Cílem bakalářské práce je zjistit a popsat možnosti využití sladkovodních řas v lidské vý-živě. Obecně jsou charakterizovány řasy používané v potravinářství (taxonomie, výskyt). Největší pozornost je věnována popisu chemického složení sladkovodních řas, které jsou významných zdrojem biologicky aktivních látek, jako jsou bílkoviny, minerální látky a vitaminy. Z důvodu obsahu dalších látek, které vykazují zdraví prospěšné účinky je kladen důraz na využití sladkovodních řas ve formě doplňků stravy i jako suroviny pro přípravu pokrmů v gastronomii.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to examine the possibilities that freshwater algae present in the field of human nutrition. Part One looks at the taxonomy and occurrence of the various types of algae used in the food industry today. The thesis continues with a detailed exami-nation of the chemical composition of freshwater algae, specifically the major sources of biologically active substances such as proteins, minerals, and vitamins. Priority is given to the use of freshwater algae since these substances are generally considered to have the most beneficial health qualities. Typically they are formulated as commercial food supplements, or used as raw ingredients in the catering and food industries.
Keywords: freshwater algae, cyanobacteria, Chlorella, Spirulina, chemical composition, nutritional supplements, utilization of algae
Rozsah průvodní práce
63
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce je zjistit a popsat možnosti využití sladkovodních řas v lidské vý-živě. Obecně jsou charakterizovány řasy používané v potravinářství (taxonomie, výskyt). Největší pozornost je věnována popisu chemického složení sladkovodních řas, které jsou významných zdrojem biologicky aktivních látek, jako jsou bílkoviny, minerální látky a vitaminy. Z důvodu obsahu dalších látek, které vykazují zdraví prospěšné účinky je kladen důraz na využití sladkovodních řas ve formě doplňků stravy i jako suroviny pro přípravu pokrmů v gastronomii.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to examine the possibilities that freshwater algae present in the field of human nutrition. Part One looks at the taxonomy and occurrence of the various types of algae used in the food industry today. The thesis continues with a detailed exami-nation of the chemical composition of freshwater algae, specifically the major sources of biologically active substances such as proteins, minerals, and vitamins. Priority is given to the use of freshwater algae since these substances are generally considered to have the most beneficial health qualities. Typically they are formulated as commercial food supplements, or used as raw ingredients in the catering and food industries.
Keywords: freshwater algae, cyanobacteria, Chlorella, Spirulina, chemical composition, nutritional supplements, utilization of algae
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte charakteristiku sladkovodních řas.
Popište chemické složení biologicky aktivních látek přítomných ve sladkovodních řasách.
Popište možnosti využití sladkovodních řad v lidské výživě.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte charakteristiku sladkovodních řas.
Popište chemické složení biologicky aktivních látek přítomných ve sladkovodních řasách.
Popište možnosti využití sladkovodních řad v lidské výživě.
Seznam doporučené literatury
[1] Mišurcová, L. 2008. Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka. Disertační práce.Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 120 s.
[2] Tokusoglu, O., Unal, M. K. 2003. Biomass nutrient profiles of three microalgae: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, and Isochrisis galbana. Journal of Food Science. 68, 1144-1148.
[3] Northcote, D. H., Goulding, K. J., Horne, R. W. 1958. The chemical composition and structure of the cell wall of Chlorella pyrenoidosa. Biochemistry Journal, 70, 391-397.
[4] Samek D. 2013. Vliv způsobu kultivace a dezintegrace řasové biomasy na obsah a výtěžnost nutričních faktorů disertační práce. Disertační práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 122 s.
Seznam doporučené literatury
[1] Mišurcová, L. 2008. Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka. Disertační práce.Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 120 s.
[2] Tokusoglu, O., Unal, M. K. 2003. Biomass nutrient profiles of three microalgae: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, and Isochrisis galbana. Journal of Food Science. 68, 1144-1148.
[3] Northcote, D. H., Goulding, K. J., Horne, R. W. 1958. The chemical composition and structure of the cell wall of Chlorella pyrenoidosa. Biochemistry Journal, 70, 391-397.
[4] Samek D. 2013. Vliv způsobu kultivace a dezintegrace řasové biomasy na obsah a výtěžnost nutričních faktorů disertační práce. Disertační práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 122 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.
Otázky: doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Jaký je rozdíl mezi řasou a sinicí? Jak růstový faktor působí na střevní mikroflórů? Studentka neodpověďela. Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: jaké je doporučené dávkování? doc. RNDr. Tünde Juríková, Ph.D.: Jaké patogeny ničí Chlorella? Připomínky na řazení názvů v práci.