Tato bakalářská práce se zabývá návrhem kávového setu určeného primárně pro kavárny a restaurace. Cílem práce bylo analyzovat způsob servírování kávy, najít problémy a následně navrhnout nové funkční řešení. Výsledný produkt byl navržen s ohledem na použitý materiál, ergonomické parametry a prostředí, ve kterém se používá.
Anotace v angličtině
This bachelor work is based around designing a coffee set to be primarily used in coffee houses and restaurants. The aim was to analyse the style of coffee serving, identify problems and finally, design a new coffee set that is more functional and incorperates solutions to the problems found. When designing the final product, materials used, ergonomics and the environment in which the product would be used were all taken into consideration and effected the design accordingly.
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem kávového setu určeného primárně pro kavárny a restaurace. Cílem práce bylo analyzovat způsob servírování kávy, najít problémy a následně navrhnout nové funkční řešení. Výsledný produkt byl navržen s ohledem na použitý materiál, ergonomické parametry a prostředí, ve kterém se používá.
Anotace v angličtině
This bachelor work is based around designing a coffee set to be primarily used in coffee houses and restaurants. The aim was to analyse the style of coffee serving, identify problems and finally, design a new coffee set that is more functional and incorperates solutions to the problems found. When designing the final product, materials used, ergonomics and the environment in which the product would be used were all taken into consideration and effected the design accordingly.
1. Historický přehled vývoje zvoleného produktu
2. Analýza trhu a výrobků ze zvoleného materiálu
3. Výrobní a technologické možnosti
4. Prvotní koncepční návrhy
5. Vizualizace finálních designerských návrhů
6. Ergonomická studie a technické parametry
7. Fyzický model v měřítku 1:1
8. Optimalizace návrhu na základě testováni v reálném prostředí
9. Vypracování písemné doprovodné zprávy zhrnující celý proces práce
"Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou
dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK.
Formát pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi,
250 mm delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty
v křivkách. V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do
Portálu UTB, obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině a
angličtině, rok obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou
osobní fotografii v tiskovém rozlišení."
Zásady pro vypracování
1. Historický přehled vývoje zvoleného produktu
2. Analýza trhu a výrobků ze zvoleného materiálu
3. Výrobní a technologické možnosti
4. Prvotní koncepční návrhy
5. Vizualizace finálních designerských návrhů
6. Ergonomická studie a technické parametry
7. Fyzický model v měřítku 1:1
8. Optimalizace návrhu na základě testováni v reálném prostředí
9. Vypracování písemné doprovodné zprávy zhrnující celý proces práce
"Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou
dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK.
Formát pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi,
250 mm delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty
v křivkách. V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do
Portálu UTB, obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině a
angličtině, rok obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou
osobní fotografii v tiskovém rozlišení."
Seznam doporučené literatury
VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. 1.vyd. Praha: Grada, 2002. 273 s., s.75,
ISBN 80-247-0261-4
LEMME, Arie. Art Deco. 1.vyd. Praha: Svojtka a Vašut, 1997. 128 s. ISBN 80-
7180-248-4
LANGHAMER, Antonín. Legenda o českém skle. 1.vyd. Zlín: Tigris, 1999.
292 s. ISBN 80-86062-02-3
MILLER, Judith. Sklo 20. století. 1.vyd. Bratislava: Noxi, 2005. 240 s. ISBN
80-89179-21-5
DRAHOTOVÁ, Olga. Historie sklářské výroby v českých zemích. 1.vyd. Praha:
Academia 2005. 483 s. ISBN 80-200-1287-7
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. Praha: VŠUP, 2009, 172 s.
ISBN 9788086863283
BHASKARAN, Lakshmi. Podoby moderního designu. Praha: Slovart, 2007.
256 s. ISBN 978-80-7209-864-4
Seznam doporučené literatury
VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. 1.vyd. Praha: Grada, 2002. 273 s., s.75,
ISBN 80-247-0261-4
LEMME, Arie. Art Deco. 1.vyd. Praha: Svojtka a Vašut, 1997. 128 s. ISBN 80-
7180-248-4
LANGHAMER, Antonín. Legenda o českém skle. 1.vyd. Zlín: Tigris, 1999.
292 s. ISBN 80-86062-02-3
MILLER, Judith. Sklo 20. století. 1.vyd. Bratislava: Noxi, 2005. 240 s. ISBN
80-89179-21-5
DRAHOTOVÁ, Olga. Historie sklářské výroby v českých zemích. 1.vyd. Praha:
Academia 2005. 483 s. ISBN 80-200-1287-7
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. Praha: VŠUP, 2009, 172 s.
ISBN 9788086863283
BHASKARAN, Lakshmi. Podoby moderního designu. Praha: Slovart, 2007.
256 s. ISBN 978-80-7209-864-4
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
dotazy:
Puchta: Kaým způsobem by probíhalo plnění cukřenky? Plnící otvor je příliš malý.
- Trychtýřem
Podzimek: Nebylo by lepší půlkulaté dno?
- Návrh vychází z estetiky laboratorního skla
Surman: Nebude tác způsobovat poškrábání stolů?
- V sériové výrobě by byl řešen jinak.
Surman: Tác je nekompatibilní s laťovým stolem.
- Zákazník musí zvážit sám.