Bakalářská práce se zabývá plněním spotřebního koše ve vybraných středních školách v Olomouckém kraji. V teoretické části je popsáno školní stravování a s tím související legislativa v České republice, výživová pyramida, charakteristika spotřebního koše a energetický a nutriční význam jednotlivých komodit spotřebního koše. V praktické části je obsažena analýza plnění jednotlivých komodit spotřebního koše ve vybraných středních školách Olomouckého kraje.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the implementation of consumer basket in selected secondary schools of the Olomouc region. The theoretical part describes school meals and as well as related legislation in the Czech Republic, the nutritional pyramid, characteristic of the consumer basket and lastly energetic and nutritional importance of individual commodities that are part of the basket. In the practical part deals with analysis of performance of individual commodities which are contained in the consumer basket in selected middle schools of the Olomouc region.
Klíčová slova
Školní stravování, legislativa, výživová pyramida, spotřební koš, potravinové komodity, energetické a nutriční hodnoty, výživa dospívajících dětí.
Klíčová slova v angličtině
School meals, legislation, nutrition pyramid, basket, food commodities, energetic and nutri-tional values, nutrition, adolescent children.
Rozsah průvodní práce
76 s. (85 317 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá plněním spotřebního koše ve vybraných středních školách v Olomouckém kraji. V teoretické části je popsáno školní stravování a s tím související legislativa v České republice, výživová pyramida, charakteristika spotřebního koše a energetický a nutriční význam jednotlivých komodit spotřebního koše. V praktické části je obsažena analýza plnění jednotlivých komodit spotřebního koše ve vybraných středních školách Olomouckého kraje.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the implementation of consumer basket in selected secondary schools of the Olomouc region. The theoretical part describes school meals and as well as related legislation in the Czech Republic, the nutritional pyramid, characteristic of the consumer basket and lastly energetic and nutritional importance of individual commodities that are part of the basket. In the practical part deals with analysis of performance of individual commodities which are contained in the consumer basket in selected middle schools of the Olomouc region.
Klíčová slova
Školní stravování, legislativa, výživová pyramida, spotřební koš, potravinové komodity, energetické a nutriční hodnoty, výživa dospívajících dětí.
Klíčová slova v angličtině
School meals, legislation, nutrition pyramid, basket, food commodities, energetic and nutri-tional values, nutrition, adolescent children.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část:
Uzavřený systém školního stravování, legislativa.
Spotřební koš a jeho komodity.
Energetické a nutriční požadavky u mládeže SŠ.
II. Praktická část:
Vyhodnocení spotřebního koše u středních škol Olomouckého kraje.
Srovnání plnění jednotlivých komodit.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část:
Uzavřený systém školního stravování, legislativa.
Spotřební koš a jeho komodity.
Energetické a nutriční požadavky u mládeže SŠ.
II. Praktická část:
Vyhodnocení spotřebního koše u středních škol Olomouckého kraje.
Srovnání plnění jednotlivých komodit.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. ISBN 978-80-86659-17-6.
[2] Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. Praha: Společnost pro výživu, 1995-. ISSN 1211-846x. 6x ročně.
[3] PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. vyd. Plzeň: Jídelny.cz, 2014, 307 s. ISBN 978-80-905557-0-9.
[4] MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Vydání čtvrté. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2015, 210 stran. ISBN 978-80-87411-65-0.
[5] ŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2007, 291 s. ISBN 978-80-239-8910-6.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. ISBN 978-80-86659-17-6.
[2] Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. Praha: Společnost pro výživu, 1995-. ISSN 1211-846x. 6x ročně.
[3] PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. vyd. Plzeň: Jídelny.cz, 2014, 307 s. ISBN 978-80-905557-0-9.
[4] MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Vydání čtvrté. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2015, 210 stran. ISBN 978-80-87411-65-0.
[5] ŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2007, 291 s. ISBN 978-80-239-8910-6.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
Otázky: doc. RNDr. Tünde Juríková, Ph.D.: Jakou máte zkušenost s využíváním školních jídelen dětmi? Patří mléko do pitného režimu?