foods. 10(3). ISSN 2304-8158. Dostupné z: doi:10.3390/foods10030600
[3] DE SMET, Stefaan a Els VOSSEN, 2016. Meat: The balance between nutrition and health. A review. Meat Science. 120, 145-156. ISSN 03091740. Dostupné z: doi:10.1016/j.meatsci.2016.04.008
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A – výborně, hodnocení oponenta: B – velmi dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Na str.15 uvádíte definice tepelně neopracovaného masného výrobku, ale již neuvádíte žádný příklad, prosím doplňte tuto informaci. Stejně tak na str. 16 - tepelně neopracovaný masný výrobek pro tepelnou úpravu, polokonzervy a konzervy.
2. Na str. 18 se zmiňujete o významnosti omega-3 polyenových mastných kyselin pro zdraví lidí, proč jsou tyto mastné kyseliny tak významné? Existuje doporučená denní dávka pro tyto mastné kyseliny?
3. Na straně 19 uvádíte, že maso zvěřiny je tmavočervené až červenohnědé, proč tomu tak je?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Myslíte si, že výrobky, které jsou určené pro vegetariány/vegany, by měly být vizuálně a chuťově podobné masným výrobkům nebo by měly být jiné? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Je nějaká skupina lidí, pro které není vhodná konzumace striktně veganské stravy? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Jaká je cenová relace Vámi zmíněných výrobků? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.