Tato bakalářská práce se zabývá alergií a intolerancí. Je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je rozebrán rozdíl mezi alergií a intolerancí, příčiny a léčba. Převážná část práce je věnována alergii a intoleranci na kravské mléko a možnosti náhrady ve výživě. Praktická část je zaměřena na dostupnost výrobků formou průzkumu trhu. Do průzkumu trhu byly zahrnuty různé prodejny potravin v Uherském Hradišti a blízkém okolí. Výsledkem je vyhodnocení dostupnosti výrobků v této oblasti.
Anotace v angličtině
This thesis deals with allergies and intolerances. It is dividend into theoretical and practical part. The theoretical part analyzes the diference between allergies and intolerance, causes and treatment. Most of the thesis is devoted to Alleny and intolerance to cow's milk and the posibility of compensation in nutrition. The practical part is focused on the availability of products through market research. To market research were included in variol grocery stores in Uherske Hradiste and it ssurroundings. There sult of evaluation is the availability of products in this area.
Klíčová slova
Alerie, intolerance, mléko, mléčné výrobky
Klíčová slova v angličtině
Allergy, intolerances, milk, milk products
Rozsah průvodní práce
52 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá alergií a intolerancí. Je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je rozebrán rozdíl mezi alergií a intolerancí, příčiny a léčba. Převážná část práce je věnována alergii a intoleranci na kravské mléko a možnosti náhrady ve výživě. Praktická část je zaměřena na dostupnost výrobků formou průzkumu trhu. Do průzkumu trhu byly zahrnuty různé prodejny potravin v Uherském Hradišti a blízkém okolí. Výsledkem je vyhodnocení dostupnosti výrobků v této oblasti.
Anotace v angličtině
This thesis deals with allergies and intolerances. It is dividend into theoretical and practical part. The theoretical part analyzes the diference between allergies and intolerance, causes and treatment. Most of the thesis is devoted to Alleny and intolerance to cow's milk and the posibility of compensation in nutrition. The practical part is focused on the availability of products through market research. To market research were included in variol grocery stores in Uherske Hradiste and it ssurroundings. There sult of evaluation is the availability of products in this area.
Klíčová slova
Alerie, intolerance, mléko, mléčné výrobky
Klíčová slova v angličtině
Allergy, intolerances, milk, milk products
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vysvětlete pojmy alergie a intolerance na potraviny, jejich běžné příčiny a vliv na lidský orgamismus
Charakterizuje jednotlivé složky mléka s ohledem na možné alergie a intolerance
II. Praktická část
Proveďte průzkum trhu zaměřený na výrobky pro lidi trpící alergií nebo intolerancí na složky mléka
Získané výsledky zpracujte a vyhodnoťte
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vysvětlete pojmy alergie a intolerance na potraviny, jejich běžné příčiny a vliv na lidský orgamismus
Charakterizuje jednotlivé složky mléka s ohledem na možné alergie a intolerance
II. Praktická část
Proveďte průzkum trhu zaměřený na výrobky pro lidi trpící alergií nebo intolerancí na složky mléka
Získané výsledky zpracujte a vyhodnoťte
Seznam doporučené literatury
[1] KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Alergie z potravin. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. 60 s. ISBN 80-85120-93-3.
[2] BUŇKA, F.; et al. Mlékárenská technologie I., 1st ed.; Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: Zlín, 2013. 260 s. ISBN 978-80-7454-254-1.
[3] RUJNER, Jolanta a CICHAŃSKA, Barbara A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Vyd. 1. [české]. Brno: Computer Press, 2010. 180 s. ISBN 978-80-251-3255-5.
[4] FUCHS, Martin. Potravinové alergie. Praha: Maxdorf, ?2013. 43 s. Edice ČIPA. ISBN 978-80-7345-335-0.
[5]PETRŮ, Vít a kol. Dětská alergologie. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. 531 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2584-3.
Seznam doporučené literatury
[1] KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Alergie z potravin. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. 60 s. ISBN 80-85120-93-3.
[2] BUŇKA, F.; et al. Mlékárenská technologie I., 1st ed.; Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: Zlín, 2013. 260 s. ISBN 978-80-7454-254-1.
[3] RUJNER, Jolanta a CICHAŃSKA, Barbara A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Vyd. 1. [české]. Brno: Computer Press, 2010. 180 s. ISBN 978-80-251-3255-5.
[4] FUCHS, Martin. Potravinové alergie. Praha: Maxdorf, ?2013. 43 s. Edice ČIPA. ISBN 978-80-7345-335-0.
[5]PETRŮ, Vít a kol. Dětská alergologie. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. 531 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2584-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Jan Šubrt, CSc. vyzval studentku, aby prezentovala svou BP.
Oponent BP: Ing. Zita Bastlová - 1. Existuje statistické vyjádření, ze kterého by vyplývalo, které země trpí nejvíce na určitý druh alergie nebo intolerance?
2. Kdy je vhodné HA mléka zařazovat kojencům do výživy? Prof. Ing. Jan Šubrt, CSc. - Kolik % populace v ČR má laktozovou intoleranci? Dá se mléko upravit tak, aby se intolerance neprojevila? Co způsobí zahřátí mléka? Doc. Ing. František Buňka, Ph.D. - Velké nepřesnosti v citacích, použití pochybných internetových zdrojů, nepřesná legislativa.Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.