V bakalářské práci je zpracována analýza nákladů společnosti XY, která se zabývá cateringem. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, se zabývá základními termíny a dalšími pojmy týkající se nákladů a analýzy nákladů. Ve druhé části, praktické, se práce detailněji zaměřuje na náklady společnosti XY. Je zde provedena jejich podrobná analýza se zaměřením na náklady vynaložené na nákup surovin. Cílem této práce je navrhnout taková opatření, která povedou k maximálnímu snížení nákladů a tím k dosažení lepšího výsledku hospodaření do dalších let.
Anotace v angličtině
In this thesis,the cost analysis of the catering company XY is processed.
The thesis is divided into two parts. In the first part, the theoretical one, the thesis deal with essential terms and other notions related to the costs and the cost analysis. In the second part, the practical one, the thesis is focused on costs of the company XY in more details. The detailed analysis is presented there, with the focus on costs spent on a purchase of material. The aim of this thesis is to suggest the appropriate measures which would lead to ultimate decrease in costs and therefore would achieve a better income in future years.
Klíčová slova
náklady, provozní náklady, finanční náklady, materiálové náklady, nákladová analýza, dodavatelé
Klíčová slova v angličtině
costs, operating costs, financial costs, material costs, cost analysis, suppliers
Rozsah průvodní práce
59 s. (65 002 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci je zpracována analýza nákladů společnosti XY, která se zabývá cateringem. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, se zabývá základními termíny a dalšími pojmy týkající se nákladů a analýzy nákladů. Ve druhé části, praktické, se práce detailněji zaměřuje na náklady společnosti XY. Je zde provedena jejich podrobná analýza se zaměřením na náklady vynaložené na nákup surovin. Cílem této práce je navrhnout taková opatření, která povedou k maximálnímu snížení nákladů a tím k dosažení lepšího výsledku hospodaření do dalších let.
Anotace v angličtině
In this thesis,the cost analysis of the catering company XY is processed.
The thesis is divided into two parts. In the first part, the theoretical one, the thesis deal with essential terms and other notions related to the costs and the cost analysis. In the second part, the practical one, the thesis is focused on costs of the company XY in more details. The detailed analysis is presented there, with the focus on costs spent on a purchase of material. The aim of this thesis is to suggest the appropriate measures which would lead to ultimate decrease in costs and therefore would achieve a better income in future years.
Klíčová slova
náklady, provozní náklady, finanční náklady, materiálové náklady, nákladová analýza, dodavatelé
Klíčová slova v angličtině
costs, operating costs, financial costs, material costs, cost analysis, suppliers
Zásady pro vypracování
Úvod
I. Teoretická část
Prostudujte dostupné zdroje týkající se problematiky nákladů.
II. Praktická část
Proveďte analýzu nákladů cateringové společnosti.
Vypracujte analýzu materiálových nákladů dle dodavatelů.
Navrhněte možnosti pro snížení nákladů do budoucna.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
I. Teoretická část
Prostudujte dostupné zdroje týkající se problematiky nákladů.
II. Praktická část
Proveďte analýzu nákladů cateringové společnosti.
Vypracujte analýzu materiálových nákladů dle dodavatelů.
Navrhněte možnosti pro snížení nákladů do budoucna.
Závěr
Seznam doporučené literatury
LAZAR, Jaromír. Manažerské účetnictví a controlling. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4133-8.
PASEKOVÁ, Marie. Finanční účetnictví: Studijní pomůcka pro distanční studium. 2. vyd. Praha: NK Praha, 2008. ISBN 978-80-7318-735-4.
POPESKO, Boris. Moderní metody řízení nákladů: jak dosáhnout efektivního vynakládání nákladů a jejich snížení. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2974-9.
PRATT, Shannon P. a Roger J. GRABOWSKI. Cost of capital: applications and examples. 4th ed. Hoboken, N.J.: Wiley, c2010. ISBN 978-0-470-47605-5.
ŠEBESTÍKOVÁ, Viola. Účetnictví podnikatelských subjektů. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3141-1.
VOCHOZKA, Marek a Petr MULAČ. Podniková ekonomika. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4372-1.
Seznam doporučené literatury
LAZAR, Jaromír. Manažerské účetnictví a controlling. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4133-8.
PASEKOVÁ, Marie. Finanční účetnictví: Studijní pomůcka pro distanční studium. 2. vyd. Praha: NK Praha, 2008. ISBN 978-80-7318-735-4.
POPESKO, Boris. Moderní metody řízení nákladů: jak dosáhnout efektivního vynakládání nákladů a jejich snížení. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2974-9.
PRATT, Shannon P. a Roger J. GRABOWSKI. Cost of capital: applications and examples. 4th ed. Hoboken, N.J.: Wiley, c2010. ISBN 978-0-470-47605-5.
ŠEBESTÍKOVÁ, Viola. Účetnictví podnikatelských subjektů. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3141-1.
VOCHOZKA, Marek a Petr MULAČ. Podniková ekonomika. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4372-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí BP: 40 bodů
Oponent BP: 25 bodů
Ing. Bc. Šárka Vránová, Ph.D.:
1. Při návrzích nových dodavatelů jste navrhl jen jednu firmu, přestože konkurence je jistě daleko širší. Bylo to na základě testování kvality výrobků? Odpověděl částečně.
2. Náklady na vybavení v roce 2014 (133 tis. Kč) byly vyšší díky mimořádné investici do odsávacího systému. Je možné zjistit, kolik byly náklady na vybavení např. v roce 2013? Odpověděl zcela.
3. Není možné snížení nákladů za elektrickou energii přechodem od EONu k jinému dodavateli? Odpověděl zcela.
4. Jsou ve výnosech firmy XY v roce 2015 nějaké úhrady oprav automobilů po nehodách? Odpověděl zcela.
Ing. Eva Heczková, Ph.D.:
1. Str. 11 - proč jste vybral právě tuto myšlenku "zisk se může definovat jako rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady,...", vysvětlete. Odpověděl částečně.
2. Domníváte se, že je obrázek 2 správně? Odpověděl částečně.
3. Jaký je rozdíl mezi pojmy přímé a nepřímé náklady a náklady jednicové a režijní, co je kriteriem členění? Odpověděl částečně.
4. V teoretické části popisujete kriteria členění nákladů, které jste využil v Tab. 1.? Odpověděl zcela.
5. Vysvětlete, zda jde v Tab. 7. skutečně o mzdové náklady. Vysvětlete Graf 5. Odpověděl zcela.