Cílem bakalářské práce je charakteristika lipofilních barviv s antioxidačním účinkem. Práce je zaměřená na karotenoidy jako jednu z hlavních skupin lipofilních barviv, jejich rozdělení, strukturu, vlastnosti a výskyt v potravinách. V další části je popsán vznik volných radikálů, jejich přeměna, a nežádoucí účinky. Dále jsou zde charakterizovány karotenoidy jako antioxidanty a jejich antioxidační působení v potravinách. V poslední části práce jsou uvedeny metody stanovení těchto lipofilních barviv.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is lipophilic colorants with antioxidant effect characterization. The work is focused on carotenoids as one of the most important lipophilic colorants, their division, structure, properties and occurrence in food. Formation of free radical, their transformation and negative effects are also described. Characterisation of carotenoids as antioxidants and their antioxidant effect in foods is also given here. The determination of these lipophilic colorants in presented in the last part of the work.
Klíčová slova
karotenoidy, barviva, antioxidanty, volné radikály, stanovení
Cílem bakalářské práce je charakteristika lipofilních barviv s antioxidačním účinkem. Práce je zaměřená na karotenoidy jako jednu z hlavních skupin lipofilních barviv, jejich rozdělení, strukturu, vlastnosti a výskyt v potravinách. V další části je popsán vznik volných radikálů, jejich přeměna, a nežádoucí účinky. Dále jsou zde charakterizovány karotenoidy jako antioxidanty a jejich antioxidační působení v potravinách. V poslední části práce jsou uvedeny metody stanovení těchto lipofilních barviv.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is lipophilic colorants with antioxidant effect characterization. The work is focused on carotenoids as one of the most important lipophilic colorants, their division, structure, properties and occurrence in food. Formation of free radical, their transformation and negative effects are also described. Characterisation of carotenoids as antioxidants and their antioxidant effect in foods is also given here. The determination of these lipophilic colorants in presented in the last part of the work.
Klíčová slova
karotenoidy, barviva, antioxidanty, volné radikály, stanovení
1. Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách.
2. Popis jednotlivých barviv, jejich vlastnosti a využití.
3. Přehled potravin s výskytem lipofilních barviv.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
1. Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách.
2. Popis jednotlivých barviv, jejich vlastnosti a využití.
3. Přehled potravin s výskytem lipofilních barviv.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. 327s
[3] VELÍŠEK, J. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1
[4] MORTENSEN, A. Carotenoids and other pigments as naturalcolorants. Pure Appl. Chem. 2006, 78, 8, 1477-1491
[5] KIOKIAS, S., PROESTOS, C., VARZAKAS, T. A Review of the Structure, Biosynthesis, Absorption of Carotenoids-Analysis and Properties of their Common Natural Extracts. Curr. Res. Nutr. Food Sci. 2016, 4, SI 1, 25-37
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. 327s
[3] VELÍŠEK, J. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1
[4] MORTENSEN, A. Carotenoids and other pigments as naturalcolorants. Pure Appl. Chem. 2006, 78, 8, 1477-1491
[5] KIOKIAS, S., PROESTOS, C., VARZAKAS, T. A Review of the Structure, Biosynthesis, Absorption of Carotenoids-Analysis and Properties of their Common Natural Extracts. Curr. Res. Nutr. Food Sci. 2016, 4, SI 1, 25-37
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře, hodnocení oponenta: A – výborně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Uvádíte u lykopenu zapojení při některých onemocněních, dobré předpoklady pro využití ve zdravotnictví. Specifikujte účinkylykopenui jednotlivá onemocnění smožným využitím lykopenu. 2.Jako rizikové potraviny zhlediska degradace karotenoidů uvádíte džusya syrové zeleninové protlaky. Uveďte doporučení pro oblast výroby jednotlivých potravin, aby ztráty karotenoidů byly co nejnižší.
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. Můžeme antioxidaci nějak ovlivnit? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně a správně.