Diplomová práce je zaměřena na dodržování výživových hodnot stravy podávané vězněným osobám s onemocněním diabetes mellitus ve Vazební věznici Olomouc v rámci
Vězeňské služby České republiky.
Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o doporučených nutričních hodnotách stravy podávané při nemoci diabetes mellitus. Obsahuje podrobnější specifikaci doporučených nutričních hodnot pro jednotlivé kategorie obviněných a odsouzených s nemocí diabetes mellitus.
Praktická část je založena na porovnání doporučených nutričních hodnot vydaných Českou diabetologickou společností pro jednotlivé skupiny obviněných a odsouzených s nutričními hodnotami jídelníčků sestavených odborným personálem zdravotního oddělení GŘ VS ČR dle platného nařízení generálního ředitele. Analyzuje plnění doporučených hodnot chodů jídelníčků podle jednotlivých nutričních hodnot. Šetřením bylo zjištěno, že celkové doporučené nutriční hodnoty jídelníčků vězněných osob se stravním předpisem D9/250, jsou ve všech sledovaných nutričních ukazatelích překračovány. Jídelníčky obsahují doporučení pro jednotlivé druhy chodů.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on observance of nutritional values of food served to inmates with diabetes mellitus disease in the Olomouc Stockade, which is part of the Czech
Republic prison system.
Theoretical part of the thesis is concerned with gathering information and findings about recommended nutritional values of food served to people with diabetes mellitus disease. This part contains a detailed specification of recommended nutritional values for individual categories of defendants and convicts with diabetes mellitus disease.
Practical part of the thesis is based on a comparison of recommended nutritional values issued by Czech Diabetes Society for individual categories of defendants and convicts and nutritional values of diet prepared by professional personnel of medical department
of GŘ VS ČR defined by a regulation from the general manager. This part analyzes the filling of recommended nutritional values of diet according to individual nutritional values. It was examined that the total nutritional value of served courses to inmates with meal
prescription D9/250 are in all the observed nutritional parameters exceeded.
Recommendation for individual types of courses is included.
Diabetes mellitus, nutritional value of food, observance of nutritional values of diet,
evaluation of nutritional values
Rozsah průvodní práce
63 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na dodržování výživových hodnot stravy podávané vězněným osobám s onemocněním diabetes mellitus ve Vazební věznici Olomouc v rámci
Vězeňské služby České republiky.
Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o doporučených nutričních hodnotách stravy podávané při nemoci diabetes mellitus. Obsahuje podrobnější specifikaci doporučených nutričních hodnot pro jednotlivé kategorie obviněných a odsouzených s nemocí diabetes mellitus.
Praktická část je založena na porovnání doporučených nutričních hodnot vydaných Českou diabetologickou společností pro jednotlivé skupiny obviněných a odsouzených s nutričními hodnotami jídelníčků sestavených odborným personálem zdravotního oddělení GŘ VS ČR dle platného nařízení generálního ředitele. Analyzuje plnění doporučených hodnot chodů jídelníčků podle jednotlivých nutričních hodnot. Šetřením bylo zjištěno, že celkové doporučené nutriční hodnoty jídelníčků vězněných osob se stravním předpisem D9/250, jsou ve všech sledovaných nutričních ukazatelích překračovány. Jídelníčky obsahují doporučení pro jednotlivé druhy chodů.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on observance of nutritional values of food served to inmates with diabetes mellitus disease in the Olomouc Stockade, which is part of the Czech
Republic prison system.
Theoretical part of the thesis is concerned with gathering information and findings about recommended nutritional values of food served to people with diabetes mellitus disease. This part contains a detailed specification of recommended nutritional values for individual categories of defendants and convicts with diabetes mellitus disease.
Practical part of the thesis is based on a comparison of recommended nutritional values issued by Czech Diabetes Society for individual categories of defendants and convicts and nutritional values of diet prepared by professional personnel of medical department
of GŘ VS ČR defined by a regulation from the general manager. This part analyzes the filling of recommended nutritional values of diet according to individual nutritional values. It was examined that the total nutritional value of served courses to inmates with meal
prescription D9/250 are in all the observed nutritional parameters exceeded.
Recommendation for individual types of courses is included.
