Diplomová práce se věnuje stanovení nutričních a chemických parametrů u rýže s černými obalovými vrstvami (Oryza sativa) a u Zizania aquatica. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti, popela, lipidů, bílkovin, škrobu a hrubé vlákniny. Poté byly ve vzorcích rýže stanoveny vitamíny skupiny B metodou HPLC a minerální prvky metodou ICP-MS, byly spočítány teoretické příspěvky černých rýží k hodnotám RDI (nebo AI) a PTWI u vitamínů B a u minerálních prvků. Dále byly připraveny extrakty obsahující volné a vázané polyfenoly, u kterých byly stanoveny obsahy flavonoidů, polyfenolů, byl stanoven profil vybraných polyfenolů pomocí HPLC a byla stanovena antioxidační aktivita. Poté byly provedeny korelace mezi hodnotami antioxidačních aktivit a obsahem flavonoidů a polyfenolů.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to determine the nutritional and chemical parameters in black types of rices (Oryza sativa) and in Zizania aquatica. Moisture content, ash, lipid, protein, starch and crude fibre contents were determined. Next, vitamin B-complex using HPLC and minerals profile using ICP-MS were assessed for subsequent definition of their contributions to RDI, AI and PTWI values. In addion, free and bound fractions were prepared to analyze flavonoid and polyphenol contents, profile of selected polyphenolics and antioxidant activity assay. Then, correlation between antioxidant activity and flavonoid and polyphenol contents, were evaluated.
Diplomová práce se věnuje stanovení nutričních a chemických parametrů u rýže s černými obalovými vrstvami (Oryza sativa) a u Zizania aquatica. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti, popela, lipidů, bílkovin, škrobu a hrubé vlákniny. Poté byly ve vzorcích rýže stanoveny vitamíny skupiny B metodou HPLC a minerální prvky metodou ICP-MS, byly spočítány teoretické příspěvky černých rýží k hodnotám RDI (nebo AI) a PTWI u vitamínů B a u minerálních prvků. Dále byly připraveny extrakty obsahující volné a vázané polyfenoly, u kterých byly stanoveny obsahy flavonoidů, polyfenolů, byl stanoven profil vybraných polyfenolů pomocí HPLC a byla stanovena antioxidační aktivita. Poté byly provedeny korelace mezi hodnotami antioxidačních aktivit a obsahem flavonoidů a polyfenolů.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to determine the nutritional and chemical parameters in black types of rices (Oryza sativa) and in Zizania aquatica. Moisture content, ash, lipid, protein, starch and crude fibre contents were determined. Next, vitamin B-complex using HPLC and minerals profile using ICP-MS were assessed for subsequent definition of their contributions to RDI, AI and PTWI values. In addion, free and bound fractions were prepared to analyze flavonoid and polyphenol contents, profile of selected polyphenolics and antioxidant activity assay. Then, correlation between antioxidant activity and flavonoid and polyphenol contents, were evaluated.
Chemické složení rýže s důrazem na rýži s barevnými obalovými vrstvami
Principy metod použitých v experimentální částí
II. Praktická část
Stanovit vybrané nutriční parametry a chemické charakteristiky rýzi s černými obalovými vrstvami
Statistické vyhodnocení výsledků
Diskuze
Závěr
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemické složení rýže s důrazem na rýži s barevnými obalovými vrstvami
Principy metod použitých v experimentální částí
II. Praktická část
Stanovit vybrané nutriční parametry a chemické charakteristiky rýzi s černými obalovými vrstvami
Statistické vyhodnocení výsledků
Diskuze
Závěr
Seznam doporučené literatury
[1],TANANUWONG K.,TEWARUTH , W.,Extraction and application of antioxidants from black glutinous rice,Food Science and Technology,2010,pp.476-481
[2]KADLEC, Pavel. Technologie potravin I.Vyd.1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002, 300 s. ISBN 8070805099.
[3]SOMPONG, R.,SIENHANDL-EHN S., LINSBERER_MARTIn G.,BERGHOFR E.,Physicochemical and antioxidative properties of red and black rice,Food Chemistry,2011,pp.
varieties from Thailand, China and Sri Lanka,Food Chemistry, 2011,pp.132-140
[4]Qiong Chen, X. , Nagao, N.,ItANI, t.,IRIFUNE, K.,Identification of anthocyanins isolated from black rice (Oryza sativa L.) and their
degradation kinetics, Food Chemistry,2012,pp.2783-2788
Seznam doporučené literatury
[1],TANANUWONG K.,TEWARUTH , W.,Extraction and application of antioxidants from black glutinous rice,Food Science and Technology,2010,pp.476-481
[2]KADLEC, Pavel. Technologie potravin I.Vyd.1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002, 300 s. ISBN 8070805099.
[3]SOMPONG, R.,SIENHANDL-EHN S., LINSBERER_MARTIn G.,BERGHOFR E.,Physicochemical and antioxidative properties of red and black rice,Food Chemistry,2011,pp.
varieties from Thailand, China and Sri Lanka,Food Chemistry, 2011,pp.132-140
[4]Qiong Chen, X. , Nagao, N.,ItANI, t.,IRIFUNE, K.,Identification of anthocyanins isolated from black rice (Oryza sativa L.) and their
degradation kinetics, Food Chemistry,2012,pp.2783-2788
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.
Doplňující otázky: prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. se zeptal: Co je to hrubá bílkovina? doc. Mgr. Iva Burešová, Ph.D. se zeptala: Proč jste použila hodnotu přepočítávacího faktoru 5,95 u stanovení bílkovin v rýži? Vyjádření obsahu popele jsou vyjádřeny na sušinu? prof. RNDr. Vlastimil Kubáň, DrSc. se zeptal: Dělala jste jen celkové obsahy toxických látek v rýži?