Bakalářská práce se zabývá volnými radikály, jejich vznikem a působením a zvláště pak látkami působícími proti volným radikálům a chránícím organismus před účinky volných radikálu antioxidanty. Část práce je věnována přirozenému výskytu a zastoupení antioxidantů v potravinách a dále pak popisu nejčastějších metod stanovení antioxidantů.Cílem práce bylo otestovat zařízeni pro stanovení celkové antioxidační kapacity a stanovit celkovou antioxidační kapacitu u vybraných vzorků nápojů, kdy jako velice zajímavé a poměrně složité matrice byly vybrány vzorky piv.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with free radicals, their formation, effects, and sub-stances that act against free radicals and protective organisms from free radicals - antioxi-dants. Part of the work is devoted to the natural occurrence and representation of antioxi-dants in food and to the description of the most common methods of antioxidant determi-nation. The aim of the thesis was to test equipment for determination of total antioxidant capacity and determine the total antioxidant capacity in selected beverage samples and selected samples of beers were very interesting and relatively complex.
Klíčová slova
volné radikály, antioxidanty, pivo, celková antioxidační kapacita
Klíčová slova v angličtině
radicals, antioxidants, beer, total antioxidant capacity
Rozsah průvodní práce
47
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá volnými radikály, jejich vznikem a působením a zvláště pak látkami působícími proti volným radikálům a chránícím organismus před účinky volných radikálu antioxidanty. Část práce je věnována přirozenému výskytu a zastoupení antioxidantů v potravinách a dále pak popisu nejčastějších metod stanovení antioxidantů.Cílem práce bylo otestovat zařízeni pro stanovení celkové antioxidační kapacity a stanovit celkovou antioxidační kapacitu u vybraných vzorků nápojů, kdy jako velice zajímavé a poměrně složité matrice byly vybrány vzorky piv.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with free radicals, their formation, effects, and sub-stances that act against free radicals and protective organisms from free radicals - antioxi-dants. Part of the work is devoted to the natural occurrence and representation of antioxi-dants in food and to the description of the most common methods of antioxidant determi-nation. The aim of the thesis was to test equipment for determination of total antioxidant capacity and determine the total antioxidant capacity in selected beverage samples and selected samples of beers were very interesting and relatively complex.
Klíčová slova
volné radikály, antioxidanty, pivo, celková antioxidační kapacita
Klíčová slova v angličtině
radicals, antioxidants, beer, total antioxidant capacity
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Antioxidační kapacita a její význam v analýze potravin
Metody stanovení celkové antioxidační kapacity
Využití elektrochemických metod pro stanovení celkové antioxidační kapacity
II. Praktická část
Elektochemické stanovení antioxidační kapacity vybraných skupin nápojů
Vyhodnocení experimentálně získaných výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Antioxidační kapacita a její význam v analýze potravin
Metody stanovení celkové antioxidační kapacity
Využití elektrochemických metod pro stanovení celkové antioxidační kapacity
II. Praktická část
Elektochemické stanovení antioxidační kapacity vybraných skupin nápojů
Vyhodnocení experimentálně získaných výsledků
Seznam doporučené literatury
[1] SAMEC, Zdeněk. Elektrochemie. Praha : Karolinum, 1999. 99 s. ISBN. 80-7184-948-0
[2] ZOSKI, Cynthia G.,Handbook of electrochemistry Elsevier 2007, 890 s. ISBN 0-444-51958-0
[3] ZÝKA, Jaroslav a kol., Analytická příručka, 2.díl, SNTL. Praha. 1988.
[4] WANG, Joseph. Analytical electrochemistry. 3rd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-VCH, 2006, xvi, 250 s. ISBN 0-471-67879-1
[5] Relevantní primární literatura na Web of Science.
Seznam doporučené literatury
[1] SAMEC, Zdeněk. Elektrochemie. Praha : Karolinum, 1999. 99 s. ISBN. 80-7184-948-0
[2] ZOSKI, Cynthia G.,Handbook of electrochemistry Elsevier 2007, 890 s. ISBN 0-444-51958-0
[3] ZÝKA, Jaroslav a kol., Analytická příručka, 2.díl, SNTL. Praha. 1988.
[4] WANG, Joseph. Analytical electrochemistry. 3rd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-VCH, 2006, xvi, 250 s. ISBN 0-471-67879-1
[5] Relevantní primární literatura na Web of Science.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé.
Otázky: nebyly
Připomínky:
prof. Kráčmar - Příště nedoporučuji uvádět konkrétního výrobce vzorků.
doc. Pachlová - Doporučuji napsat cíl práce na začátek praktické části a více ho takzvaně prodat. Prezentaci jste postavila na naměřených výsledcích, přitom cílem Vaší práce bylo vyvinout a optimalizovat metodiku měření, což jste neřekla.
dr. Salek - Je třeba si uvědomit, že označení piva stupni 10 a 12 nevyjadřuje obsah ethanolu, ale obsah extratku původní mladiny. Obsah alkoholu na stupňovitosti nezávisí.