Diabetes mellitus, nutritional value of food, observance of nutritional values of diet,
evaluation of nutritional values
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracovat literální rešerši k danému tématu.
Anamnéza diabetes mellitus ve VV Olomouc.
Doporučená výživová opatření, nutriční hlediska při diabetes mellitus.
II. Praktická část
Naměřená a vypočítaná nutriční hlediska /příjem energie, příjem sacharidů/ stravy vězněných osob při diabetes mellitus ve Vazební věznici Olomouc.
Vyhodnocení závislosti kvality stravy při nemoci diabetes mellitus k BMI indexu sledovaných vězněných osob.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracovat literální rešerši k danému tématu.
Anamnéza diabetes mellitus ve VV Olomouc.
Doporučená výživová opatření, nutriční hlediska při diabetes mellitus.
II. Praktická část
Naměřená a vypočítaná nutriční hlediska /příjem energie, příjem sacharidů/ stravy vězněných osob při diabetes mellitus ve Vazební věznici Olomouc.
Vyhodnocení závislosti kvality stravy při nemoci diabetes mellitus k BMI indexu sledovaných vězněných osob.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] PERUŠIČOVÁ, Jindra. Diabetes mellitus 1. typu: léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. Vyd. 2. Semily: Geum, 2008, 615 s. Monografie (Geum). ISBN 978-80-86256-62-7.
[2] PERUŠIČOVÁ, Jindra. Diabetes mellitus 2. typu: léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. 1. vyd. Semily: Geum, 2011, 583 s. ISBN 978-80-86256-78-8.
[3] TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika: léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. Monografie (Geum). ISBN 80-707-1243-0.
[4] NGŘ č. 30/2014 o stravování ve vězeňské službě ČR
[5] SACKS, F. M. For the Expert Group on HDL cholesterol: The role of
high-density lipoprotein (HDL) cholesterolin the prevention and
treatment of coronary heart disease. Am J Cardiol: 2002. 290 p.
[6] ALBERTI, K. G. et. al. Harmonizing the metabolic syndrome: a joint
interim sta-tement of the International Diabetes Federation Task Force
on Epidemiology and Prevention; National Heart, Lung, and Blood
Institute; American Heart Associ-ation; World Heart Federation;
International Atherosclerosis Society; and Inter-national Association
for the Study of Obesity. Circulation: 2009. 1745 p.
[7] SNEDECOR, G.W., COCHRAN, W.G., 1967. Statistical Methods. Iowa: 6th ed.
Iowa State University Press, 1967, 534 p.
Seznam doporučené literatury
[1] PERUŠIČOVÁ, Jindra. Diabetes mellitus 1. typu: léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. Vyd. 2. Semily: Geum, 2008, 615 s. Monografie (Geum). ISBN 978-80-86256-62-7.
[2] PERUŠIČOVÁ, Jindra. Diabetes mellitus 2. typu: léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. 1. vyd. Semily: Geum, 2011, 583 s. ISBN 978-80-86256-78-8.
[3] TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika: léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. Monografie (Geum). ISBN 80-707-1243-0.
[4] NGŘ č. 30/2014 o stravování ve vězeňské službě ČR
[5] SACKS, F. M. For the Expert Group on HDL cholesterol: The role of
high-density lipoprotein (HDL) cholesterolin the prevention and
treatment of coronary heart disease. Am J Cardiol: 2002. 290 p.
[6] ALBERTI, K. G. et. al. Harmonizing the metabolic syndrome: a joint
interim sta-tement of the International Diabetes Federation Task Force
on Epidemiology and Prevention; National Heart, Lung, and Blood
Institute; American Heart Associ-ation; World Heart Federation;
International Atherosclerosis Society; and Inter-national Association
for the Study of Obesity. Circulation: 2009. 1745 p.
[7] SNEDECOR, G.W., COCHRAN, W.G., 1967. Statistical Methods. Iowa: 6th ed.
Iowa State University Press, 1967, 534 p.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.
Otázky: Pokud mají odsouzení různé choroby, jsou jim připravovány individuální jídelníčky? Byli v panelu zahrnuti pouze muži, nebo i ženy? Proč jste si pro svou práci vybral zrovna pacienty s onemocněním diabetes mellitus?