Bakalářská práce se zabývá významem funkčních potravin a jejich příznivém působení na zdraví člověka. Je zde zhodnocen fytochemický profil rostliny Caigua (Cyclanthera pedata L. Schrad), které je přisuzován kladný účinek na snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi, hypertenze či na regulaci glukosy v krvi. Dále se práce zabývá využitím rostliny pro výrobu funkčních potravin.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the importance of functional foods and their positive effects on human health. There is evaluated phytochemical profile of plant Caigua (Cyclanthera pedata L. Schrad), which is attributed a positive effect on reducing high blood cholesterol levels, hypertension or to regulate glucose levels. The thesis also deals with possibility of utilization of plant for the production of functional foods.
Functional foods, nutraceuticals, phenolics, antioxidant activity, the ACE-I inhibitors, inhibitors of serine proteases, cucurbitacins, fortification.
Rozsah průvodní práce
47 s. (65 351 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá významem funkčních potravin a jejich příznivém působení na zdraví člověka. Je zde zhodnocen fytochemický profil rostliny Caigua (Cyclanthera pedata L. Schrad), které je přisuzován kladný účinek na snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi, hypertenze či na regulaci glukosy v krvi. Dále se práce zabývá využitím rostliny pro výrobu funkčních potravin.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the importance of functional foods and their positive effects on human health. There is evaluated phytochemical profile of plant Caigua (Cyclanthera pedata L. Schrad), which is attributed a positive effect on reducing high blood cholesterol levels, hypertension or to regulate glucose levels. The thesis also deals with possibility of utilization of plant for the production of functional foods.
Functional foods, nutraceuticals, phenolics, antioxidant activity, the ACE-I inhibitors, inhibitors of serine proteases, cucurbitacins, fortification.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte charakteristiku rostliny Caigua (Cyclanthera pedanta L. Schard)a.
Charakterizujte funkční potraviny a nutraceutika.
Popište chemické složení rostliny Caigua.
Popište možnosti využití různých částí rostliny Caigua jako funkčních potravin.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte charakteristiku rostliny Caigua (Cyclanthera pedanta L. Schard)a.
Charakterizujte funkční potraviny a nutraceutika.
Popište chemické složení rostliny Caigua.
Popište možnosti využití různých částí rostliny Caigua jako funkčních potravin.
Seznam doporučené literatury
[1] RIVAS, Marisa, Dora VIGNALE, Roxana M. ORDONEZ, Iris Catiana ZAMPINI, María Rosa ALBERTO, Jorge E. SAYAGO a María I. ISLA. Nutritional, Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Cyclanthera pedata, an Andinean Fruit and Products Derived from Them. Food and Nutrition Sciences [online]. 2013, 04(08): 55-61 [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: 10.4236/fns.2013.48a007.
[2] MONTORO, Paola, Virginia CARBONE, Francesco De SIMONE, Cosimo PIZZA a Nunziatina De TOMMASI. Studies on the Constituents of Cyclanthera pedata Fruits: Isolation and Structure Elucidation of New Flavonoid Glycosides and Their Antioxidant Activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2001, 49(11): 5156-5160 [cit. 2015-06-23]. Dostupná z: 10.1021/jf010318q.
[3] RANILLA, Lena Galvez, Young-In KWON, Emmanouil APOSTOLIDIS a Kalidas SHETTY. Phenolic compounds, antioxidant activity and in vitro inhibitory potential against key enzymes relevant for hyperglycemia and hypertension of commonly used medicinal plants, herbs and spices in Latin America. Bioresource Technology [online]. 2010, 101(12): 4676-4689 [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: 10.1016/j.biortech.2010.01.093.
[4] SCHULZOVÁ, Věra a Jan PÁNEK. Nutraceutika a funkční potraviny. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [online]. [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: http://web.vscht.cz/ schulzov/Nutraceutika%20a%20FP/Nutraceutic%20a%20FP%202013_14.pdf.
[5] Tropical plant database. Raintree [online]. 2012 [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: http://www.rain-tree.com/caigua.htm#.VYmLk_ntmko.
Seznam doporučené literatury
[1] RIVAS, Marisa, Dora VIGNALE, Roxana M. ORDONEZ, Iris Catiana ZAMPINI, María Rosa ALBERTO, Jorge E. SAYAGO a María I. ISLA. Nutritional, Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Cyclanthera pedata, an Andinean Fruit and Products Derived from Them. Food and Nutrition Sciences [online]. 2013, 04(08): 55-61 [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: 10.4236/fns.2013.48a007.
[2] MONTORO, Paola, Virginia CARBONE, Francesco De SIMONE, Cosimo PIZZA a Nunziatina De TOMMASI. Studies on the Constituents of Cyclanthera pedata Fruits: Isolation and Structure Elucidation of New Flavonoid Glycosides and Their Antioxidant Activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2001, 49(11): 5156-5160 [cit. 2015-06-23]. Dostupná z: 10.1021/jf010318q.
[3] RANILLA, Lena Galvez, Young-In KWON, Emmanouil APOSTOLIDIS a Kalidas SHETTY. Phenolic compounds, antioxidant activity and in vitro inhibitory potential against key enzymes relevant for hyperglycemia and hypertension of commonly used medicinal plants, herbs and spices in Latin America. Bioresource Technology [online]. 2010, 101(12): 4676-4689 [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: 10.1016/j.biortech.2010.01.093.
[4] SCHULZOVÁ, Věra a Jan PÁNEK. Nutraceutika a funkční potraviny. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [online]. [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: http://web.vscht.cz/ schulzov/Nutraceutika%20a%20FP/Nutraceutic%20a%20FP%202013_14.pdf.
[5] Tropical plant database. Raintree [online]. 2012 [cit. 2015-06-23]. Dostupné z: http://www.rain-tree.com/caigua.htm#.VYmLk_ntmko.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.
Otázky: Mgr. Martina Bučková, Ph.D. Otázka možnosti dostupnosti suroviny v ČR? Prof. Ing. Vlastimil Fic, DrSc. Jakým způsobem propagovat surovinu pro rychlejší nástup na trh a gastronomie?